Column: Ed Bok(t) over zijn bijna heimwee naar Joop den Uyl

Foto:

Column: Ed Bok(t) over zijn bijna heimwee naar Joop den Uyl.

Leg neer die bal 
Beste lezers, waarmee Ed Bok(t) ook meteen wil zeggen ‘beste kiezers’, want het zal jullie niet zijn ontgaan dat er binnenkort Provinciale Statenverkiezingen worden gehouden. Met die verkiezingen kiezen we volksvertegenwoordigers voor de provincie die taken uitvoeren en- of oppakken die te omvangrijk zijn voor gemeentes en te klein voor de landelijke overheid. Volksvertegenwoordigers dus die te groot zijn voor het servet en te klein voor het tafellaken. Maar al te vaak blijkt echter, zowel op landelijk als op provinciaal niveau, dat de door ons gekozen volksvertegenwoordigers er meer voor zichzelf of voor hun politieke partij zitten dan voor ons burgers. En die volksvertegenwoordigers zitten wel aan, aan het banket zoals Toon Hermans ooit zei in zijn ‘Galabal’ sketch. Het is goed te realiseren dus dat voor bijna alles wat er fout gaat in dit land, ‘de politiek’ verantwoordelijk is. Veel van wat er fout gaat komt simpelweg door incompetentie en geklungel, maar een groot deel van de huidige ellende waar we in zitten zijn beleidsfouten waar de kartelpartijpolitiek van Rutte I t/m IV verantwoordelijk voor is. Daar moeten kiezers als ze in het stemhokje staan aan denken, want ze stemmen indirect ook Eerste Kamerleden die bij ‘wetsvoorstellen’ een grote rol kunnen spelen. Kiezers kunnen ervoor zorgen, maar dan natuurlijk echt alleen als ze niet blij zijn met Rutte dat de VVD, het zieltogende CDA, D’66, de CU, de PvdA en GroenLinks zetels verliezen zodat kiezers na dik twaalf jaar ellende eindelijk kunnen zeggen, leg neer die bal!

Integriteit is een vies VVD-woord
Ruim meer dan 600.000 gezinnen in ons ‘gave landje’ leven in energiearmoede en waar de inflatie weliswaar ietsjes afneemt vliegen de prijzen in de supermarkt de lucht in. Elke keer als ik boodschappen doe, schrik ik van de prijsstijgingen. Jullie columnist heeft het niet slecht maar vraagt zich bij sommige producten nu af, heb ik het wel echt nodig? Bedenk mij dan dat heel veel mensen bij het kopen van veel ‘noodzakelijke’ levensmiddelen denken, kan ik het überhaupt wel betalen. Vreselijk met de hoge energiekosten, waar energieleveranciers miljarden winst maken dankzij een door Jetten ongelofelijk in elkaar geklungeld prijsplafond en dan is het gelukkig tot nog toe een zachte winter. Wrang te lezen dat notabene een van de architecten van deze ellende, Mark Rutte in een groot interview in de zaterdageditie van de Telegraaf ons kiezers waarschuwt voor partijen als PvdA en GroenLinks die de VVD in de Eerste Kamer ‘peilingen’ op de hielen zit. En dat samen met collega Edith Schippers, die als president van DSM Europa en tevens bestuurder van het DSM-pensioenfonds een dubieuze dubbelrol speelde door een miljoenenverlies verborgen te houden. Jarenlang gegoochel met dekkingsgraden waardoor het fonds bewust en stelselmatig is uitgehold, indexaties 16 jaar uitbleven behalve natuurlijk voor de pensioenpotjes voor de top van het concern. Het past natuurlijk precies bij de integriteit mores van de VVD waar dubbele petten gemeengoed zijn.

Sigrid Kaag kende niemand nog
In het interview werden de PVV, BBB en JA21 ‘geclassificeerd’ als ‘weglopers’ of als partijen die geen verantwoordelijkheid nemen, de bekende Rutte ‘truc’. In het interview was ook te lezen dat de VVD waarschuwt voor belastingverhogingen door de ‘linkse wolk’. Het leverde de VVD meteen twee onbegrijpelijke zetelplusjes op, blijkbaar vergeten kiezers toch snel de vele belastingverhogingen en afbraak onder Rutte’s Kabinetten. De waarschuwing van Rutte voor Jesse Klavers GroenLinks begrijpt Ed Bok(t) wel, dat zullen de 2 plusjes zijn vrees ik. Tja de PvdA van Attje Kuiken had, toen het nog voor de arbeiders opkwam, ruim 45 zetels maar is door koersveranderingen een ‘elitepartij’ geworden die zich vervreemd heeft van haar oorspronkelijke hardwerkende achterban en zal ook totaal onzichtbaar worden onder het communistische en activistische GroenLinks. Rutte liet in het interview ook nog noteren dat we niet terug moeten naar de dagen van Joop den Uyl. Ik kan mij herinneren dat er toen ook wel dingen fout gingen, maar als we dan toch teruggaan naar die tijd kan ik ook wel een paar enorme pluspunten opnoemen. Er was geen woningtekort, geen probleem met immigratie, het onderwijs was beter, net als de gezondheidszorg, er waren financiële banken en geen voedselbanken en er was veel meer onderlinge solidariteit! Toch echt wat anders dan de puinhopen van de kabinetten Rutte en, last but not least, Sigrid Kaag kende niemand nog!

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen