Column: EdBokt: ‘Poets Vredespaleis op ipv van het Binnenhof duur verbouwen’

Foto:

Column: EdBokt: ‘Poets Vredespaleis op ipv van het Binnenhof duur verbouwen’.

Winst op tomaten en granaten
Tja lieve lezers, schreef ik vorige week nog dat de verbouwing van ‘het Binnenhof’ door het dak gaat, inmiddels staat de teller al op ruim 2 miljard. Jammer natuurlijk want voor dat geld kun je ook heel wat granaten kopen. Vraag dat maar aan demissionair minister van defensie Kajsa Ollongren die bij ieder telefoongesprekje met Zelensky voor honderden miljoenen aan wapentuig uitgeeft. Kajsa vloog deze week zelfs stoer mee in een F-16 waarvan we er maar liefst 18 stuks doneren. Ed Bok(t) heeft even uitgezocht hoeveel artilleriegranaten er voor die 2 miljard niet aan Oekraïne gegeven hadden kunnen worden, maar liefst 626.243 stuks dus! Een artilleriegranaat kostte vóór de oorlog in Oekraïne 700 tot 1.200 dollar p/stuk, nu liggen de prijzen door ‘vraag en aanbod’ drie tot vier keer hoger, 2.800 tot 3.200! Je kunt dan ook concluderen dat de ‘wapenindustrie’ de lachende derde is bij alle oorlogen- en conflicten waarvan de verschrikkelijke beelden ons dagelijks bereiken. En neen, het zijn dus niet alleen de dagelijkse boodschappen en brandstoffen die door ‘oorlog en conflicten’ zo schreeuwend duur worden maar ook al dat smerige wapentuig. Ed Bok(t) denkt wel eens, een beetje gekke gedachte misschien, dat de detailhandel en retailers de oorlog misbruiken om prijzen en dus hun winst te verhogen? Of dat de wapenindustrie blij is met oorlog- en conflicten en daarin misschien ook wel een kwalijke rol spelen, oorlog is uiteindelijk ook hun verdienmodel!

Gebroken geweertje op Marktplaats
Deze week stemde de Amerikaanse senaat in met een nieuwe donatie van 61 miljard. Een land dat zijn staatsschuld feitelijk nooit meer kan aflossen, geeft hun eigen oorlogseconomie daarmee een nieuwe boost en zorgt daarmee op afstand voor nog meer dood en verderf. Een klein berichtje in de krant waarin werd vermeld dat zeker 7 Oekraïense militairen zijn gedood toen het pantservoertuig waarin ze zaten werd geraakt door een tankgranaat. Een rekensom is snel gemaakt want grofweg zou dat betekenen dat de 626.243 artilleriegranaten in potentie 4.383.701 soldaten doet sneuvelen. Tsja, dagelijks sterven er vaders van gezinnen en zonen van moeders of komen zwaargewond en getraumatiseerd terug uit de oorlog. En, dat horen wij niet, gebeurt aan beide zijden. In WOII hebben maar liefst 60 miljoen mensen, man en vrouw, jong en oud uit verschillende landen elkaar gedood, vermoord en afgeslacht. Mensen die in feite helemaal niets tegen elkaar hadden maar door valse oorlogspropaganda door oorspronkelijk misschien 5 tot 10 oorlogshitsers tot deze gruwelijke daden kwamen. Je zou dus mogen verwachten dat er op topniveau diplomatie plaatsvindt, wordt aangestuurd op vredesbesprekingen om deze verschrikkelijk oorlog te stoppen. Tja, Ed Bok(t) leest alleen oorlogstaal ook door pacifisten die hun speldje het gebroken geweertje al op Marktplaats hebben gezet. Zelfs het pensioenfonds ABP zet in op verdienen aan een oorlogseconomie!

Dodenherdenking kan ook al niet meer
Onze demissionaire premier Mark Rutte zette deze week tijdens een debat, toen het ging over de volhardendheid van Poetin in de oorlog met Oekraïne, Poetin nog weg als ‘slapjanus’. Ik heb de man veel gesproken, Poetin is niet iemand waar we nou als persoon vreselijk bang voor moeten zijn, overschat hem nou niet en zeker niet mentaal! Poetin die Rutte, de laatste keer dat ze elkaar spraken openbaar kapittelde dat Nederland een pedofielenpartij toe staat, toen zat de sfeer er ook al lekker in. Jullie columnist heeft veel moeite met de oorlog die zich op een vliegafstand van nog geen drie uur afspeelt en zou zo graag willen dat er vrede komt al zullen partijen en belanghebbenden spreekwoordelijk veel water bij de wijn moeten doen. Nederland wil altijd het braafste jongetje van de klas zijn, wijst graag belerend met de vinger naar of steekt waarschuwend het vingertje op. Laat de verbouwing van het Binnenhof even voor wat het is en poets het Vredespaleis, de zetel van het Permanente Hof van Arbitrage op. Zorg dat de leiders die oorlog voeren en zij die de oorlog faciliteren naar het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties komen. Niet om daar terecht te staan maar om vrede te tekenen. Koning Willem Alexander heeft al eens met volle Heineken glazen getoast met Poetin, bel Vladimir op en refereer aan de lange vriendschapsrelatie tussen onze landen. Doe het nu, want respectvol doden uit een oorlog herdenken zijn we ook al niet meer zo goed in!

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen