Column: Ed Bok(t) over Koninginnelach en bloemen op de ramen

Foto:

Column: Ed Bok(t) over Koninginnelach en bloemen op de ramen.

John Woodhouse smile
Tja lieve lezers, naast alle energie- woon, stikstof, asiel en klimaatcrisis ellende die dagelijks over ons uitgestort wordt viel er op de voorpagina’s ook weer een brede glimlach te zien! Neen lezers, het was niet Rutte met de mond wijd open en al helemaal niet Robbie Jetten, het was blijkbaar tijd voor Koninginnen nieuws. Dus sierde Máxima de voorpagina met haar typerende ‘John Woodhouse smile’ tijdens haar werkbezoek aan Amerika. Ed Bok(t) hoort lezers denken; John Woodhouse? Wie is dat in vredesnaam? John Woodhouse wiens echte naam Johan Hendrik Holshuysen was, maakte eind negentiende eeuw furore als accordeonist en componist. Als vaste begeleider van Tante Leen en als componist van koffie, koffie, lekker bakkie koffie, gezongen door Rita Corita en als accordeonvirtuoos in talloze Tv-programma’s. John met zijn typerende lach als hij aan zijn accordeon trok, de mond wijd open en de witte tanden ontbloot. Telkens als ik Máxima op een foto zo breed zie lachen denk ik aan die John. Voor de huidige generatie zou die lachpose ook wel gelinkt kunnen worden aan Gordon!

Conservatieve kat in het donker
Enfin, terwijl Nederlanders zich op moeten maken voor een winter vol kou en misschien wel honger door exploderende prijzen, gaat Koningin Máxima, met vier bewindslieden, Kuipers Dijkgraaf, Heijnen en Schreinemacher en wat WEF-zakenlieden naar de VS op handelsmissie. Een missie die niet alleen economische belangen dient maar die ook waarden die Nederland belangrijk vindt bespreekt, zoals o.a homo rechten. Dus bezocht Koningin Máxima collega Koninginnen in San Francisco, oftewel drag-queens, waarmee ze natuurlijk pontificaal op de foto ging en ja, met de ‘Woodhouse Smile’. Tsja, toeval of niet maar California waarschuwt dat tijdens het werkbezoek vanwege de enorme hitte er stroomuitval kan ontstaan omdat het energienet de vraag niet aankan. Voor Liesje Schreinemacher, minister van Buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking, niet te hopen dat die uitval plaatsvindt tijdens haar onderhoud met de Texaanse gouverneur Greg Abbott. Want hoe ga je het gesprek aan met iemand die bekend staat om zijn wel zeer ‘extreem conservatieve denkbeelden’. Dat soort politici knijpen de bekende kat het liefst in het donker, dat wordt dus oppassen voor Liesje!

Drag- Queen Kaag in Brussel
Natuurlijk kan onze eigenlijk enige echte Koningin niet in het nieuws ontbreken. Sigrid Agnes Maria Kaag deed ook weer een duit in het spreekwoordelijke zakje. Sigrid Kaag, minister van Financiën, stelde in Brussel dat ‘haar’ klimaataanpak niet op ‘pauze’ kan! Maatregelen om de ‘torenhoge energierekening’ te verzachten mogen niet ten koste gaan van de klimaataanpak aldus Koningin Kaag. Gewone mensen, wij burgers dus, moeten ons energieverbruik omlaag schroeven. Het D’66 dedain druipt ervan af zoals zij over ons Nederlandse burgers denkt en praat. Bovendien vraagt Ed Bok(t) zich af waarom de minister van Financiën zich met klimaat bemoeit. Kaag zou zich druk moeten maken over de crisis die ons te wachten staat wanneer de ‘Europese derivatenmarkt’ voor energie, die op instorten staat ook echt valt! Dit kan zo waarschuwen Finland en Zweden, de EU zelfs leiden tot een ‘Lehman gebeurtenis’. Even voor Kaag, hiermee wordt dus geïmpliceerd dat een implosie van energiebedrijven in Europa kan leiden tot schokgolven binnen het financiële systeem die gelijkwaardig zijn met wat in 2008 gebeurde na de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Lees je mee Kaag?

In de vrieskou met bloemen
Tot overmaat van ramp dreigt ook de derde grootste snack in Nederland onze frikandel, zeg maar de Robbie Jette in frituur worstvorm, ook nog uit de snackschappen te gaan verdwijnen en hebben we er nog een crisis bij. ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’, zou Staghouwer als ChristenUnie lid, oud bakker moeten hebben aangesproken. Maar een lekker ‘ambachtelijk’ gebakken brood is straks ook geen vanzelfsprekendheid meer want meer dan de helft van de bakkerijen gaat failliet en wat volgt, de boeren, vissers en kastuinbouwers van o.a bloemen! Na een vermoedelijk ‘hete herfst’ zal een barre winter volgen. Maar ach, elk nadeel heeft zijn voordeel zei ‘Johan Cruijff’, want als bloemen niet meer te verkrijgen of onbetaalbaar zijn kun je met een dikke trui aan en wollen muts op genieten van ‘vriesbloemen’ op je ramen!

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen