ErikPrikt… zelfgemaakte tijd: ‘Altijd tijd tekort?’

Foto: Ermelo.nieuws.nl

ErikPrikt… zelfgemaakte tijd.

Altijd tijd tekort? Stressen om het werk af te krijgen? Je agenda te vol voor nieuwe afspraken? Bijna iedereen zegt ‘nu even geen tijd’ te hebben, juist niet voor belangrijke zaken als familie, vrienden, opleiding en… rust. Ging de tijd maar wat langzamer. Het goede nieuws is: je kan zelf je perceptie van tijd veranderen en ‘tijd maken’.
Om te beginnen: laat het economische credo ‘tijd is geld’ los. Dat maakt tijd tot een kostbaar en schaars goed, zodat je steeds langer gaat werken om meer geld te verdienen, in plaats van te ontspannen of activiteiten te ondernemen die interessante ervaringen opleveren. Ontdek het zelf: die bezigheden zijn geen verspilling van tijd.*

Kies werk dat bij je past, of pas je huidige werk aan, zodat het net voldoende uitdaging biedt om het niet saai en toch niet stressvol te maken. Dan werk je in een flow en vergéét je de tijd.

Laat je niet voor de gek houden door je eigen productiviteit. Die is veel hoger dan vroeger (denk aan die tergend langzame computers van toen), maar de tijd die je dankzij alle moderne technieken ‘bespaart’, gebruik je om nog meer werk te verzetten. Of om je werk nog verder te optimaliseren, waarmee je weer tijd ‘wint’, die je vervolgens… enzovoort. Doorbreek je vaste patronen en geniet van de tijd die vrijkomt. Zo ‘vertraag’ je de tijd.

Dat deden die jongens in dat vissersdorpje in Ghana. Na een dag op zee kwamen ze bij elkaar om elkaar, geheel volgens de lokale orale traditie, verhalen te vertellen. Tot een gedreven ontwikkelingswerker in het dorp neerstreek. Hij leerde de mannen een efficiëntere techniek aan om in kortere tijd meer vis te vangen. Daarmee zouden ze dus meer geld kunnen verdienen, waarmee ze – in zijn visie – hun levensstandaard konden verhogen.

Die Ghanezen dachten daar net iets anders over. Ze waren blij met de nieuwe vangstmethode, maar gingen niet méér vis vangen. Ze stopten als de gebruikelijke hoeveelheid binnengehaald was – genoeg is genoeg – en gebruikten de extra vrije tijd om langer ontspannen bij elkaar te zitten.

Het ‘ontwikkelingsproject’ leek mislukt. Helaas liet de ontwikkelingswerker het er niet bij zitten. Hij verzon een list. Op een dag kwam hij met een glimmende scooter naar het dorp en reed daarmee net zo lang opzichtig rond, tot een paar jongens naar hem toe kwamen, verblind door het chroom en de luxe. Natúúrlijk mochten ze er ook even op rijden en, je raadt het al, ze gingen voor de bijl.

Ze gingen lange werkdagen maken, vingen veel vis en verdienden genoeg geld om ook zo’n scooter te kopen. In de avonduren reden ze rondjes door het dorp en van verhalen vertellen kwam helemaal niets meer. Zo stierf een traditie uit. Project ‘geslaagd’.

Herkenbaar? Bepaal zelf waar jij je tijd aan besteedt en geniet van je keuze, dan heb je tijd genoeg.

Erik Slagt

Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Zie ook: www.espacio-coaching.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden