Column: Ed Bok(t) over zijn sierlichtpuntjes voor het nieuwe jaar

Foto:

Column: Ed Bok(t) over zijn sierlichtpuntjes voor het nieuwe jaar.

Incompetentie dik betaald
Tja lieve lezers, het jaar 2023 is afgesloten. We plukken er nog wel de wrange vruchten van en sommige mensen kunnen met de vingers omhoog geen vijf bier meer bestellen in de kroeg, maar laten we vooral positief kijken naar het nieuwe jaar. Ed Bok(t) moet daarbij wel een kanttekening plaatsen, of meer, maar laat ik met de eerste beginnen. Tussen kerst en oudjaar vond vertrekkend Commandant Landstrijdkrachten Martin Wijnen, wie kent hem niet, het nodig ons als samenleving te waarschuwen voor een oorlog met Rusland. In heel zijn militaire carrière niets van deze Majoor Kees-Martin gehoord en net voor hij vertrekt gaat hij ons bang maken voor een oorlog met Rusland die er niet komt! Je zou zeggen, dan komt er eindelijk oorlog waar je als militair voor getraind hebt, ga je weg en dan wordt je directeur generaal Rijkswaterstaat. Op voorspraak van demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse zaken, de baantjescarrousel draait op volle toeren. Dat baantje doet clown Hugo, de meest incompetente CDA-minister ooit er overigens gewoon even bij. Een puinzooi bij VWS, een puinzooi bij Volkshuisvesting en, nog erger geen huizen! De huidige directeur-generaal van Rijkswaterstaat Michèle Blom, wie kent haar niet, slaat na zes dienstjaren ook een nieuwe weg in. Ze wordt bestuursvoorzitter van Isala klinieken dat met een tekort kampt van 23 miljoen zal Michèle niet boeien! Vandaag de dag lijkt incompetentie en het hebben van een netwerk een ‘randvoorwaarde’ als opstap naar invloedrijk- en bestbetaalde banen!

Normen en waarden, fatsoen moet je doen 
Of we een leger nodig hebben lijkt een overbodige vraag, temeer als het nieuwe Kabinet eens echt werk maakt van handhaving. Dat kan de politie niet, blauw is er onvoldoende dus is de inzet van het leger misschien een oplossing. Aanpakken dat tuig, bivakmuts of niet en zwaar straffen. Niet zoals een VVD-muts zei, een dag gevangenis in plaats van een taakstrafje maar brommen in een nieuw op te richten strafkamp in Noorderhaaks, één van de wadden eilanden. Zonder retourveerdienst daar werken tot je de schade die je aan hebt gericht bij elkaar hebt verdiend en de volgende 5 jaarwisselingen melden in de kazerne van de nieuwe Commandant Landstrijdkrachten Hugo de Jonge, dat zal ze leren! Tja, dat ‘geen bier’ meer kunnen bestellen is natuurlijk een ‘wrange grap’, nog slechter dan de oudejaarsconference van Micha Wertheim en nog slechter dan de morbide grap van Dolf Jansen, maar het zou wel een Postbus 51 commercial kunnen zijn. Een middelvinger opsteken, gamen, op je telefoon als een dolle whatsapp berichten tikken, het gaat allemaal stukken moeilijker als je gewond raakt door meestal, of bijna altijd illegaal vuurwerk als cobra’s en dergelijke. Dus of het leger inzetten, of nog beter structureel meer en beter betaald blauw op straat, de wet handhaven en aanpakken! Het tuig, dat onderhand zoveel in Nederland verziekt of zonder beveiliging onmogelijk maakt te organiseren moet worden aangepakt. CDA- Jan Peter Balkenende zei ooit; fatsoen moet je doen! We zijn er onderhand wel achter dat dat niet helpt! Aanpakken!

Brand in Mokum
Heel het jaar handhaven dus om al het tuig op- en aan te pakken, dan is er met oudjaar ook geen landelijk vuurwerkverbod nodig want siervuurwerk is ook mooi! Jullie columnist was met de jaarwisseling in Katwoude en keek uit op Monnickendam, Volendam en Edam. Het was een waar schouwspel waar de afstekers en kijkers van hebben genoten. Kanttekening 1; onze militaire jongens en meisjes niet als kanonnenvoer uitzenden naar Oekraïne, want Ed Bok(t) ziet dat daar door de politiek al op wordt voorgesorteerd en kanttekening 2; het tuig aanpakken. De derde kanttekening is, dit jaar stoppen met de Woke-en klimaat hysterie. En ook stoppen met het opdringen van vrouwen in mannenberoepen zoals brandweer. Tja, zei een stoere professionele brandweervrouw tegen Femke Halsema die dat zo graag wil, ik ben blij als er drie sterke kerels naast me zitten op weg naar een brand. Femke probeerde nog dat ook het burgemeesterschap eerst een mannenberoep was. Tja Femke je pen of ambtsketting optillen is toch wel het zwaarste werk van jou als burgermeester! Iedereen in nood wil snel een rode brandweerauto op de plek des onheils en geen kostbare minuten verspelen met alle vreselijke gevolgen van dien omdat Femke of Julia de slang niet even kan uitrollen!

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen