Column: EdBok(t) over Prinsjesdag als een soort carnaval in september

Foto:

Column: EdBok(t) over Prinsjesdag als een soort carnaval in september.

Participatie ellende
Beste lezers, wisten jullie dat de naam ‘Prinsjesdag’ al in de 17e en 18e eeuw werd gebruikt voor de viering van verjaardagen van de prinsen van Oranje? Na het Tweede Stadhouderloze Tijdperk, de geboorte van de latere Willem V van Oranje-Nassau op 8 maart 1748 en vooral in de patriottentijd werd zijn verjaardag aangegrepen om demonstraties van Oranjegezindheid te houden. ‘Prinsjes’ slaat op kinderen van Oranjegezinden die dan feestelijk gekleed waren. De eerste ‘Prinsjesdag’ in de betekenis waarin wij die nu kennen, vond plaats op 2 mei 1814. Hoewel de staatkundige verhoudingen sindsdien veranderd zijn, is het principe van deze dag gelijk gebleven: Prinsjesdag is de dag waarop ‘de Vorst’ ten overstaan van het parlement de troonrede uitspreekt. Tot 1848 was de inhoud officieel een zaak van de vorst, maar na 1848 bepaalden de ministers wat de Koning zou zeggen. Had ‘de Vorst of Vorstin’ dat maar blijven doen denkt Ed Bok(t), want de laatste 12 troonredes waar Rutte eindverantwoordelijk voor is hebben ons land niet veel goeds gebracht. Tja lezers, als het aan Koning Willem Alexander had gelegen hadden we nooit van het woord ‘participatiesamenleving’ gehoord en waren er 70.000 zorgmedewerkers in dienst gebleven, handjes aan bed die we nu zo node missen!

Dooie vissen in aluminiumfolie
Overigens zijn de hoedjes niet een bestaande traditie. Dat begon pas in 1977 toen kersvers VVD-Kamerlid Erica Terpstra op haar eerste Prinsjesdag een hoed droeg. Ed Bok(t) weet niet welk slagschip Erica heden ten dage zou hebben gedragen, maar destijds waren het slechts sobere hoofddeksels. Die werden in de loop der tijd echter wel steeds opvallender en een aantal vrouwelijke politici gebruikten de hoofddeksels- en hun vaak ‘extravagante’ kleding om een politiek statement te maken. SP-Kamerlid Krista van Velzen droeg ooit een hoed van 8 kilo, gemaakt van ‘autobanden’ om haar anti-asfaltbeleid onder de aandacht te brengen. Ook Marianne Thieme van de Partij van de dieren trok iedere Prinsjesdag de aandacht door haar opvallende hoedjes en dito jurken. Ik herinner mij een jurk met 100 eurobiljetten afbeeldingen die op haar voluptueuze derriere met iedere voetstap en heupbeweging die ze maakte in waarde stegen. Prinsjesdag 2022 was que hoedjes ingetogener. Zo moesten we het o.a doen met een in ‘aluminiumfolie’ gewikkelde Sylvana Simons en Esther Ouwehand die met haar opvallende creatie nu aandacht vroeg voor de oceanen waar aandacht voor de Nederlandse Noordzee meer op zijn plaats was geweest. Onze Noordzee, die van het enige originele natuurgebied dat Nederland heeft nu een industrieterrein zonder vissen wordt.

Gifgroen legeruniform
Een aantal vrouwelijke ministers- en staatssecretarissen blonken daarentegen wel uit in hun keuze voor hoedjes en kleding. Tja lieve lezers, als je van je ministerie of departement waar je eindverantwoordelijk voor bent geen ene reet verstand hebt, dan kun je als vrouw in ieder geval op Prinsjesdag uitblinken middels je kleding, een voordeel ten opzichte van mannen! ‘My God’, de geflopte staatssecretaris verantwoordelijk voor de afhandeling van de toeslagenaffaire en Joost mag weten wat ze nu weer verkloot Alexandra van Huffelen, had een gifgroen gedrocht aan waarmee ze op Defensie nog beter tot haar recht was gekomen. Alexandraatje staat bekend om haar bijzondere dure opvallende kledingkeuze, maar dit sloeg echt alles en dood. En bij onze ‘alleskunner’ Kajsa Ollongren dacht ik eerst nog dat zij haar witte huispak, waar Roy Donders jaloers op zou zijn geweest, zelf met haar partner in elkaar had genaaid maar, Ed Bok(t) had het kunnen weten! Kajsa heeft die in Oekraïne tijdens een van haar reizen uit ‘solidariteit’ met het land besteld. Gezien het eindresultaat dacht ik eerst nog dat de Oekraïense ontwerpster de jurk- annex huispak gemaakt had in een schuilkelder bij het schijnsel van waxinelichtjes. Maar gelukkig voor Kajsa is haar ontwerpster met haar kinderen tijdig gevlucht en ontwerpt en maakt zij in haar atelier op een veilige plek nog steeds kleding, waarvan een deel van de opbrengst gaat naar de Oekraïense strijdkrachten! BBB-boegbeeld Caroline van der Plas toonde natuurlijk trots en terecht haar steun aan onze boeren met haar outfit. Wat meteen haar succes in de politiek verklaart, eenvoud en simpel! Verder was de in aller haast in elkaar gerommelde troonrede nu niet bepaald een reden om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. ‘Oranjegezindheid’ heeft het zo te horen en zo te zien iig niet gebracht. En zo ziet Ed Bok(t) deze Prinsjesdag dan maar als een soort van carnaval in september, en blijft er in deze sombere tijden tenminste nog iets om te lachen!

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen