Column: Ed Bok(t) over ‘Dag Sinterklaasje, zwarte piet en Attje Uilskuiken’

Foto:

Column: Ed Bok(t) over ‘Dag Sinterklaasje, zwarte piet en Attje Uilskuiken’.

Geen pepernoten maar doekoes
Het lied; ‘Sinterklaas, wie kent hem niet, Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk zwarte Piet’, van Henk Westbroek zijn ‘het goede doel’ kon jullie columnist maar niet uit zijn kop krijgen, en vooral de tekst wie kent hem niet! Op het moment dat Ed Bok(t) met zijn column bezig was vierden waarschijnlijk veel gezinnen gezellig met elkaar pakjesavond. Ed Bok(t) weet niet hoe zijn lezers Sinterklaas ervaren, maar voor hem is de lol er inmiddels behoorlijk af en echt niet omdat hij weet dat Sinterklaas eigenlijk bij bol.com werkt! Sinds januari 2014, toen Jerry Airfryer van ‘Nederland wordt Beter’ Kunta Rincho ‘zwarte Piet Niet’ en Mitchell Esajas uit ‘Stop Blackfase’ de zwaar gesubsidieerde handen ineen hebben geslagen en ‘KOZP’ hebben opgericht is het ‘gedonder’ met de feestelijke intocht in het land. En wie denkt dat KOZP, na bedreigingen aan Sinterklaascomités in den lande geen zwart geschminkte Pieten in te zetten en met het vertrek van pietversieringen in winkels, tv-reclames en zelfs met het vertrek van de beroemde ‘Bijenkorf klimpieten’ tevreden is, komt bedrogen uit. Ook roetveegpieten zijn taboe voor KOZP, vraag dat maar aan een groepje roetveegpiet muzikanten in Groningen die moesten vluchten nadat ze door een groep KOZP-activisten waren aangevallen. Deze week kwam echter de spreekwoordelijke aap uit de mouw toen tijdens een activistenbijeenkomst te horen was dat zwarte Piet bestrijden niet het ‘ultieme doel’ van hun activisme- en protest is. Het is slechts een middel om de positie van de oudere witte mannen- en witte vrouwen te ondermijnen die nu bepalen waar de 80 miljoen van de cultuursector terecht komt! Het gaat ze dus niet om 2% pepernoten maar ze willen jaarlijks 50% = 40 miljoen ‘ordinaire doekoes’!

Sinterklaascadeau van 124.000 euro
Enfin het is gelukkig ook weer ‘uitzwaaidag’ van Sinterklaas en zo kunnen we ons gaan opmaken voor het kerstfeest. Ed Bok(t) is overigens benieuwd hoe lang wij deze Christelijke feestdagen van de EU nog mogen vieren! Hellena Dalli, ‘Eurocommissaris voor Gelijkheid’ heeft zich uitgesproken voor een EU-richtlijnen dat het gebruik van Kerstmis en Maria/Jozef discriminerend zijn en gevoelig liggen bij niet-christenen. Heus beste lezers, jullie columnist verzint het niet. Het is voorlopig ingetrokken nadat mensen zich er kwaad om maakten, maar de afgelopen week werd Dalli’s EU richtlijn toch weer binnen de EU gepubliceerd. Ed Bok(t) adviseert Henk Westbroek zijn ‘hit’ te herschrijven en de woorden Kerstfeest, Maria en Jozef te vervangen door ‘Suikerfeest, Kauthar en Tunahan’. Of het zo lekker bekt als Sinterklaas en natuurlijk zwarte piet is de vraag. Het zou wel een uitvoering zijn die de toets der diversiteit kan doorstaan en een mooi eerbetoon naar vertrekkende Tweede Kamerleden. Tjonge jonge lezers, maar liefst 80 Kamerleden vertrekken er, al of niet vrijwillig, wat zullen we ze missen! Harry Bevers, Yvonne Bijenhof, Zohair El Yassine, Erik Haverkort, Jacqueline van den Hil, wie kent ze niet! Jan Klink, Fahid Minhas, Hawte Rahimi, Chris Simons, Hatte van der Woude, Faissal Boukakjar, Kiki Hagen, Romke de Jong, Rens Raemakers, Jorien Wuite, Hilde Palland, Evert Jan Slootweg, Nicole Temmink, Eva van Esch, Stieneke van der Graaf! Een greep uit de lijst met 80 bekende Nederlandse politici die bij hun vrijwillig of gedwongen afscheid van u en van mij met een jarenlang wachtgeldregeling toch een geweldig cadeau hebben gegeven.

Ed Bok(t) geeft Ridderorde terug 
Veel Kamerleden, vooral die wat meer bekendheid hebben, zal jullie columnist missen als de spreekwoordelijk kiespijn. Ed Bok(t) heeft in zijn columns vaak over ze geschreven dus zal hij op zoek moeten naar nieuwe typetjes als oorlogshitser Sjoerd Sjoerdsma, Tjeerd de Groot, Joba, ik stem tegen van den Berg, Lucille Lingo Werner, Corinne Ellemeet, Liane den Haan, Tunahan Kuzu en Vera Bergkamp. Maar ach, met zoveel nieuwe Tweede Kamerleden van de PVV en NSC zullen columnisten maar zeker Floor Bremer vast wel nieuwe slachtoffers vinden. Wie Ed Bok(t) niet mag vergeten is Attje dubbel T Kuiken van de PvdA. Wat zal ik haar missen met haar sensuele stem, haar verbindende uitstraling en dito woordenschat! Attje die pleitte voor het afpakken van de BIG-registratie van artsen met een andere zienswijze op bestrijding van Covid-19, die ook tegen verlaging van energieprijzen stemde, of tegen de verlaging van BTW op boodschappen. Uitgerekend die Attje Kuiken wordt tot Ridder geslagen in de Orde van Oranje-Nassau wat een degeneratie is van zo’n onderscheiding. Ik zou hem teruggeven!

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen