Column: Ed Bok(t) over witte rook uit het torentje

Foto:

Column: Ed Bok(t) over witte rook uit het torentje.

Als de rook om je hoofd is verdwenen
De schoorsteen van de sixtijnse kapel werd voor het gemak maar even vervangen door de schoorsteen op ons bekende Haagse torentje. Ed Bok(t) weet overigens niet eens of er een schoorsteen op dat gebouw zit en ook niet op het torentje. Maar als ze dan toch voor twee miljard dat clubhuis gaan verbouwen, zet er dan een schoorsteen op, mooie symboliek toch! Witte rook betekent; beslissing dat iets kan doorgaan, een belangrijke beslissing, ook waar al enige tijd naar wordt uitgekeken, in dit geval sinds eind november 2023. Bij een nieuwe paus wordt door de kardinaal-deken op het balkon van de Sint-Pieter geroepen ‘Habemus Papam’, “We hebben een nieuwe paus”. Misschien een ideetje voor de bouwbaas Hugo de Jonge om in het torentje behalve een schoorsteen ook zo’n balkon te bouwen, kan er nog wel bij! Maar lieve mensen wat een soap weer in Den Haag. Nadat Ronald Plasterk heel vakkundig door de linkse media werd geëlimineerd als beoogd MP en Mona Keijzer de volgende kandidaat leek voor een heksenjacht, was er dan eindelijk witte rook. Tja, jullie columnist is echter wel bang dat als de rook is opgetrokken er misschien nog donkerder wolken boven ons hoofd hangen!

Kun je rekenen, reken er dan maar niet op 
Het was bij tijd en wijle ook wel vermakelijk om te zien hoe demissionaire ministers-, straks dus de oppositie, de plannen afkraakten. Het meest leuke was D’66 ‘minister’ Rob Jetten die de plannen voor het bezuinigen op onderwijs belachelijk maakte. Maar liefst één op de vijf kinderen komt als functioneel analfabeet van school, die kinderen kunnen dus slecht lezen en rekenen en dan ga je bezuinigen op onderwijs! Ed Bok(t) dacht daarbij wel even terug aan de ministers die de ‘Onderwijspartij’ van Nederland, D’66, de laatste Kabinetten geleverd heeft. Nou die hebben er dus een zooitje van gemaakt en het onderwijs verder gesloopt! We zijn het slechtste land in West-Europa in leesvaardigheid! De kwaliteit van ons onderwijs is zo vreselijk slecht, schrijft de inspectie zelf. Grote uitdagingen rondom de basisvaardigheden en het personeelstekort blijven het onderwijs onder druk zetten. Gooi er maar een zak met vele miljarden aan belastinggeld naartoe roept Rob Jetten dan. Het zit al jaren ‘structureel’ fout in de top! VVD Minister Wiersma ging bij een bijeenkomst over 25 jaar praktijkonderwijs fysiek en mondeling over de schreef, vond men! Tja hij kon horkerig gedrag vertonen en was soms te fel, wat door de ‘onderwijsbaasjes’ dus als intimiderend werd ervaren. Misschien had hij wel terecht ‘woede-uitbarstingen’ want hij zag in ieder geval wat er mis is in de top van het onderwijs! Tja en met mensen werken die niet willen veranderen, ga er maar aan staan!

Minister-president die wel (af) luistert
Tja lieve lezers, Twitter of X zoals het tegenwoordig heet, ontplofte toen de witte rook door de schoorsteen kwam en CDA kardinaal-deken Van Zwol ‘Habemus Minister-president’ riep! We hebben hem en zijn naam is Dick Schoof. Links Twitter gaf hem veelal het voordeel van de twijfel, maar veroordeelde hem gelijk alweer omdat hij extreemrechts kabinetsbeleid zal uitvoeren. Ed Bok(t) moet overigens even iets herstellen! Alleen Laurens Dassen van Volt, die zowat om de dag bij de publieke omroep mag aanschuiven, noemt het nog extreemrechts. De rest gebruikt nu liever de benaming van ‘radicaal rechts’, dat klinkt wat gematigder. Dus even opgezocht wat radicaal-rechts betekent! Het is een politieke opvatting en stroming aan de uiterst rechterzijde van het politieke spectrum en dus feitelijk hetzelfde als extreemrechts. Rechts Twitter dook meteen op de ‘pijnpunten’ van de topambtenaar met zijn dito carrière! Oud-NCVT-AIVD chef Schoof werd gewaarschuwd dat burgers online volgen via nepaccounts tegen de regels was en daarvoor de juridische grondslag ontbrak, toch deed Dick Schoof het. Uit vrijgekomen WOB-documenten blijkt dat de NCTV-AIVD man ‘ongekende macht’ naar zich toe trok in de coronacrisis. De terreurbestrijder hield ‘illegaal’ columnisten en ‘kritische’ burgers in de gaten en had zelfs de macht om een veto uit te spreken welke bewindslieden wel of niet aan mochten schuiven in het crisisoverleg. Tja, het zal dus nog maar zeer de vraag zijn dat als straks de rook is opgetrokken of de beloofde zon voor ons ook echt gaat schijnen!

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen