ErikPrikt… de kracht van je verhaal: ‘Nobody is perfect, toch?’

Foto: ermelo.nieuws.nl

ErikPrikt… de kracht van je verhaal.

Alleen maar mooie mensen met mooie vakanties en gelukkige relaties, dat zie je op de sociale media. Ook jij moet succesvol zijn en als je faalt, zal je dat wel aan jezelf te wijten hebben. Je kan zelfs burn-out raken als het je niet lukt te voldoen aan het ideaal.

Herkenbaar? Dan zit je wellicht, hoewel 24/7 connected met de hele wereld, eigenlijk angstig en eenzaam naar je beeldschermpje staren, zonder het gevoel te hebben deel van het geheel te zijn. Persoonlijk worden en zwakheden toegeven is een beetje eng in de verwarrende wereld van de online community.

Soms heb je er juist behoefte aan om je kwetsbaar op te stellen en dat kan alleen als je je veilig voelt. Maar veiligheid is als zuurstof: je denkt er niet over na, tenzij het ontbreekt. En juist dan durf je je behoefte daaraan niet aan te kaarten, uit angst om te worden bespot, uitgescholden of ontslagen. Dan maar een nep-verhaal vol fake news over jezelf vertellen op FaceBook, zoals zanger Dotan? Beter is die vicieuze cirkel te doorbreken.

Zoek een groep die bij je past, of creëer er (online) zelf een. In een veilige groep hoef je niet geforceerd stoer te doen en kan je je echte verhaal kwijt. Je kan er zelfs voor kiezen om je heel bewust kwetsbaar op te stellen, wat in wezen een teken van kracht is. Dan toon je aan: ik vertrouw jou, als een poes die spinnend op haar rug draait en haar buik blootgeeft. Dat creëert verbinding en stimuleert het maken van echt contact. Andere groepsleden gaan dit gedrag overnemen, zodat de nieuwe norm wordt dat het goed is om (ook) zwakheden te tonen, fouten toe te geven en elkaar te helpen.

Pas wel op dat je mislukkingen niet leiden tot een al te mooi verhaal, waaruit je wijze lessen kan trekken. Dan gaat falen indirect toch weer over succes – want ‘Ik heb er zóveel van geleerd! of: ‘Ik ben sadder and wiser geworden’ – en hoop je stiekem toch weer op instemming en likes. Dan creëer je wéér een vals FaceBookprofiel, namelijk van een-persoon-met-levenservaring. De volgende stap in je ontwikkeling is dat je kunt toegeven dat je hebt gefaald, zonder dat je er een positieve draai aan hoeft te geven. Nobody is perfect, toch?

Erik Slagt

Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Zie ook: www.espacio-coaching.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden