Column: Ed Bok(t): ‘Doet-ie ’t of doet-ie ’t niet!

Foto:

Column: Ed Bok(t): ‘Doet-ie ’t of doet-ie ’t niet!

Huilend uit formatie zaaltje
Tja lieve lezers, mijn krokusvakantie als columnist zit er weer op, en ik moet zeggen dat ik er ook wel aan toe ben om mijn ‘columnisten-frustraties’ weer met jullie te mogen delen. Thuis zullen ze er ook blij mee zijn want het dagelijkse gemopper over wat er allemaal misgaat in mijn wereldbeeld is niet direct altijd een reden voor het aansteken van wat ‘vreugdevuren’. De afgelopen weken samenvattend ziet Ed Bok(t) in scenario’s voor meerdere afleveringen van ‘Doet-ie ‘t of doet-ie ‘t niet’ waarbij hij refereert, voor hen die het niet kennen, aan een spelprogramma dat ooit werd bedacht door Peter Jan Rens. De wat aan ‘lagerwal’ geraakte presentator won er zelfs in 1989 een Gouden Televizier-ring mee. Het spelprogramma, in een nieuw jasje gestoken draait nog steeds om het voorspellen van menselijk gedrag aan de hand van ‘verrassende’ vragen en grappige candid-achtige camera- filmpjes. Je ziet bijvoorbeeld een leuke compilatie van ‘Omtzigt fragmenten’, één waar hij lachend de pers te woord staat, één waar hij in de Tweede kamer bijna ontploft en één waar hij ‘huilend’ een zaaltje verlaat! De vraag van Ruben Nicolai aan de teamcaptains zou hier kunnen zijn; gaat Omtzigt nu in een Kabinet zitten met PVV, BBB en VVD, oftewel doet-Pietertje ’t wel of doet-Pietertje ’t niet!

Niet opgeslagen in hersenpan
Maar lieve mensen, jullie worden hier inmiddels toch ook wel een beetje flauw van toch. We hebben een regering nodig om de crisissen, veroorzaakt door 4 kabinetten Rutte eindelijk op te lossen, maar zitten al maanden naar een realitysoap rond Pieter Omtzigt te kijken waarvan we allemaal de laatste uitzending kennen. Het wordt toch Kabinet Timmermans met het NSC van Omtzigt, de Patatbakkers van D’66 samen met de VVD van Dilan Yeşilgöz, die zogenaamd haar verantwoordelijkheid neemt omdat er geregeerd moet worden. Niet nadat Mark Rutte Wilders waarschuwde dat door zijn mogelijk intrekken van militaire steun aan Oekraïne hij VVD-deelname aan een Kabinet Wilders dus zal blokkeren. Tja, zo werkt dus een ‘dictatuur’ waarbij Ed Bok(t) bij zijn tweede ‘Doet-ie ’t of doet-ie ’t niet’ aflevering komt. Een grappige compilatie van alle leugens van Rutte op een rijtje gezet. Zijn leugens over het inlegvelletje bij het associatieverdrag met Oekraïne, zijn géén- de verkeerde- of andere herinnering bij de parlementaire enquête van Gronings gas, de toeslagenaffaire, ‘functie Omtzigt elders’ en zijn laatste truc rond het stiekeme vertrek van minister Ernst Kuipers. Mark wist wat Ernst ging doen, hij had het hem zelf door de telefoon verteld maar M Rutte had het niet opgeslagen! De vraag van Ruben Nicolai aan de teamcaptains zou hier kunnen zijn; wordt hij de nieuwe ‘secretaris-generaal van de NAVO’ oftewel wordt-Mark Rutte ’t of wordt-Mark Rutte ’t niet!

Eurovision Freakshow in Malmö
Tja lieve lezers, en zo komt jullie columnist bij zijn derde aflevering ‘Doet-ie ’t of doet-ie ’t niet’ met de lentekriebels. ik hoor jullie denken, lentekriebels, dat wordt spannend!! Ed Bok(t) kwam op lentekriebels toen hij deelnemers zag aan het Eurovisiesongfestival. Lentekriebels is het thema komende week op een aantal scholen over seksuele vorming. Er zijn bezorgde ouders, conservatieve groeperingen en ook enkele politici die vinden dat de wijze waarop dit plaatsvindt schadelijk is voor kinderen. Dat leidde tot verhitte discussies aan talkshowtafels, op sociale media en in de Tweede Kamer. Tja, je kunt kinderen niet vroeg genoeg voorlichten maar ook waarschuwen voor de gevaren die er zijn. Maar de wijze waarop en zeker de leeftijd van kinderen is voor veel mensen echter wel een dingetje. Kinderen van 4-5 jaar aan de hand van grappige tekeningen uitleggen wat pijpen is en hoe je dat doet? De titels van de boekjes en illustraties zijn van deze tijd. Woke, divers en inclusie betreffende gezinssamenstelling en laten eenzelfde ‘gemengd en gekleurd’ beeld zien zoals in veel STER-reclamespots. En toen Ed Bok(t) zag dat Drag-queens op scholen de kinderen voorlezen dacht hij meteen aan het komend Eurovision songfestival en ‘Doet-ie ’t of doet-ie ’t niet. Wat grappige filmpjes met blote kerels die op het podium springen, een dikke vrouw met staartjes in luier en de clip van Joost Klein die ‘Europapa’ blèrt. De vraag van Nicolai aan de teamcaptains zou hier kunnen zijn; wint-Europapa ’t of wint-Europapa ’t niet. Wat denken jullie? Wel eerlijk zijn hoor!

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen