Column: Ed Bok(t): ‘dag biefstuk, dag toetje, dag auto!’

Foto:

Column: Ed Bok(t): ‘dag biefstuk, dag toetje, dag auto!’.

De blokfluit van Ed Bok(t)
Met de legendarische woorden, ‘dag vogels, dag bloemen, dag kinderen’, eindigde Pipo de Clown steevast het populaire kinderprogramma, en daar moest Ed Bok(t) plots aan denken. De televisieserie Pipo de Clown werd in 1958, jullie Ed Bok(t) was toen zes jaar oud, voor het eerst uitgezonden en was tot 1980 op de buis te zien. Sigrid Kaag, de bekakte Koningin van Nederland en baas van Mark Rutte gaf kort nadat zij gevraagd was om ‘Nederland’ te dienen een interview. Zij probeerde daarin met veel ‘dedain’ pratend over haar studietijd aan de universiteiten Oxford, Exeter en Caïro, een kans die vast voor elk meisje is weggelegd, gewoon te zijn. Het Kaagmens deed dit door te zeggen dat zij opgroeide in een huurwoning in Zeist. Heel gewoontjes dus en in die huurwoning was het kostbaarste bezit de vleugel van haar vader. Tja lieve lezers, mijn ouders woonden, toen de televisieserie Pipo de Clown begon in 1958, ook in een huurwoning in Ermelo. Een duplex, wij woonden boven en voor zover ik mij kan herinneren was het kostbaarste bezit mijn eigen blokfluit en paste er ook met geen mogelijkheid een groter instrument in de huiskamer, laat staan een vleugel.

Dikke Timmermans als Dikke Deur
Ik heb als kind Pipo niet vanaf het begin gezien, de televisie kwam pas later, maar ik weet het nog heel goed. Clown Pipo was weggelopen uit het circus van ‘Dikke Deur’ en woonde met zijn vrouw Mammaloe en dochter Petra in een woonwagen, voortgetrokken door hun ezel Nononono. Misschien iets voor John de Mol om daar met een actuele bezetting een vervolg aan te geven. Ed Bok(t) ziet de hoofdrolspelers al voor zich. Pipo de Clown gespeeld door Rob Jetten en zijn vrouw Mammaloe door cougar Sigrid Kaag. Gezellig in de woonwagen die wordt voortgetrokken door Christianne van der Wal die de rol van ezel Nononono werkelijk op onnavolgbare wijze invult. Tja lieve lezers voor de rol van circusdirecteur ‘Dikke Deur’ is de keuze lastig. Hubert Bruls heeft wel zijn postuur mee om de ‘taartjes’ etende Dikke Deur te spelen, maar valt (spreekwoordelijk) af omdat hij een onverstaanbaar binnensmonds accent heeft. Frans Timmermans is de gedroomde kandidaat. Franske past met zijn dikke kont en dito kop perfect in het pak van Dikke Deur en heeft natuurlijk met zijn talenknobbel ook de statuur en internationale uitstraling van een echte veel te dikke circusdirecteur!

Mij zijne van de onnozele
Ik hoor jullie denken, Ed Bok(t) hoe kom je in godsnaam op de televisieserie Pipo de Clown en op de nieuwe hoofdrolspelers. Wel ik leg het jullie uit! Wij burgers worden natuurlijk al geconfronteerd met hoge energieprijzen en veel te dure boodschappen waardoor heel veel Nederlanders niet meer rond kunnen komen. Stijgende lasten en bezuinigingen die ons nog te wachten staan, samen met die idioterie de Green Deal van Timmermans zal Nederlanders nog veel verder in de problemen brengen. Dan hebben we nog dat boeren, de producenten van ons voedsel met dank aan Tjeerd de Groot grotendeels zullen verdwijnen. Trouwens kan Tjeerd, die toen hij directeur was van de Nederlandse Zuivel Organisatie vijf jaar geleden nog voor meer koeien pleitte, perfect de rol spelen van de vriend van Pipo, de indiaan Klukkluk. Klukkluk, hij sprak teksten als, ‘mij zijne van de vlugge’ of ‘mij zijne van de onnozele’ had een weinig succesvolle boogschietact in Pipo’s voorstellingen, en die rol past Tjeerd de Groot wel.

Prikkelende aanbevelingen
En dan een dag voor de Provinciale verkiezingen wordt bekendgemaakt dat op advies van de zoveelste commissie er belastingheffingen zullen komen op zuivel, vlees en vliegen. Ook wordt autorijden voor veel mensen onbetaalbaar door een nog hogere aanschafsbelasting, nog los van de prijs van een elektroauto. Minister Rob Jetten, nu even niet te verwarren met Pipo de Clown, noemde de ‘menukaart’ met aanbevelingen die de ambtenaren onder leiding van de knapste ambtenaar Laura van de Geest (Google maar) opdiende, absoluut prikkelend. Nou dan weten we het wel en betaalt de Nederlander zich scheel om de klimaatdoelstelling alsnog te halen. Met de verhogingen die we nu voor de kiezen krijgen en deze vlees, zuivel, vliegtaks kunnen we Pipo de Clown’s slotzin veranderen in; ‘dag biefstuk, dag lekker toetje en dag auto!’.

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen