Column: Ed Bok(t) over de grootste roof in Nederland ooit

Foto:

Column: Ed Bok(t) over de grootste roof in Nederland ooit.

Groovy kind of love
Veel lezers zullen zich de grootste Engelse treinroof ooit misschien nog wel herinneren, is het niet van 7 augustus 1963 zelf dan door wat er nog lang daarna over gezegd en geschreven is. Alle publiciteit maakte ware volkshelden van de Engelse criminelen. The Great Train Robbery, een overval op de posttrein van Glasgow naar London, waarbij het enige geweld dat gebruikt is nodig was omdat de overvallen machinist weigerde de trein naar het punt te brengen waar een truck klaar stond om het buitgemaakte geld in over te laden. Dat bleek echter wel nodig aangezien de voor de klus ingehuurde treinbestuurder niet met het soort trein om kon gaan. Een klap op de kop van de treinbestuurder was voldoende om hem op andere ‘gedachten’ te brengen. Uiteindelijk vond de politie de ‘schuilplaats’ en ook veel ‘vingerafdrukken’ waardoor elf van de zeventien dieven konden worden opgepakt en berecht, maar vrijwel al het geld van de buit, 2.6 miljoen pond, nu zo’n 40 miljoen waard, is nooit meer teruggevonden. Phil Collins heeft dankzij zijn hoofdrol in de film Buster uit 1988, met Groovy kind of love, de soundtrack van de film Buster er een megahit aan overgehouden. Phil Collins speelde een van de dieven, Buster Edwards die met vrouwlief naar ‘Mexico’ was gevlucht, maar daar niet konden aarden.

Miljarden van huisvriend al-Qag
Het was weliswaar de grootste treinroof, maar er zijn nog meer roven die spectaculair waren. Wat te denken van de Centrale bank Brazilië waar criminelen, die in 3 maanden tijd een 80 meter lange tunnel hadden gegraven die recht onder de Centrale bank uitkwam. Van de buit ‘3,5 ton papiergeld’ ter waarde van 64 miljoen euro en de daders ontbreekt nog ieder spoor. Of Hatton Garden in London waar 6 mannen via het dak door de liftschacht abseilden en 200 miljoen buitmaakten. En wat te denken van de huisvriend van Sigrid Kaag Yasser Arafat, die in Beiroet besloot de Britse bank te beroven voor zijn PLO. De buit, goudstaven en biljetten, ter waarde van 206 miljoen was zo zwaar dat er vrachtwagens nodig waren om de buit naar een cargovliegtuig te brengen om het vervolgens het land uit te smokkelen. Arafat, die overigens goed bevriend was met Anis al-Qaq, de voormalig viceminister van de Palestijnse autoriteit, getrouwd met Sigrid Kaag bleek tussen de 1 en 3 miljard dollar te hebben verschoven naar door Arafat zelf beheerde rekeningen. Ook mevrouw Arafat, die in Parijs woont wisselde nog wel eens wat miljoenen van bankrekeningen in Zwitserland naar Parijs. Tja, dat veel van ook onze hulpgelden niet op de juiste plaats zijn terechtgekomen is dus een understatement!

Rien ne va plus
Veel van de meest spectaculaire roofpartijen werden door ‘enkele’ bendeleden uitgevoerd. De allergrootste roof in de geschiedenis ooit staat sinds afgelopen dinsdag 30 mei jl. bekend als ‘de pensioenroof’! Hier bestaat de bende uit criminele organisaties die samengespannen lijken te hebben. Verantwoordelijk zijn een beruchte en gevreesde groep criminelen, bekend onder de naam ‘coalitiegangsters’ samen met ‘bendeleden’ van PvdA en GroenLinks! Zij zijn verantwoordelijk voor de pensioenroof die, zo gaat het gerucht met behulp van vertakkingen binnen bendes bij de Europese Unie tot in detail gepland en georganiseerd is. Er zijn dinsdag bij de samenstelling van de nieuwe Eerste Kamer, ‘geregisseerd’ door de ‘coalitiegangsters’ zelfs bendeleden op rivaliserende partijen hebben gestemd om zo toch de macht te kunnen behouden. Tja lieve lezers, het gaat hier voor alle duidelijkheid over ons pensioen en een pot geld ter waarde van ca 1.500 miljard euro. Geld dat iemand zelf als werknemer, samen met zijn werkgevers heeft betaald, gespaard en opzij heeft gezet als uitgesteld loon met garantie! In het nieuwe stelsel ben je afhankelijk van de aandelenbeurs, vandaar casinopensioen! Er is jarenlang gesteggeld over de nieuwe wet en ondanks waarschuwingen van veel deskundigen duwt de overheid door een sluw spel de wet dus door beide Kamers. Ed Bok(t) vreest dat we over een aantal jaren weer een parlementaire enquête hebben over de grootste crisis ooit in de politieke geschiedenis die dit Kabinet Rutte IV heeft veroorzaakt. Het gaat hier om geld van burgers die hard hebben gewerkt en gespaard voor hun oude dag en die dan van de overheid de boodschap krijgen; Rien ne va plus, uw pensioengeld is weg en niet meer van u!

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen