Column: Ed Bok(t) over val Rutte IV: ‘Alle bermbommen en granaten!’

Foto:

Column: Ed Bok(t) over val Rutte IV: ‘Alle bermbommen en granaten!’.

Annemarie Jorritsma op stal
Tja lieve lezers, de kogel is dan eindelijk door de kerk! Rutte IV is gevallen en zijn Kabinet is daarmee afgetreden en ook Rutte geeft de pijp aan Maarten. Nu ik dat zo schrijf vraag ik mij af en mijn lezers kennende jullie ook, waar deze spreekwoordelijke teksten vandaan komen. Wie heeft ooit een kogel in de kerk afgeschoten en wie is in godsnaam Maarten? De kogel is door de kerk wordt gezegd als er, meestal na lang overleg, een beslissing is genomen! Boeken vermelden dat deze uitdrukking voortkwam uit de ongeschreven regel om bij gevechten uit respect kerkgebouwen te ontzien. Van de pijp aan Maarten geven, zeg maar het bijltje erbij neergooien, ergens mee stoppen en ‘doodgaan’ is de herkomst niet bekend. Enfin we zitten dus zonder officiële regering wat betekent dat dit vreselijke Kabinet ‘demissionair’ nog een jaar Nederland dieper de ellende in mag werken. Ed Bok(t) voorspelt een jaar! Verkiezingen zijn in november, de stemmen moeten worden herteld vanwege een wel zeer ‘ongewenste’ uitslag en dan moeten informateur en verkenners nog worden aangesteld. Dat laatste wordt nog een hele klus. Koolmees is machinist geworden, Remkes is volgens D’66 alweer aan de drank en Annemarie Jorritsma staat na een lange carrière als springpaard definitief op stal.

Met pek en veren 
In mijn columns heb ik meermaals mogen vertellen wat ik van de kabinetten Rutte vond! Als ik hem nu een eindcijfer zou mogen geven is dat een 3. Opgebouwd uit 1 punt voor zijn inzet en tomeloze energie, 1 punt voor zijn ‘geslepenheid’ en een punt voor zijn eeuwige en jolige positivisme! Hoef niet op te sommen wat voor crisissen we allemaal hebben, maar dat zijn er dus erg veel. Na alle foute, verkeerde of helemaal geen herinneringen, iets wat in Den Haag zeker binnen de VVD besmettelijk lijkt te zijn, werd een nieuwe transparante bestuurscultuur aangekondigd! Even ‘hosanna’ maar onder ‘zwartgelakte’ regels is nog steeds niets te lezen! Mogelijk explosieve WOB-verzoeken worden, ondanks dat de Rechter openbaarmaking eist, onder de pet gehouden! Het oplossen van het toeslagenschandaal en de Groningse ellende bij aardbevingsschade blijft haperen terwijl er al wel vele miljarden naar Oekraïne gaan om nog maar te zwijgen over de tientallen miljarden voor 0,000036 procent minder opwarming van de aarde! Dat het Kabinet Rutte dus nu valt over ‘asielmaatregelen van kinderen’ is een farce. Een Kabinet, met zoveel dossiers-crisissen op de plank, met zo weinig vertrouwen had met ‘pek en veren’ de Kamer uitgejaagd moeten worden en er dus niet meer mogen zitten.

Op de bezemsteel naar Midden-Oosten
De een na de ander haakt af, stapt op bij wat tegenwind en laat de boel dus maar de boel! Notabene iets wat Rutte Geert Wilders tot op de dag van vandaag verwijt te hebben gedaan bij de crisis waar Nederland toen in zat. Partij coryfeeën staan niet te trappelen, wat op zich wel begrijpelijk is aangezien het niveau in de Kamer, op een enkeling uitgezonderd, erg laag is. En ben je goed, wil je de noodzakelijke bezem door bijvoorbeeld het onderwijs halen, dan word je, als je misschien eens boos wordt, eruit gewerkt wegens grensoverschrijdend gedrag. Ach, en bij het CDA is het helemaal crisis. De partij had ‘electoraal’ kunnen winnen door slim de stikstofstekker uit het Kabinet te trekken, maar zit nu met de gebakken peren. En ook daar geldt, kunnen ouwe-hoeren is blijkbaar beter dan verstand van zaken hebben. Hugo de Jonge komt erachter dat’ schoolleider Primair Onderwijs’ voor hem de ‘max’ is. Wopke Hoekstra had bij zijn aantreden als fractievoorzitter al gezegd ehhhh geen ehhh politiek leider te zijn, maar ja de Partij had hem nodig en liet Omtzigt gaan. Tja op Financiën deed hij het, met zijn ervaring bij organisatieadviesbureau McKinsey niet eens zo slecht maar ja, Sigrid kwam en Wopke ging. En nu gaat ook Kaag vertrekken. Toegegeven, ook Ed Bok(t) vindt bedreigingen en haat die politici soms over zich heen krijgen verwerpelijk en onacceptabel. Dat Kaag nu jankend die kaart trekt terwijl ze er op het ministerie van Financiën uit onkunde een zooitje van heeft gemaakt, gaat Ed Bok(t) te ver. Tegen een ‘kritisch’ kamerlid riep ze eens geërgerd; Ik heb ‘chemische wapens onschadelijk’ gemaakt en vele oorlogen voorkomen, dus zeg ik; “alle bermbommen en granaten”, pak je bezemsteel en vlieg maar lekker snel daarheen!

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen