Column: Ed Bok(t) over kiezers die deze week van een koude kermis thuiskomen

Foto:

Column: Ed Bok(t) over 2 miljoen kiezers die van de koude kermis thuiskomen.

Een koude kermis in Panama
Lieve lezers, wat komt het eerste in jullie op als Ed Bok(t) het heeft over Neerlands Hoop in Bange Dagen? Ik hoop eigenlijk dat jullie meteen denken aan ‘De ballade van Jan Lul’ of aan Elsje, ‘Maria Dolores’ misschien of aan ‘Wie weet waar hier de uitgang is’. Echter gezien de generatiekloof tussen jullie columnist met een groot deel van zijn lezers en volgers vreest hij dat weinigen denken aan Freek de Jonge en Bram Vermeulen van de cabaretgroep met de naam Neerlands Hoop. In 1968, met Johan Gertenbach nog onder de naam ‘Cabriolet’ maar later werd het ‘Neerlands Hoop’! Na de nodige omzwervingen, successen en mislukkingen, er was zelfs een keer zo weinig publiek dat men gezamenlijk een café in ging, hadden Bram en Freek heel veel succes met de tournee van Neerlands Hoop in Panama. Een live registratie verscheen op dubbel-elpee onder de titel ‘Weerzien in Panama’ waar Bram en Freek in 1973 zelfs een Edison voor kregen uitgereikt. Jullie Ed Bok(t) heeft de LP, met voor die tijd harde maar ook taboedoorbrekende humor grijs gedraaid. (Google er maar eens op). Ik ben echter bang dat jullie met Neerlands Hoop in Bange Dagen meer zullen denken aan Pieter Omtzigt. Tja, en Ed Bok(t) snapt dat veel mensen hun hoop op deze Volksvertegenwoordiger hadden gericht om de problemen die ons land kent na 13 jaar destructief beleid van Mark Rutte op te lossen. Helaas kwam 60% van die 2 miljoen kiezers deze week van een koude Kermis thuis.

Grensoverschrijdend interview aan Tan
Pietertje verzette zich altijd openlijk tegen politieke spelletjes maar speelde ze zelf volop mee, en als Kamerleden ‘informatie’ van het kabinet via ‘de pers’ moesten vernemen ontplofte hij. Het was in zijn ogen (en de mijne) uiterst onfatsoenlijk dat de pers eerder werd geïnformeerd dan de volksvertegenwoordiging. Hoe vaak heeft hij het woord ‘nieuwe bestuurscultuur’ niet gebezigd. ‘Open en transparant’, tja lezers en ‘NSC-stemmers’ dat ging dinsdag 6 februari wel even anders. Twee krantenjournalisten, een verslaggeefster van ‘grensoverschrijdend’ NOS, werden door Pieter in een hotel uitgenodigd om hen alvast te melden dat hij uit de formatie zou stappen en waarom. Wat Omtzigt anderen altijd verweet deed hij die dinsdag juist zelf. Plasterk, de formateur, kreeg een whatsappje en de drie andere partijleiders moesten het doen met de brief die Omtzigt pas na zijn melding aan de pers aan de leden van NSC stuurde. Die avond zat Omtzigt zelfs bij Humberto Tan aan tafel om het allemaal nog maar wat erger te maken. Niet het fatsoen hebben de andere partijleiders te informeren en de uitnodiging van Plasterk om de dag erop over de situatie te spreken afslaan dus. Een wat warrig verhaal ophangen aan tafel met de bejaarde multimiljonair van de Ende die, toen niemand het meer volgde, steunend en kreunend samen met Humberto Wilders nog even een trap na gaf, BAH!

Sanering ambtenarentop op Ministeries
De NSC-voorman gaat dus niet in op de uitnodiging van formateur Plasterk. Pietertje vertrok na de uitzending bij Humberto Tan als een speer naar huis en ‘trekt zich terug’ voor een paar dagen rust. Ach gut, wordt dit alweer de tweede Omtzigt functie-elders in korte tijd. Wordt de druk, die hij vooral zichzelf oplegt met zijn eeuwige getwijfel hem nu alweer te veel? Tja beste lezers, dan moeten we ons ernstig zorgen maken en ook afvragen of hij geschikt is om leiding te geven aan het Kabinet ‘Neerlands Hoop. Heel politiek Den Haag valt nu over hem heen en neemt hem de maat. Of het eerlijk is dat Jetten, de Jonge of andere verliezers van de verkiezingen hem kapittelen? Neen natuurlijk niet, dat verdient Pieter niet, maar zo werkt de Haagse slangenkuil waar eigen- en partijbelang voorrang heeft op ons belang. We mogen hopen dat PvdA-GroenLinks demagoog Timmermans, die deze week in Brussel samen met zijn groene kompaan Samsom werd weggehoond om hun beleid van opleggen, verbieden en belasten het hier niet voor het zeggen krijgt. En aan de nieuwe partijleiders die moeten gaan formeren heeft Ed Bok(t) een advies. Flikker de top van ambtenaren op alle Ministeries eruit, want daar wordt ‘t tientallen miljarden kostend Kabinetsbeleid gemaakt, of niet uitgevoerd!

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen