Column: Ed Bok(t): ‘Iene miene mutte, tien pond Rutte, tien pond kaas’

Foto:

Column: Ed Bok(t): ‘Iene miene mutte, tien pond Rutte, tien pond kaas’.

Heftig en verdrietig bericht
Beste lezers, Ed Bok(t) denkt dat de meesten van jullie het bekende aftelversje Iene miene mutte nog wel kennen. Het rijmpje werd onder meer gebruikt om een willekeurig kind aan te wijzen, bijvoorbeeld om de eerste te zijn die moet tikken of zoeken bij ‘oude spelletjes’ zoals tikkertje, verstoppertje of bij bokjespringen! Ed ‘Boktjespringen’, op een soort van muurtje van kinderen, gebukt met kop tegen kont op het schoolplein waarbij de tegenpartij moest proberen er met zoveel mogelijk kinderen op te springen. Het was spannend hoeveel erop konden totdat de muur van kinderen door het gewicht in elkaar stortte! Vandaag de dag zal Iene miene mutte graag anders worden uitgelegd. De betekenis van dit rijmpje verwijst naar slaafgemaakte vrouwen die benedendeks gevangen werden gehouden op een slavenschip. Meisjes met veel tijd om te vrijen, meisjes met veel tijd om te trouwen, heel veel meisjes daar beneden. Iene miene mutte is ook de titel van een boek geschreven door M.J. Arlidge. Het boek gaat over een meedogenloze moordenaar die tweetallen ontvoert, ze gevangenhoudt, uithongert en ze een afschuwelijk dilemma voor legt, doden of gedood worden! En aan dat boek moest Ed Bok(t) denken toen hij een heftig bericht las van Anje Grin uit Biddinghuizen!

Koning Willem Alexander zijn trots
Het boek Iene miene mutte is fictie maar het Iene miene mutte, tien pond Rutte, tien pond kaas waar Ed Bok(t) aan moest denken, is helaas een vreselijke en verdrietige werkelijkheid. Vermalen door ‘ambtelijke molens’ in opdracht van je eigen overheid en regering, vraag het aan de toeslagen ouders, aan Groningers! Vraag het aan bewust gesaneerde en uitgekochte vissers. Ondanks de boerenprotesten, de niet transparante meetdiscussiepunten van stikstof en een demissionaire status draaien de molens door om boeren van hun land te jagen, zoals Anje Grin uit Biddinghuizen. Kolhorn Dairy farm een prachtig melkveebedrijf dat piekbelaster blijkt te zijn, op 25 kilometer afstand van de Veluwe! PAS melder d.w.z. hun milieuvergunning is afgepakt omdat volgens onze overheid, diezelfde overheid deze 11 jaar geleden niet had mogen geven. Rechtmatig verkregen dus volgens alle procedures, maar dat geldt niet meer! Een adviseur van het ministerie is op bezoek geweest om uit te gaan zoeken hoe het bedrijf op te kopen. Tot de laatste steen zal het prachtige bedrijf worden afgebroken. Een filmpje van het bedrijf is notabene meerdere malen door ‘Koning Willem Alexander’ meegenomen naar het buitenland als voorbeeld bedrijf op basis van innovatie, efficiëntie, duurzaamheid en diervriendelijkheid. Op zogenaamd vrijwillige basis wordt het bedrijf nu geëlimineerd en wordt het de boer verboden om hier of elders in Europa nog een trotse boer te mogen zijn.

Wormen en Maden
Hoe zal ons mooie platteland er over een tijdje uitzien vraagt Ed Bok(t) zich af. Ik woon in de buurt van veel boerenbedrijven, op de Veluwe en grenzend aan een Natura- 2000 gebied waar wij regelmatig fietsen en genieten van prachtige boerenbedrijven midden in de natuur. Duizenden boeren wacht dit vreselijke lot en als je weet dat iedere boer tien mensen werk verschaft, zal het drama nog groter zijn. Dorpskernen, buurtschappen met mensen uit elkaar en weggegumd, bedrijven weg of failliet. Wat te denken van de primaire voedselvoorziening, al zullen er mensen zijn die denken dat bij een supermarkt iemand op een knopje drukt en er zo melk, brood, groenten, vis en vlees in de schappen komt. Het werd deze week persoonlijk en pijnlijk toen de eigenaar van onze kaasleverancier en kaasboerderij in Doornspijk vertelde ook piekbelaster te zijn met zijn slechts 60 koeien. Een schitterend mooi familiebedrijf die, zo vertelde hij ons maar hoopt op ander beleid na de Tweede Kamerverkiezingen in november! Tsja beste boeren burgers en buitenlui, dan zal eenieder die zich het lot van boeren, vissers en aanverwante beroepen aantrekt strategisch moeten stemmen. Geen D’66, ook geen CDA, CU, Omtzigt, geen VVD en al helemaal geen GroenLinks/PvdA met de ‘greendeal bedenker’ Timmermans, want dan wordt het alleen maar erger! Nog meer armoede met 36 miljard voor 0,000036 graden minder opwarming. Strategisch stemmen betekent misschien vooroordelen en principes overboord en gaan voor partijen die van Nederland houden zoals FVD, de PVV, BVNL, BBB en SGP die voor normen en waarden gaan in plaats van voor wormen en maden!

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen