Column: Ed Bok(t): ‘Nederland kan beter achter de gordijnen blijven!’

Foto:

Column: Ed Bok(t): ‘Nederland maar liever achter de gordijnen!’. 

Droge harde worsten tussen de sla
Tja beste lezers, voor betrokken burgers, fanatieke nieuwsvolgers, twitteraars en columnisten is er dagelijks zoveel nieuws dat je soms het spoor bijster bent. Nog aan het bijkomen van de verbazing, vreugde of ergernis of het volgende nieuws slaat alweer toe waardoor nieuws wat je net geabsorbeerd hebt alweer oud is. Voor columnisten, sommigen, i.i.g. jullie Ed Bok(t) is dat soms een probleem want je moet niet alleen een gevulde scherpe pen hebben maar ook een leeg hoofd om vrij te kunnen schrijven. En wat is nieuws dat lezers interesseert om het te lezen. Dat bijvoorbeeld in mijn Ermelo de Jumbo supermarkt toch niet in de ‘oude’ Hema komt of dat de groenteboer aldaar naast o.a. kaas en wijn nu ook droge worsten verkoopt? Het zal jullie niet interesseren, al zal de echte ‘kaas en droge worstverkoper’ er anders over denken. Ik zou, als reactie, mijn klanten bij aankoop van een kilo kaas een dikke winterwortel cadeau doen of twee lekkere appels. Tsja lieve lezers, het nieuws dat Ed Bok(t) de afgelopen week toch wel bezighield, verbaasde en vreselijk ergerde ging niet om de harde worst maar over onze Nationale dodenherdenking op de Dam. Door kranten als de Volkskrant of de NRC uiteraard geholpen en door de bekende publieke omroep praattafels, was de stemming en sfeer zo gepolariseerd en opgefokt dat het alleen maar fout moest gaan en dat deed het dus ook!

Een beetje dom maar wel reten snel
De aangewakkerde angst voor antisemitisme en extremisme bepaalde de sfeer en omvang van de Nationale Dodenherdenking. Femke’s driehoek had al bepaald dat slecht de helft van de gemiddeld 20.000 aanwezigen de Dam op mochten. Door veiligheidspoortjes, gefouilleerd en pas nadat je een plaats gereserveerd had mocht je er, naast ‘honderden hotemetoten’, bij zijn. Honderden agenten, dat we er nog zoveel hadden, moesten de boel in de gaten houden. Ed Bok(t) herinnert zich nog de ‘damschreeuwer’ van 4 mei 2010 die voor paniek zorgde wat leidde tot 63 gewonden. Herinner mij ook dat onze Koning met al zijn medailles opgespeld zo hard weg liep om het vege lijf te redden dat hij als eerste binnen was, Maxima achterlatend. Op staatsbezoek in Zuid-Afrika moest Maxima tussen de betogers door nog om de limousine heenlopen, terwijl Willem al veilig op de achterbank zat. Hij is dan misschien een beetje dom, het zijn niet mijn woorden, maar wel reten snel. Op 4 mei 2024 dreigden extreemlinkse figuren en islamisten de dodenherdenking te verstoren om hun steun te betuigen aan Gaza en wellicht Hamas zoals de laatste tijd vaker gebeurt. De oorlog in Gaza is verschrikkelijk en de pogrom van 7 oktober was ook verschrikkelijk. Beiden, volgens mensen die er blijkbaar verstand van hebben ‘buitenproportioneel’, wat betekent dat twee handelingen of zaken niet in de juiste verhouding tot elkaar staan, of onevenredig zijn in relatie tot de actie die eraan voorafging.

Standbeeld Anne Frank achter de gordijnen 
Toevallig, als toeval bestaat, is het maandag 6 mei, twee dagen na de Dodenherdenking en een dag na Bevrijdingsdag ook 22 jaar geleden dat Pim Fortuyn vermoord werd. Vermoord door een milieu- en dierenactivist, waar demonisering en polarisatie al niet toe kan leiden. Of we ervan geleerd hebben? Zo te zien en te lezen de afgelopen tijd dus niet. Pim Fortuyn wenste de integratie van alle nieuwkomers binnen de Nederlandse rechtscultuur. Maar alles is veranderd, de rechtscultuur zeker! Fortuyn waarschuwde er al voor, maar we zien het nu gebeuren. Een deel van de nieuwkomers wil de heersende Nederlandse traditie veranderen en dan gaat het niet om Zwarte Piet. Er is al veel veranderd, veel tegemoetgekomen maar het is blijkbaar nooit voldoende! En wat staat ons nog te wachten als de ongecontroleerde immigratie zo doorgaat. Komt er nog een Nationale dodenherdenking waar we vrij en zonder gevaar en controle heen kunnen. Kunnen de bloemenkransen gewoon blijven staan en kan het standbeeld van Anne Frank op de Westermarkt zonder beveiliging en afscherming te zien zijn. Pim Fortuyn schreef het boek; Tegen Islamisering van onze cultuur met de Nederlandse identiteit als fundament. Toen nog Prinses zei Koningin Maxima op 24 september 2007 dat zij de Nederlandse identiteit niet gevonden had. De Nederlander bestaat niet en Nederland is; grote ramen zonder gordijnen zodat iedereen goed naar binnen kan kijken. Ed Bok(t) vindt dat het Nederland dat we vandaag de dag zien maar beter achter de gordijnen kan blijven!

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen