Column: Ed Bok(t): ‘Geef bestaanszekerheid eens een gezicht’

Foto:

Column: Ed Bok(t): ‘Geef bestaanszekerheid eens een gezicht’.

De aardappeleters op Malta
Hallo lieve lezers, jullie columnist was op vakantie en dus was er even geen tijd en inspiratie voor zijn column. Natuurlijk willen jullie graag weten waar Ed Bok(t) op vakantie was, ik ken mijn lezers wel! Ed Bok(t) was op Malta, een 316 km2 metend eiland net onder het Italiaanse Sicilië en een vakantiebestemming die ik jullie kan aanbevelen! Malta bestaat uit de eilanden Malta, Gozo, Comino, Manoel Island en wat onbewoonde eilandjes. Meer dan ‘2,6 miljoen’ toeristen op jaarbasis zorgen voor ongeveer een derde van de totale inkomsten voor Malta! Er is wat industriële export, scheepsbouw en natuurlijk de Malta aardappelen, maar het zou desastreus zijn voor het eiland als vliegen te duur of onmogelijk gemaakt wordt. Zwemmen, snorkelen, culturele en historische bezienswaardigheden, het is er. De mogelijkheden om uit eten te gaan zijn divers en ik kan jullie verklappen, het is prima en vergeleken met Nederland spotgoedkoop. Voorgerecht, hoofdgerecht, fles wijn, fles water en een nagerecht kost voor twee personen gemiddeld tussen de 60-80 euro, kom daar maar eens om in Nederland! Het openbaar vervoer bestaat uit een buslijnennet die het hele eiland bestrijkt en natuurlijk zijn er de ferry’s. Ach, als columnist moet je ook op vakantie wel een beetje op de hoogte blijven. Zo zag ik politiek nieuws uit Nederland voorbijkomen waar het woord bestaanszekerheid bij bijna alle politieke campagneprogramma’s en op de gebruikelijk congressen het thema was!

De D van dictatuur
Ik heb eens opgezocht waar ‘bestaanszekerheid’ nu eigenlijk voor staat. Het betekent dat iedereen recht heeft op een bestaan met voldoende en een voorspelbaar inkomen, een ‘woning’, toegang tot onderwijs en ‘zorg’ met nog een ‘buffer’ voor onverwachte uitgaven. Het bevreemdt Ed Bok(t) eigenlijk dat partijen in de aanloop naar de verkiezingen dit thema centraal stellen aangezien ze, de kabinetten Rutte I t/m IV, het zelf om zeep hebben geholpen en ook niet meegewerkt hebben dit te herstellen. Ik heb het ook al eerder geschreven, lonen verhogen is geen goed idee omdat daardoor de prijzen ook weer worden opgedreven, want tja lezers, het moet uiteindelijk ergens van betaald worden. Belasting op arbeid verlagen zou een veel beter idee zijn, maar ja een regering die in het Buitenland graag voor Sinterklaas speelt en die het eigen ambtenarenapparaat maar laat groeien, tientallen miljarden besteedt aan onhaalbare en niet realistische projecten is daar niet voor. En al helemaal niet met Kaag als Minister van Financiën die er geen ruk van begrijpt en ons land verder in de malaise drijft! Moties om de bestaanszekerheid te verbeteren, zoals ‘minder belasting’ of BTW op energie of BTW op energie op 9% houden i.p.v. verhogen naar 21% werden ontraden. Belasting op verse groente en fruit naar 0% kon technisch blijkbaar niet terwijl dat in Spanje wel kan! En ook de aangenomen motie bij de Algemene beschouwingen over het niet verhogen van de brandstofaccijns gaat het waarschijnlijk niet halen en zo blijkt de democratie een dictatuur!

Volle terrassen en restaurants
Nu moet ik eerlijk zeggen, kijk je op Schiphol, op Nederlandse terrassen, de vakantiebeurs en denk je zonder reservering uit eten te kunnen gaan, vergeet het maar. Maar de zo onderhand miljoenen burgers die niet meer of nauwelijks rond kunnen komen, wiens bestaanszekerheid er dus niet is zijn er wel degelijk, alleen worden ze, misschien wel heel ‘bewust’ niet in ‘beeld’ gebracht en blijft het een getal. De reclamecommercials van bedrijven geven ons dagelijks een beeld dat zo’n beetje elk gezin in Nederland een mix is van allerlei nationaliteiten. Leuk en gezellig en Ed Bok(t) vindt het prima, maar het is natuurlijk niet zo, kijk maar om je heen in bijvoorbeeld Ermelo of Staphorst. En ook niet elke gepensioneerde vaart op zijn jacht door Nederland of is actief op de golfbaan, maar het beeld wordt wel opgeroepen en zo wordt er door de gecontroleerde media veel geframed. Ed Bok(t) stelt voor; nodig in de aanloop naar de verkiezingen aan al die ouwehoertafels eens mensen uit die in die wijken wonen waar de bestaanszekerheid onvoldoende is. Zoek ze op en breng ze groot in beeld bij Nieuwsuur en dat soort NPO-programma’s! Confronteer politici van het zieltogende CDA, de VVD, GL/PvdA, CU, Omtzigt en D’66 die al die bestaanszekerheid herstellende moties ontraden hebben er mee. Ed Bok(t) is echter bang dat zowel de NPO als RTL en de politiek zelf het niet aandurft!

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen