ErikPrikt… olifant en mug: ‘Geen wonder dat mensen bang worden’

Foto: ermelo.nieuws.nl

ErikPrikt… olifant en mug. Politiek Ermelo kende een turbulente week, er vielen harde woorden. Nu het hoofd koel houden.

Want zoals de Griek Epictetus 2000 jaar geleden al zei: “Niet de dingen zelf maken de mensen van streek, maar hun denkbeelden erover.” We blazen zaken op, maken van muggen olifanten en laten ons meeslepen in horror- en sensatieverhalen op tv. De hele wereld lijkt één ‘Opsporing verzocht’ met overal schietende en schreeuwende ‘Flikken’ en ruziënde politici. Geen wonder dat mensen bang worden en denken dat op elke straathoek gevaar dreigt. Herken je dat?

Maar… hoe vaak ben jij eigenlijk zelf overvallen, hoeveel mensen ken jij persoonlijk die wel eens zijn mishandeld? Zet de knop eens om en kijk of misschien een van de volgende gedachten aan de basis staat van je negatieve reacties op wat er om je heen gebeurt.

“Dit zou niet mogen gebeuren!” Je maakt je boos, want je wordt ontslagen, je buurmeisje wordt aangereden of je geliefde krijgt kanker. Het is fout, het is oneerlijk en toch gebeurt het. Maar de wereld is niet goed en de wereld is niet eerlijk. Deal ermee. Door kwaad te worden op die boze buitenwereld maak je extra adrenaline aan, neem je verkeerde beslissingen en handel je minder effectief. Dus word je nog bozer en verongelijkter. Focus op wat je wel zelf kan veranderen.

“Ik moet perfect zijn”, vaak het gevolg van “Ik ben niet goed genoeg.” Een – soms letterlijk – dodelijke overtuiging die leidt tot frustratie en burn-out: elke fout is een ramp. Je kan alleen je best doen, hard werken en streven naar verbetering, maar het resultaat is afhankelijk van veel factoren waar je geen invloed op hebt. Accepteer dat. Soms moet je even alles loslaten, ruimte geven aan nieuwe impulsen en gewoon ontspannen lachen om je mislukkingen: volgende keer beter!

“Er is zóveel waar ik me zorgen over maak.” Natuurlijk, er zijn genoeg zorgwekkende ontwikkelingen in je leven. Die verdienen aandacht, maar niet de hele dag. Ben je een piekeraar? Reserveer dan een vast tijdstip om maximaal 30 minuten te piekeren. Daarna: schluss, en verder met constructieve zaken.

“Het komt door mijn verleden.” Met andere woorden: “Ik kan er niks aan doen.” Nou, je problemen zijn zelden te wijten aan verschrikkelijke jeugdtrauma’s. Uiteraard kunnen ervaringen uit het verleden je gedrag vandaag beïnvloeden, maar hoeveel? Dát bepaalt jouw eigen denken erover. En dan zijn we terug bij Epictetus.

Onder die steeds terugkerende gedachten liggen vaak diep ingeslepen overtuigingen. Maar dat betekent nog niet dat ze onwrikbaar vast zitten. Met een open houding kan je afwijkende inzichten toelaten, waardoor die zogenaamd vaststaande meningen gaan wankelen en vervangen kunnen worden door nieuwe inzichten. Dan kan je zelfs van een olifant een mug maken!

Erik Slagt

Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Zie ook: www.espacio-coaching.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden