Column: EdBok(t) over op zolder hard fietsend proberen stroom op te wekken

Foto:

Column: EdBok(t) over op zolder hard fietsend proberen stroom op te wekken.

Roomboter onder de prijs
Tja lieve lezers, dat marktwerking niet altijd leidt tot lagere prijzen voor ons als consument, zeker als er vals wordt gespeeld, zal inmiddels duidelijk zijn. De energiemarkt is daar een mooi voorbeeld van. Iedereen met gezond boerenverstand zal begrijpen dat ‘shirtreclame’ uit een duur sponsorcontract uiteindelijk betaald moet worden, net als salarissen van CEO’s, leden van de Raden van Bestuur- en Toezicht, lobbyisten en de aandeelhouders. Ed Bok(t) heeft ooit een concullega tot wanhoop gedreven met het principe van valse marktwerking. Deze zette op zijn stoepbord ‘250 gr. Menken Roomboter van 2,29 voor 1,99’,waarop ik direct anticipeerde en op mijn stoepbord met ‘kleurkrijtjes’ dezelfde aanbieding kalkte maar deze verlaagde naar 1,79! Het resulteerde er na een paar weken marktwerking/concurrentie uiteindelijk in dat hij het ver onder inkoopprijs voor 0,99 cent aanbood en in paniek opbelde met het verzoek om de ‘strijdbijl’ te begraven. Toen ik hem zei akkoord te gaan en het geen probleem vond aangezien wij helemaal geen roomboter van dat merk verkochten hoorde ik een knal, ik denk dat hij ontplofte! Onze zakelijke relatie is daarna nooit meer goed gekomen!

Twee en drie is zes
Een lesje economie voor Tweede Kamerleden en zeker voor onze ‘Minister van Financiën’ Sigrid Kaag zou zeker geen kwaad kunnen. De wetten van vraag en aanbod zijn bij energie, dat een prijsinelastisch product is, totaal anders dan zij denken en al zeker geen pakje boter. Kaag en Jetten denken dat als we met z’n allen minder gas en elektriciteit gaan gebruiken, dat de vraag en dus ook de prijs zal dalen. De enige die daar invloed op heeft is diegene die de gaskraan, in dit geval Poetin, bedient door deze wat verder open of dicht te draaien. Price caps instellen, een vooraf bepaalde maximumprijs wat EU-topvrouw Ursula Gertrud barones von der Leyen en onze klimaatsmurf Franske Timmermans wil, werkt zeker niet. Tja, Ursula de geflopte ex-minister van Defensie raakte in Duitsland in opspraak door de ‘Berater affaire’ waar zij op dubieuze wijze een contract van 390 miljoen toekende aan McKinsey. Ursula had natuurlijk, net als bij ons Mark Rutte de whatsapp berichten van haar telefoon verwijderd en ontsprong zo de dans! Overigens is het diezelfde von der Leyen die ‘zonder toestemming’ haar relatie ‘Pharma gigant Pfizer’ een miljarden order aan vaccins gunde! Tsja lieve lezers en dat soort onbenullen en notabene ongekozen leiders willen de controle over ons burgers!

Stroom bij elkaar fietsen
De enige oplossing om uit deze crisis te komen, een crisis die alle burgers in EU-landen naast hoge prijzen en misschien ook nog wel voedselschaarste zal raken is meer aanbod van gas. Als Poetin de gaskraan helemaal dichtdraait hoeven burgers maar ook bedrijven zich niet meer af te vragen hoe ze de energierekeningen kunnen betalen. Dan kunnen bedrijven de poort dicht doen en zijn velen werkeloos en dus zonder bron van inkomsten. Of is dat de aanzet voor hun ‘politieke oplossing’; een basisinkomen en dat burgers die het dus niet meer kunnen betalen afhankelijk worden van hun Overheid? Straks moet een gezinslid alles weer ouderwets op de hand wassen, terwijl een ander gezinslid op zolder hard fietsend probeert stroom op te wekken om eten te kunnen koken, terwijl de ander wat hout sprokkelt om het thuis een beetje warm te krijgen! Een brood bij de enige overgebleven bakker 10 euro kost, verse groente en fruit amper te krijgen is en de vegetarische slager in het dorp, als je drie onsjes kippenvleugeltjes bestelt tegen je zegt; ‘het is ietsjes meer mevrouwtje, mag dat?’.

Pim, Pam Jetten
Ed Bok(t) hoort het de Klavers, Timmerfransen, Samsoms en Jettens nog zeggen dat we naar een ‘CO2-neutrale wereld’ gaan en straks helemaal geen ‘fossiele brandstoffen’ meer gaan gebruiken. Ed Bok(t) weet niet hoe de leiders van vandaag denken dat elektrische auto’s, warmtepompen en zonnepanelen, die nu al niet op het netwerk meer kunnen straks gaan functioneren. Rob Jetten stelde in de Kamer niet te weten hoe een huis op kernenergie te verwarmen. Maar misschien moet iemand dit soort politici met hun klimaat fantasieën eens vragen hoe ze denken staal, chemische producten of bakstenen te kunnen produceren met zonnepanelen of windmolens. Ons burgers wacht nog donkere en sombere tijden. De enige die nog wat kan verdienen is de speelgoedbranche als we straks bij waxinelichtjes spelletjes gaan spelen, met de verkoop van, Mens erger je niet, Monopoly en Pim Pam Jetten!

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen