Column: Ed Bok(t) over de verkiezingsprogramma’s van de diverse partijen

Foto:

Column: Ed Bok(t) over de verkiezingsprogramma’s van de diverse partijen.

Arme reiziger
Tja lieve lezers, de roep om gratis openbaar vervoer wordt steeds luider, zeker nadat uit onderzoek blijkt dat de overheid miljarden kwijtraakt door fossiele subsidies. Minstens 37,5 miljard euro door indirecte subsidieregelingen die het gebruik van fossiele brandstoffen bevoordelen. Geld mag geen reden zijn om niet met de trein te kunnen zo las ik. De organisaties achter het onderzoek pleiten ervoor deze fossiele voordelen snel af te bouwen. Het belastinggeld wat dan in de schatkist blijft kan dan worden besteed aan het tegengaan van asielarmoede door het isoleren van woningen en aan gratis openbaar vervoer. Ed Bok(t) ziet er wel voordelen in, maar vreest dat de NS en de bouwwereld dit totaal niet aan kan. Te weinig materiaal, geen personeel, niet overal goede spoor- en busverbindingen en natuurlijk te weinig bussen en chauffeurs als ‘treinen’ niet kan omdat er aan het spoor gewerkt moet worden. Misschien kunnen Extention Rebellion demonstranten en sympathisanten bij de NS, ProRail of in de isolatiebouw gaan werken, maar daar heb ik zo mijn twijfels over. Kilometers spoor schieten onder mij door. Ik ben op weg naar jou, want ik ben weg van jou. Vanochtend vroeg vertrokken in de luwte van de nacht en tien minuten op de trein gewacht. Want die had vertraging, daar baal ik van omdat ik nu tien minuten minder bij jou blijven kan! Arme Guus en arme reiziger, dat gaat het niet worden, niet gratis of goedkoper voor arme mensen ook al staat het in het verkiezingsprogramma van Timmermans en Esmah Lahlah!

Arme conducteur
Het doet mij trouwens denken aan een schoolreisje van heel lang geleden naar Valkenburg, jawel met de trein. Edje Bok had een veldfles gevuld met karnemelk van huis meegekregen. Gezond wel maar lekker niet, dus besloot ik heel stoer deze uit het treinraam leeg te kiepen. De ramen konden toen nog open, maar ook in de volgende coupe, zodat een groot deel van mijn karnemelk bij de volgende coupe door het raam weer naar binnen vloog. In mijn coupe iedereen lachen, maar in de volgende coupe deels, want daar zat de meester. Ik zal vanwege privacywetgeving zijn naam niet noemen, maar de man zat er keurig in pak met bril en dus onder de karnemelk. Edje Bok moest derhalve de rest van het schoolreisje aan de hand van de bovenmeester lopen. Kedeng Kedeng naar Valkenburg en weer terug naar station Ermelo. Ben benieuwd of er in de speciale trein van onze Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un ramen zitten die open kunnen. Tsjonge, ik zie hem al voorbijkomen met die twintig gepantserde wagons lange trein naar Valkenburg; rijtuigen met roze leren sofa’s, een keukenwagon die minstens 3 Michelin sterrenwaardig eten maakt, waar Christal Champagne en Hennessy cognac geserveerd wordt. Bloedmooie vrouwelijke conducteurs, geselecteerd uit Kim’s eigen ‘plezierbrigade’. Eisen die gesteld worden aan de vr. conducteurs zijn vrij simpel. De meisjes moeten lang, mooi en maagd zijn! Ik moest als straf aan de hand van de meester lopen, maar vrees dat een ondeugende Kim conductrice aan een ‘lange’ afstandsraket de lucht in gaat.

Arme vakantieganger
Ed Bok(t) doet er natuurlijk wel grappig over, maar als we kijken naar verkiezingsprogramma’s van diverse partijen wordt autorijden onbetaalbaar en wordt vliegen helemaal een dingetje. Zit je nu in de trein, dan zie je nog prachtige weilanden met prachtige koeien maar met 75% minder vee, zoals de PvdD wil is dat vergezicht ook weg. Nog meer afzichtelijke windmolens een belasting op vlees en zuivel, nou dan gooi je zeker geen karnemelk meer het raam uit, als je dat nog kan kopen. Allerlei vormen van belastingverhogingen en talloze bezuinigingen zal het leven van een grote middengroep hardwerkende Nederlanders er niet vrolijker en leuker op maken. De sterkste schouders, jullie kennen het wel van Links en ‘nivelleren’, wordt weer het toverwoord om zogenaamd ongelijkheid te bestrijden. Voortaan met de auto op vakantie omdat vliegen te duur wordt of simpelweg niet meer mag? Tja beste lezers, met de prijzen die aan de pomp gerekend worden, vanaf januari weer stukken duurder, wordt het dan voor veel mensen onmogelijk nog naar het buitenland op vakantie te gaan. Los nog van gestegen prijzen voor hotels, uit eten gaan en alles wat leuk is. Ed Bok(t) is dus bang dat het een reisje wordt per trein naar Valkenburg. Let wel op, de ramen kunnen nu helaas niet meer open!

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen