Column: Ed Bok(t) over het strooibeleid van het Kabinet

Foto:

Column: Ed Bok(t) over het strooibeleid van het Kabinet.

Een deftige bekakte tonprater
Daar stond ze dan helemaal klaar voor haar optreden. De mooiste en duurste kleertjes aan, de haartjes natuurlijk netjes gekapt, stevig opgemaakt en de lippen voorzien van wat rode lippenstift. Bij een uitvergroot beeld zag je dat de mondhoeken niet helemaal goed gedaan waren, maar het kon er mee door. De autocue stond uiteraard klaar om geen spreekfouten te maken waarna de regisseur het startteken gaf! De ‘speech’ was natuurlijk in het Engels, waar bekakt praten nog beter klinkt maar uiteraard ook omdat het de bedoeling was dat haar speech de wereld over zou gaan. Net als een ‘Geestelijke’ hoogwaardigheidsbekleder hield ze de handen gevouwen om deze af en toe, zoals we dat van haar kennen tijdens het spreken, wijds te openen om de bewust gekozen woorden nog wat meer cachet te geven!

Bommen en granaten
Maar wat Ed Bok(t) dacht dat er zou komen, namelijk een nadrukkelijke boodschap gericht aan Poetin, kwam er niet. Jullie columnist hoopte dat ‘Queen Kaag’, want daar gaat het hier over Poetin zou oproepen tot vredesbesprekingen, zeker gezien haar ervaring op het terrein van bemiddeling in gebieden in het verre Oosten waar al decennia oorlog en terreur woedt. Want, misschien weten mijn lezers dat niet, heeft Queen Kaag zich de afgelopen 20 jaar van haar carrière vooral beziggehouden om chemische wapens op te ruimen in Syrië en heeft weten te voorkomen dat er een oorlog kwam tussen Libanon en Israël. Ze was er nog niet weg of het gedonder begon weer op te laaien. Maar ja, de docu van ‘Beiroet tot Binnenhof’ was gepland en Sigrid Kaag moest en zou de eerste vrouwelijke MP van Nederland worden!

Empathie van een boze heks
Wel jammer dat zo’n gewichtig en internationaal gekend vredesapostel- diplomate zoals zij zichzelf graag presenteert, niet oproept tot vrede of gesprekken die daartoe kunnen leiden. Wel trots vermelden dat Nederland een van de belangrijkste partners is in het leveren van munitie en wapens. Het heeft al bijna 1 miljard aan belastinggeld gekost en er gaat in 2023 nog minimaal 2,5 miljard aan worden uitgeven. Nederland ‘belooft’ geld en steun zo lang de oorlog duurt en belooft geld voor de wederopbouw. Terwijl ons land van de ene crisis in de andere rolt en heel veel burgers de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen, strooit het Kabinet met miljarden naar het buitenland. De ‘timing’ van Kaag, om deze videoboodschap op de dag dat de Parlementaire enquêtecommissie ‘Gaswinning’ haar rapport uitbracht de wereld in te slingeren, is afschuwelijk. Tja Sigrid Kaag en empathie is geen beste combinatie

Een ereschuld van niets
Groningers weten sinds 2012, overigens net als alle betrokkenen bij de ‘toeslagenaffaire’ wat ‘beloftes’ van onze overheid, zeker onder Rutte waard zijn, namelijk helemaal niets! Rutte die Groningers had moeten en kunnen helpen is al vaker bij Zelenski in Oekraïne op bezoek geweest dan dat hij Groningen heeft bezocht. Aanbellen bij een verkeerde Groninger gedupeerde, die niet van het bezoek van Rutte op de hoogte was om deze vervolgens breed lachend te laten staan, wie kent het beeld niet. Het afschuiven van verantwoordelijkheden, liegen over reduceren gaswinning, beloven schade te herstellen, terwijl diezelfde overheid tientallen miljoenen aan advocaatkosten uitgeeft om onder de schade uit te kunnen komen. Politici moeten zich niet alleen diep schamen dat geld boven veiligheid ging, maar vooral over het feit dat zij het wisten en het een vooropgezet plan was. De tactiek van nu zeggen er hard aan te werken is net zo doortrapt als te zeggen geen herinnering aan een memo te hebben! Inhoudelijk wordt er natuurlijk pas na de verkiezingen gereageerd, maar nu stoer roepen dat Nederland een ‘ereschuld’ heeft bij de Groningers? En onze behoefte aan warmte in koude winters misbruiken om de rest van Nederland met een schuldgevoel voor dat gasgebruik op te zadelen? Je moet maar durven! Ed Bok(t) zegt daarom tegen Mark Rutte; direct aftreden en achter op de bezem met Kaag naar de Efteling vliegen om nooit meer terug te komen!

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen