Column: Bok(t) over prijsplafond als een dikke sigaar uit eigen doos!

Foto:

Column: Bok(t) over prijsplafond als een dikke sigaar uit eigen doos!

Inflatiecorrectie van 2 miljoen
Ver vóór de oorlog en energiecrisis leefden er in Nederland al ruim 1 miljoen mensen onder de armoedegrens. Het grootste gedeelte deed dit al langer dan 4 jaar! Tja alles went zullen we maar zeggen, maar zo’n gaaf landje zijn we dus niet want ons landje heeft ook nog ca 30.000 dak- en thuislozen. En als de energierekening hoger wordt dan de huur, en dat wordt het, dan zullen studenten, minima, AOW’ers en mensen met een arbeidsbeperking hun huur op moeten zeggen en aan het rijtje dak- of thuislozen worden toegevoegd! Inmiddels zal het aantal mensen die onder de armoedegrens leven en op de voedselbank zijn aangewezen de 1 miljoen uit 2019 wel ruimschoots overschrijden. De woorden van ‘Queen El KaQ’, die de boeven- coalitiebende aanvoert, waaronder n.b. twee partijen met de C van Christelijk dat ‘we allemaal een stukje armer worden’, zal voor die mensen vreselijk hebben geklonken! Temeer omdat het niet nodig is, maar het resultaat is van 12 jaar destructie- management van Rutte! ‘Het is pijnlijk dat Nederlanders moeite hebben om hun rekeningen te betalen’ zei onze Koning in de door het Kabinet geschreven troonrede terwijl hij, Máxima, Beatrix en Amalia 2,8 % inflatiecorrectie krijgen op hun toch al exorbitant hoge toelage van meer dan 50 miljoen euro per jaar naast alle privileges, vliegreisjes op onze kosten en vele extraatjes!

Armoedige Koningsdag 2023 
Tja lieve lezers, en terwijl bekendgemaakt wordt dat Koningsdag volgend jaar in Rotterdam ruim 4 miljoen euro gaat kosten rolt de rampspoed van de stijgende energiekosten als een sneeuwbal die steeds groter wordt maar door. Het prijsplafond wat burgers vanaf 1 januari 2023 voor wordt gehouden is nog meer dan een sigaar uit eigen doos. Los van het feit dat het gemiddelde budget laag is en alle gebruik daarboven onbetaalbaar wordt, mensen met een ‘warmtepomp’ (op advies van Faal Hugo de Jonge) die veel stroom gebruiken nog niet weten of zij gecompenseerd worden, net als mensen met blokverwarming en ondernemers totaal niet weten of zij januari überhaupt wel halen, komt de aap uit de Kabinetsmouw! De BTW op elektriciteit en gas gaat van 9 naar 21%, die BTW betaal je ook over de accijnzen! De energiebelasting gaat juist niet omlaag en dat allemaal ter dekking van het energieplafond. Nu al gaan MKB- ondernemers, zoals bakkers, stoppen of failliet, stoppen ondernemers in de glastuinbouw en dreigt er derhalve misschien naast hoge prijzen een ‘tekort’ aan voedsel! Er zijn ca 171 voedselbanken die met behulp van heel veel ‘vrijwilligers en bedrijven’ wekelijks voedselpakketten uitdelen aan mensen onder de armoedegrens, maar als er geen of minder overschot is aan voedsel en de vraag ernaar juist zal stijgen, zal dat dus heel lastig worden!

You never walk alone
Wen er maar aan lees je, wen maar aan de belachelijk hoge prijzen die supermarkten voor veel van hun producten durven vragen, prijsstijgingen die wel dik boven de 20% uitkomen. Wen maar aan het personeelstekort dat overal voor problemen zorgt! Wen maar aan het tekort aan ziekenhuisbedden en handjes aan die bedden, het tekort aan zorg voor ouderen waar ook weer 600 miljoen op moet worden bezuinigd! Het lijkt wel of dat de Overheid het MKB en haar burgers als een vampier uitzuigt. Wen maar aan de niet aflatende stroom van ‘gelukszoekers’ die wekelijks binnenkomen en die de draagkracht voor echte vluchtelingen ondermijnen! Wen er maar aan dat statushouders voorrang krijgen op een huis en, zoals in Utrecht, vervolgens velen hun baan opzeggen omdat ze met een uitkering, aangevuld met toeslagen beter af zijn. Wen er maar aan dat slechts een heel klein deel van allen die wij ruimhartig onderdak hebben geboden bereid is een bijdrage te leveren aan de samenleving, een samenleving die steeds meer en meer ontwricht raakt met alle mogelijke gevolgen van dien. Er ontstaat straks veel ‘sociale armoede’, wat betekent dat mensen niet mee kunnen doen aan het normale maatschappelijk leven omdat er bijvoorbeeld geen geld is voor een sportclub, voor schoolactiviteiten, een uitstapje van de bejaardenvereniging en dergelijke! Het zal de politiek een worst zijn, misschien is dit wel hun agenda. Ed Bok(t) denkt wel dat Lee Towers, die je op Koningsdag in Rotterdam mag verwachten het You never walk alone maar beter achterwege kan laten, sterker nog als ik Lee was zou ik helemaal niet gaan!

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen