Column: Ed Bok(t) over betutteling die onze vrijheid ondermijnt!

Foto:

Column: Ed Bok(t) over betutteling die onze vrijheid ondermijnt! 

Landsbelang aan mijn hoela
Tja beste lezers, je kunt soms maar beter geen kranten lezen of naar journaals en praattafels kijken, want vrolijker word je er doorgaans niet van. Criminelen die korter in detentie hoeven, of helemaal niet omdat er geen personeel is! TBS-geweldplegers, zedendelinquenten die op een lange wachtlijst staan voor een behandelplek, die er vanwege gebrek aan capaciteit- en personeel niet is en compensatie krijgen betaald van ons belastinggeld. Klimaatactivisten die geen straf krijgen omdat dit een ontmoedigende werking zou hebben op de uitoefening van de vrijheid van meningsuiting! Amsterdamse Burgemeester Femke Halsema die bewust, dus op zicht en gehoorafstand, overlevenden en hun nabestaanden uit de Joodse gemeenschap met onvervalste Jodenhaat en agressie geconfronteerd liet worden bij de opening van het Holocaust museum. Tja en als cabaretier Hans Teeuwen een kostelijke Halsema-imitatie doet, waarbij hij met een luchtdrukpistool op tafel de spot dreef met de zoon van Halsema die een onklaar gemaakt echt pistool bezat, zie je de GroenLinks reactie van Halsema. Een heuse inval met maar liefst zes politieagenten die de belastingbetaler minstens 20.000 euro heeft gekost. De verbouwing van het Binnenhof die i.p.v. van de geplande 450 miljoen minstens 1 miljard gaat kosten en nog jaren gaat duren. En wat te denken van de kneuzen die een formatie van een extraparlementair Kabinet belemmeren door leden die mogelijk een post in dat kabinet kunnen gaan bekleden met een partijroyement te dreigen. Landsbelang aan me hoela, partij- belang gaat voor! Bovendien bepaalt de Europese Unie toch alles voor provincie Nederland!

Het staat in de wei en zegt BOE
In Brussel is nu hetzelfde aan de hand met de aanstaande Europese verkiezingen in juni. De angst is dat radicaal-rechtse partijen zullen gaan profiteren van de onvrede onder Europese boeren. Om de macht niet kwijt te raken wordt gemeenschappelijk landbouwbeleid alweer opengebroken onder druk van boze Europese boeren. Weg met een fors deel van de groene agenda van Timmermans. In Nederland is er door de media en politiek ‘bewust’ niet te veel aandacht aan de heftige boerenprotesten gegeven om Nederlandse boerenprotesten niet in de kaart te spelen. Maar als fel protest de Europese boeren helpt kan Brussel niet wegkijken voor de Nederlandse boeren die door problemen met absurde stikstof- en mestregelgeving kopje onder dreigen te gaan. Nog los van de bestaande problemen met boeren, dreigen nu ook 4000 boeren familiebedrijven het veld te moeten ruimen. Het gaat Piet Adema aan het hart zo zegt de demissionaire CU minister, maar met die woorden nemen de boeren hopelijk geen genoegen. Er dreigen niet alleen 4000 familiebedrijven de nek omgedraaid te worden, maar met de slacht van 400.000 melkkoeien komt ook onze Zuivelindustrie in de problemen. Wrang als je daarbij bedenkt dat boeren-hater D’66 Kamerlid Tjeerd de Groot in zijn vorige functie als directeur van de Nederlandse Zuivel Organisatie nog pleitte voor verruiming van melkproductie en behoud van Nederlandse weides omdat dit typisch Nederlands zou zijn!

Jumbo schrapt helft assortiment
Van lobbyist voor boeren naar boeren-hater, van verdienen aan de boeren naar het boeren onmogelijk maken te verdienen. Schreef ik in mijn vorige column nog over het ‘skip the cow’ verhaal van Albert Heijn die met een blue-band reclame klanten die wel zuivelproducten prefereren wegzette als kuddedier! Deze week was Jumbo CEO Ton van Veen de deugende ondernemer die blijkbaar is gezwicht voor organisaties als Wakker Dier. Jumbo Supermarkt stopt met vleesaanbiedingen en zegt dat te doen omdat het bedrijf zich verantwoordelijk voelt voor ons koop en eetgedrag. Het zal Jumbo waarschijnlijk omzet kosten omdat niet iedere klant de hoge prijs van vlees kan betalen en zich dus geen biefstukje kan veroorloven. Toch eventjes voor de economen onder mijn lezers! Een iets lagere omzet tegen een hogere brutowinst, omdat je geen aanbiedingen hebt, betekent dus ‘procentueel’ omzetverlies maar ‘centueel’ meer winst voor de Jumbo. Tja, betuttelen is voor Ed Bok(t) een vorm van over de grens van de ander heengaan. Het is de ander de mogelijkheid ontnemen om zelf keuzes te maken, eigen behoeften in te vullen of verantwoordelijkheid voor zijn of haar eigen leven te nemen. Tja en als Jumbo zich zo verantwoordelijk voelt voor ons eetgedrag en daarmee onze gezondheid, lees dan goed de etiketten op alle Jumbo artikelen als kunstmatige emulgatoren, verdikkingsmiddel, kleurstoffen, conserveermiddelen, genetisch gemodificeerde grondstof en kleurstoffen als E102, E110, E129 die de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig kunnen beïnvloeden! Als Jumbo goed leest kan het de helft van zijn assortiment saneren.

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen