ErikPrikt… gekke honger: ‘Voor alles is een optimale plaats en tijd’

Foto: Ermelo.nieuws.nl

ErikPrikt… gekke honger.

20 Kilo afvallen, de halve marathon van Ermelo lopen, de tango leren dansen, de beelden op Paaseiland kussen… of heb je nog iets ambitieuzers in gedachten voor 2018? Je weet dat stilstand achteruitgang betekent, dus moet je proberen de ruimte voor je verdere ontwikkeling optimaal te benutten.”Stay hungry, stay foolish!” zei Steve Jobs immers?

Er zijn talloze tips in omloop om je daarbij te helpen, zoals: beperk je in het aantal Goede Voornemens, formuleer ze concreet; vraag je omgeving je te helpen; zoek een maatje dat dezelfde doelen nastreeft; deel je doelen op in kleine stapjes; visualiseer hoe het is als je een volgende mijlpaal hebt bereikt; vier je successen… En dan nog lukt het vaak niet om vol te houden. Wat houdt je tegen?

Meestal is het probleem niet wat je aan de oppervlakte ziet (bijvoorbeeld overgewicht), maar iets diepers, op de laag eronder (eten tegen de stress op het werk). En op de gevoelslaag dááronder kunnen diep ingesleten, ondermijnende overtuigingen zitten (Ik ben niks waard, niemand houdt van me). Dat maakt het moeilijk. Het kan de moeite waard zijn om hulp te vragen, bij een familielid, een goede vriend(in) of een coach. Enige zelfreflectie kan ook geen kwaad. Maar vóór je dat traject inzet, kan je jezelf afvragen: moet het eigenlijk wel? En zo ja, moet het nu?

Voor alles is een optimale plaats en tijd. Waarom zou 1 januari het meest geschikte moment zij om iets nieuws of iets moeilijks te beginnen? Omdat ‘iedereen’ het doet, of zegt te doen, of z’n Goede Voornemens post op Facebook?

Je kan ook al die dwaze dromen even laten voor wat ze zijn, jezelf beperken tot wat je nu doet en dat proberen zo goed mogelijk te doen (!), geen energie verspillen aan nutteloze, tot mislukking gedoemde projecten, en je vooral niet laten opjutten door hypes en adviezen van anderen. Geniet gewoon van het leven dat ‘z’n gangetje gaat’. Tot het gaat kriebelen en je ‘honger’ krijgt. Dan is het moment gekomen, dan houdt niets en niemand je tegen, dan ga je écht afvallen, hardlopen, dansen, kussen…

Erik Slagt

Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden