ErikPrikt… hongerig beslissen: ‘Durf iets geks te doen’

Foto: Ermelo.nieuws.nl

ErikPrikt… hongerig beslissen

Beslisingsmoeheid
Vind jij het aan het eind van een drukke dag moeilijk om nog vóór het avondeten je sportspullen te pakken en lichamelijk in actie te komen? Dat is niet gek, ook al heb je de hele dag op een stoel gezeten. Je mag dan fysiek niet uitgeput zijn, geestelijk ben je dat wel. Als je brein de hele dag door allerlei grote en kleine besluiten moet nemen, kan er ‘beslissingsmoeheid’ optreden. Hoe meer keuzes je maakt, hoe meer energie er aan je hersenen onttrokken wordt, waardoor je de beslissingen die je moet nemen steeds minder goed gaat overdenken en dus fouten gaat maken. Dat is ook de reden waarom de gewoonte om regelmatig (korte) rustpauzes te nemen geen tijd kost, maar juist veel onnodig werk bespaart! En dus is de beslissing nemen om niet te gaan sporten fout, want je lijf heeft juist behoefte aan inspanning en de geest knapt ervan op.

Domino-effect
Omdat de ene beslissing leidt tot de andere, kan er gemakkelijk een domino-effect optreden, fout op fout stapelend. Gelukkig werken goede gewoonten net zo. De dag positief beginnen, met yoga of een stukje hardlopen, een gezond ontbijt en aandacht voor partner, kind en/of huisdier heeft óók een domino-effect, waardoor je de hele dag door betere keuzes maakt. Zelfs de keuze om ’s avonds nog aan je conditie te gaan werken. En dat is mooi, zolang je die inspanning niet als excuus gebruikt om het positieve effect met bier en chips weer teniet te doen. Want had je niet een ‘hoger’ doel, fitter worden, en slanker?

Hongerig
Doelen stellen is essentieel in het leven, de ambitie om jezelf te blijven ontwikkelen en om iets bij te dragen aan de wereld om je heen, maakt je bestaan zinvol. Goede doelstellingen maken je ‘hongerig’, ze inspireren en motiveren, en helpen je bij het nemen van beslissingen. Essentieel is de vraag Brengt deze beslissing me dichter bij mijn doel? Als je daaraan twijfelt, onderzoek dan of je een ‘metadoelstelling’ kan formuleren, een doelstelling van een ‘hogere’ orde, zeg maar de doelstelling achter de doelstelling’. Bij het zoeken naar meta-resultaten vraag je niet naar het waarom, maar naar het wat. Niet Waarom doe ik dit? maar Wat betekent het voor me als ik het heb bereikt? Dan ontdek je dat je niets opschiet met zoiets als promotie op je werk, omdat je eigenlijk behoefte hebt aan meer zelfrespect. En dat je dat op een heel andere manier kan bereiken, bijvoorbeeld door mantelzorg te verlenen of vrijwilligerswerk te gaan doen.

Zo’n beslissing vraagt om een frisse blik, op zo’n positief begonnen ‘domino-dag’. Kijk om je heen, kijk naar binnen en durf ‘iets geks’ te doen. Stay hungry, stay foolisch! gaf Steve Jobs ons mee.

Erik Slagt

Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Zie ook: www.espacio-coaching.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden