Column: Ed Bok(t) over de stinkende trukendoos van de Overheid

Foto:

Column: Ed Bok(t) over de stinkende trukendoos van de Overheid.

Een trukendoos op stand
Bij het woord ‘trukendoos’ zullen de meeste lezers denken dat Ed Bok(t) daar de hoeveelheid trucjes waarover iemand beschikt bedoelt. De trukendoos kan overigens zowel een positieve als negatieve connotatie hebben. In het geval van een gitarist die zijn trukendoos opent, van het met één hand spelen tot het ‘bespelen’ van de gitaar met zijn tanden klinkt dat wel leuk en dus positief. Een popidool uit mijn jeugdjaren, ‘Jimmy Hendrix’ zanger en virtuoos gitarist bespeelde zijn gitaar soms zelfs met zijn tong of tanden! Maar als voetballers uit Uruguay als Luis Suárez hun trukendoos openen heeft dat een ‘negatieve connotatie’. Zij zijn ‘meester’ in het uit het ritme halen van de scheidsrechters en de tegenpartij. Helemaal als het tegenzit trekken zij hun ‘trukendoos’ open en gebruiken ze smerige trucjes, wenden blessures voor en protesteren constant om de wedstrijdduur en de uitslag te beïnvloeden. Bij ‘Japanners’ zul je dat overigens niet zien, die zijn daarvoor te beleefd en correct. Voor een Japanner heeft het woord trukendoos, de ‘Himitsu Bako’ een heel andere betekenis. De doos is om persoonlijke voorwerpen buiten bereik van onbevoegden te houden. De dozen, gemaakt van agathi hout, bekleed met ‘yosegi zaiku’ fineer zijn vaak prachtige voorwerpen waarvoor soms meer dan 100 bewegingen van bewegende delen nodig zijn om erin te komen. Dat vergt precisie maar zeker Japans geduld. Ed Bok(t) vreest dat zijn Himitsu Bako na 5 pogingen al zal sneuvelen!

De doos van Christianne van der Wal
Tja lieve lezers, ook onze overheid opent als het tegenzit één van hun vele trukendozen en daar is onder de vier Kabinetten Mark Rutte nooit een positieve connotatie bij te vinden. Als onze overheid een trukendoos opent is dat altijd een stinkende trukendoos vol met smerige en gemene trucjes, vraag dat maar aan slachtoffers van de ‘gaswinning’ in Groningen of van de toeslagenaffaire. Onze overheid opent vele trukendozen waar wij als burgers vervolgens de wrange vruchten van kunnen plukken of er komen smerige trukendozen via WOB-verzoeken aan het licht. Groningse en Drentse boeren hebben jaren geleden via het ministerie van LNV tijdelijk bos als vervangend akkerbouwgewas zonder bestemmingswijziging aangelegd op hun akkers aangelegd. Nu, jaren later worden ze bij verkoop of vererving door de fiscus met hoge vorderingen belast en die zijn, tussen de 700.000 euro en 1 miljoen euro niet mals. En Christianne van der Wal zich maar afvragen waarom boeren zo wantrouwend zijn t.a.v. haar woest aantrekkelijke opkoop! Diezelfde Christianne van der Wal, nog niet zo lang geleden in haar rol als wethouder te Harderwijk pleitbezorger van vliegveld Lelystad heeft voor Schiphol de trukendoos geopend. Schiphol stond vorig jaar op de tweede plek van de lijst van grootste piekbelasters van Nederland. Volgens het RIVM staat Schiphol nu niet eens in de top 3000. De truc is om Schiphol niet meer als één geheel te zien maar de uitstoot apart te noteren voor elke luchtvaartmaatschappij die van Schiphol gebruik maakt. Slim? Ik zeg misdadig!

Mafkees met een gele helm
Ook voor de Amsterdamse afvalverbrander AEB, het bedrijf dat in samenwerking met de overheid afval uit Rome importeert om in Amsterdam te verbranden is de trukendoos fors opengetrokken. De Nederlands Klimaatdoelen worden er zelfs voor opzij gezet. Men rekent dat hier verbranden uiteindelijk beter is voor het Europese klimaat dan het daar te storten. Het zorgt voor honderdduizenden tonnen méér aan CO2-uitstoot in Nederland terwijl onze klimaatclown Rob Jetten nu al 28 miljard euro extra moet uittrekken om de Nederlandse doelen te halen. Om nog maar te zwijgen over de ‘Italiaanse malversaties’ die op de loer liggen via infiltratie door de maffia die zwaar vervuild afval stiekem weet te vermengen met afval uit een lichtere categorie wat dus hier verbrand wordt met alle klimaatgevolgen van dien. En vandaag werd bekend dat er aan een nieuwe belasting trukendoos wordt gewerkt! Gemeenten moeten huiseigenaren makkelijker heffingen kunnen opleggen wanneer er in hun buurt bijvoorbeeld nieuwe riolering wordt aangelegd, bankjes komen te staan, nieuwe prullenbakken of parkeerplaatsen komen. Deze truc komt uit de trukendoos van minister Hugo de Jonge, de oud-VWS minister ‘bloemschoen’ bekend van vooral ‘drang en dwang’ en nu ‘mafkees’ is op Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordering met een gele bouwhelm!

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen