Column: Ed Bok(t) over het niet meer mogen hebben over ‘verzetshelden’

Foto:

Column: Ed Bok(t) over het niet meer mogen hebben over ‘verzetshelden’.

Hier spreekt ‘Omroep Zwart’
Tja lieve lezers, Ed Bok(t) vraagt zich af vanuit welk land Koning Willem Alexander zijn volk zal toespreken als wij allen aan onze noodradio gekluisterd zijn. Het zal vanwege inclusie ook geen Radio Oranje heten maar waarschijnlijk ‘Omroep Zwart’, om echt helemaal niemand uit te sluiten. Vlucht de Koning met zijn familie naar Engeland, net als Koningin Wilhelmina deed of gaat onze Koning en zijn gezin, net als zijn oma Juliana deed in Canada wonen. Het koninklijk gezin was na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in mei 1940 in Canada gaan wonen, na eerst naar Engeland te zijn gevlucht. Toen de oorlog ook voelbaar werd in Groot-Brittannië werd Juliana met Beatrix en Irene naar Ottawa in Canada gestuurd, waar de prinsesjes veilig konden opgroeien. Wilhelmina bezocht haar familie daar een aantal keren, ook Prins Bernard vloog af en toe over, mede ook om aan de uitbreiding van de Koninklijke familie ’te werken’ aangezien prinses Margriet in 1943 in Canada werd geboren! Ik hoor jullie denken maar Ed Bok(t) het is toch geen oorlog? Nou lezers, volgens ons Kabinet is de oorlog in Oekraïne ook onze oorlog en als ‘Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid’ nu burgers oproept een Noodpakket in te slaan slaat mij de angst om het hart.

Legergroen blikje smeerkaas
Mochten we door oorlog, of mega cyberattack zonder elektriciteit komen te zitten, er geen water is en feitelijk niets meer werkt aangezien ons ‘dagelijkse bestaan’ aan elkaar hangt van Wifi en Internet, dan moeten we met het ‘noodpakket’ drie dagen vooruit kunnen. Daar zit je dan met je zaklamp, opgeladen powerbank met extra batterijen, wat contant geld, met radio opwindbaar of batterijen afgestemd op de rampenzender, kaarsen of waxinelichtjes, lucifers en uiteraard voldoende water met wat blik- en pot conserven om te eten. Ik herinner mij de noodrantsoenen van mijn vader uit het leger, de legergroene blikjes met smeerkaas en van die dikke droge crackers! Tja en bij die situatie, toch een staat van oorlog, moest ik denken aan onze ‘verzetshelden’ nadat ik de zoveelste ‘Woke- en inclusie’ onzin weer las. En dan gaat het niet over het feit dat het woord ‘vrouw’ vervangen moet gaan worden door een persoon die menstrueert zeg ik tegen Liesbeth, directeur van het Verzetsmuseum. Neen, dit menstruerende persoon van der Horst, wil het in de nieuwe exposities niet meer hebben over ‘verzetshelden’ want die bestaan volgens niet. Mensen kunnen ‘heldhaftig’ zijn maar zijn nooit 100% een held. Het waren dan ook maar ‘gewone mensen met tekortkomingen’!

Held is uitblinker in moed
Een held is iemand die door moed uitblinkt, volgens de van Dale en als je in een oorlog met gevaar voor eigen leven mensen het leven redt, of daden van verzet hebt gepleegd waarvan je wist dat wanneer je gepakt werd het de doodstraf tot gevolg zou hebben gehad, dan ben je een ‘verzetsheld’. Velen hebben met hun heldhaftige acties de oorlog niet overleefd. Zijn verraden, opgepakt, gemarteld of naar een concentratiekamp gestuurd en ondanks al deze verschrikkingen gingen velen met hun acties door. Het feit dat zij nu door de directeur van het Verzetsmuseum te Amsterdam niet meer als ‘verzetsheld’ mogen worden herinnerd is een ‘dolksteek’ voor al die moedige mensen die in de oorlog een daad van verzet hebben gepleegd en schandalig te noemen. Je ziet in de huidige tijd van polarisatie dat mensen die verzet plegen de mond wordt gesnoerd of nog erger zoals bijvoorbeeld China en Rusland.

Helden met tekortkomingen
Ed Bok(t) is benieuwd wat Frits Barend, wiens Joodse familie in de oorlog veel ellende mee heeft moeten maken hiervan vindt. Frits Barend geeft samen met zijn dochter Barbara een sportglossy uit met de titel ‘Helden’ over bloed, zweet en trainen. Een blad waarin winnaars hun geheimen delen en zich van hun onbekende kant laten zien. Door exclusieve interviews leert de lezer de mens achter de topsporter kennen. Ed Bok(t) denkt dat een sportglossy met de naam ‘Sportmensen met tekortkomingen’ in de winkelschappen minder aan zal spreken. Je zal maar in Helden wonen, een plaats en een voormalige gemeente in Limburg. Dat blijkt nu in Woke-terminologie een lullig dorpje te zijn met 6.265 gewone inwoners waarvan iets meer dan de helft een menstruerend persoon is en de rest een persoon zonder baarmoeder!

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen