Column: Ed Bok(t): ‘het is een onsje meer, mag dat?’

Foto:

Column: Ed Bok(t): ‘het is een onsje meer, mag dat?’.

Vreemde geluiden uit slaapkamer
Het moet 1959 geweest zijn dat Eddie Bok(t) in een zaal van de Jan van Schaffelaer kazerne bij Sinterklaas werd geroepen, notabene in een periode dat ik twijfelde of de goedheiligman wel ‘bestond’. Ik was namelijk vlak voor Sinterklaas, nadat ik ’s nachts vreemde geluiden uit de slaapkamer van mijn ouders had horen komen, de volgende dag op onderzoek uitgegaan. Ik zag toen in de linnenkast een wasmand met sokken, een muts, shawl, wanten, een letter E, pepernoten, wat speelgoed, een rol sinterklaasinpakpapier en stickers met mijn naam erop. De twijfel sloeg meteen toe want dat hoorde de Sint voor de deur te zetten, althans zo was mij verteld. Maar toen ik bij Sinterklaas op schoot zat en deze feilloos mijn kattenkwaad uit het grote boek wist te vermelden was ik weer om. Jaren later overigens biechtte mijn vader op dat hij toen zelf de Sinterklaas was, dus ook niet zo moeilijk dat deze alles van mij wist. Aan dat jaar moest ik met heimwee terugdenken toen ik zag hoe ‘activisten’ van KOZP het traditionele kinderfeest weer probeerden te verstieren. De met 3 bussen gebrachte KOZP-activisten werden door een in grote getalen aanwezige politiemacht begeleid en beschermd. Verbazingwekkend wel want vorige week werd een herdenking van de Kristalnacht afgelast omdat er voor de veiligheid onvoldoende agenten waren. In tegenstelling tot de Extinction Rebellion protesten waren agenten nu wel gewapend met de lange lat die ook gebruikt werd. Het wordt dus, zo vreest Ed Bok(t) nooit meer het ‘Sinterklaasfeest’ zoals het ooit is geweest.

Bunga-bunga Alexander Pechtold
Ed Bok(t) is twee dagen voor de verkiezingen bezig aan zijn column die dus door sommigen van mijn lezers nog vóór maar mogelijk ook pas na- of op de dag van de verkiezingen wordt gelezen. Jullie columnist kan alleen maar hopen dat het electoraat keuzes heeft gemaakt die ons land uit het slop halen en vooruithelpen. Het zijn vaak ‘beroepsmatige politiek duiders’ zoals bij het NPO- RTL4 journaal en aan de niet bijster objectieve praattafels die allen die het recht hebben deel te nemen in een verkiezing electoraat noemen. Ons burgers dus, die in de ogen van die politieke duiders en hun vaak braaf meeknikkende tafelgasten een beetje voor dom en onwetend worden aangezien. Los van de irritante reclamespotjes is het toch vooral veel moddergooien en framen van hen onwelgevallige politieke meningen. Ed Bok(t) vreest dus een herhaling van de vorige verkiezingen waar een nietszeggend elitair grachtengordel partijtje door één miljoen euro sponsoring tot vervelens aan toe ‘Sigrid Kaag’ de huiskamers in slingerde met alle vreselijke gevolgen van dien. Zo zien we nu dagelijks en meermaals in STER-reclamespotjes Rob Jetten een groep scholieren voorliegen, Dilan Zegerius-Yeşilgöz vragen van bezorgde partijgenoten herhalen en beantwoorden met ‘ik sta aan jouw kant’ om over de reclamespotjes van Frans, een onsje meer Timmermans nog maar te zwijgen. En om het af te maken zag Ed Bok(t) aan een praattafel D’66 ‘bunga- bunga’ Alexander Pechtold en ‘deugkneus’ Sanne Wallis de Vries alles wat niet links is als ‘extreemrechts’ bestempelen.

Een Kabinet zonder overgewicht
Tja lieve lezers, woensdagavond- donderdag weten we het dan. Mits Hugo de Jonge als de uitkomst de coalitie onwelgevallig is in zijn rol als demissionair minister van Binnenlandse zaken, de man kan echt alles, besluit in een niet te controleren ruimte de stemmen over te gaan tellen. Mijn trouwe lezers zullen, net als Ed Bok(t) benieuwd zijn hoe de Nederlandse vlag er na de verkiezingen bijhangt, gaat die in top of wordt deze massaal weer omgekeerd. En dan, dan gaan we verkennen welke fracties samen een coalitie kunnen vormen. Nou met al het op voorhand ondemocratische uitsluiten wordt dat een hele puzzel. Vervolgens moet er een formateur aangesteld worden, duurt maanden. Dan hebben we ook nog te naken met het voorjaarsreces, het mei-reces en het zomerreces van 5 juli t/m 2 september! Dus met wat mazzel hebben we pas na de zomer een Kabinet die zal moeten doen wat ze gezegd hebben wat ze zouden moeten doen en bestuurlijk te gaan veranderen wat ze daarvoor al gezegd hadden te zullen gaan veranderen. Ed Bok(t) hoopt i.i.g. op een Kabinet zonder GroenLinks-PvdA en zal de vraag of het ‘een onsje Timmermans meer mag zijn’ dan ook direct afwijzen!

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen