Column: EdBokt over de zoveelste crisis onder Rutte

Foto: edbokt/ermelo.nieuws.nl

Ed Bok(t) over de zoveelste crisis onder Rutte.

Pruttelende Minister
Tja lieve lezers, Ed Bok(t) weet niet meer wie te geloven als het om het klimaat en dan met name stikstof gaat. Er zijn deskundigen als Fysicus- natuurkundige professor Kees de Lange, die bij de hoorzitting voorafgaand aan het debat de vloer aanveegde met aanwezige Kamerleden over een niet bestaand stikstofprobleem, aldus de Lange! De klimaatwet is duur en nutteloos zei hij en hij is niet de enige deskundige die de stikstofplannen hekelt. Kritische volksvertegenwoordigers, die paar die er nog zijn, hebben ernstige twijfels of de plannen wel gebaseerd zijn op juiste informatie. Bijvoorbeeld omdat de Minister van Stikstof, Christianne van der Wal- Zeggelink de Tweede Kamer verkeerde informatie heeft verstrekt. Christianne geeft nu wel de schuld aan het RIVM, die boeren ten onrechte in de ’tophonderd’ lijst heeft opgenomen van stikstofbronnen, een majeure blunder dus! Diezelfde Minister liet eerder al blijken geen reet te snappen van stikstof en de EU-regelgeving daaromtrent en schitterde in het jeugdjournaal met de VVD-logica en zei; we hebben te lang te veel huizen en bedrijven gebouwd ten koste van de natuur, dus boeren moeten stoppen om huizen te kunnen blijven bouwen. Maar Rutte IV gaat het 25 miljard kostend stikstofbeleid wel uitvoeren ondanks de meerderheid kritische VVD-leden, CDA/SGP achterban, oppositie en pruttelende provincies!

Boer er ligt een kip in het water
Mijn achtertuin uitfietsend door een natura-2000 gebied met een diversiteit aan planten en met vredig grazende koeien en grasmaaiende boeren kreeg ik mijn ‘gitaarles’ akkoordenlied ‘Boer er ligt een kip in het water’ maar niet uit mijn kop. Gitaar spelen bleek niet mijn ding zodat mijn muzikale carrière zich slechts heeft beperkt tot een blokfluit optreden in de kerk. Maar bij het zien van de hardwerkende boeren dacht ik, wat zou er in hun hoofden omgaan met de wetenschap dat de politiek een groot deel van die boeren die niet uitgekocht willen worden middels onteigening uit hun boerderij en van hun generaties lang zo vertrouwde erf willen verjagen. En waarom? Om plaats te maken voor stikstof producerende woningbouw voor de niet aflatende stroom mensen die onder de Nationale crisis asielopvang vallen? De zoveelste crisis onder Rutte. Het leidt tot woede, frustratie en verdriet en Ed Bok(t) kan heel goed begrijpen dat boeren in opstand komen, sterker nog, Ed Bok(t) hoopt dat ze in opstand komen en dat veel burgers zich daarbij aansluiten. Als praten geen zin lijkt te hebben omdat er niet meer naar eerlijke argumenten geluisterd wordt, het democratisch proces niet meer werkt en ons land steeds meer gaat lijken op een bananenrepubliek, is echte actie dus nodig.

Russische onderzeeër voor de deur
Jullie columnist denkt dat het misschien slim is om een voorraad levensmiddelen in huis te halen, niet alleen omdat de prijzen de pan uitrijzen maar ook vanwege mogelijke ‘schaarste’ die op de loer ligt nu we als Nederland in oorlog zijn. Oorlog! Ik schrok toen MP Marx Rutte zei dat de oorlog in Oekraïne ‘onze’ oorlog is en dat we het daar eens over moeten worden en dat we als Nederlandse bevolking bereid moeten zijn de gevolgen daarvan- ook in de portemonnee- te dragen! Tsja, natuurlijk is de inval van Rusland uiterst verwerpelijk, maar moet er naast het geven van humanitaire steun en de opvang van vluchtelingen niet juist op bemiddeling en vredesbesprekingen worden aangedrongen, in plaats van maar meer wapens te blijven sturen. Ik las dat de NAVO denkt dat de oorlog nog jaren kan duren, hoe dan! Het kan verkeren zei Bredero dus denk ik wel eens terug aan het raadgevend referendum 2016 over de Associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne, waar 61,1% van de deelnemers tegen stemden. Uiteindelijk kreeg Rutte steun in de Tweede Kamer voor zijn oplossing met het beroemde inlegvel; weten jullie het nog, daar stond in dat het associatieverdrag geen opstapje is naar een EU-lidmaatschap en dat in de toekomst ook niet kan zijn, dat het geen collectieve veiligheidsgarantie of verplichting tot militaire samenwerking inhoudt en nog wat teksten. Dat inlegvel is de zoveelste leugen en niet waargemaakte belofte. In mijn achtertuin wordt het woensdag misschien oorlog met onze boeren, en wie weet ligt er voor mijn huis een Russische onderzeeër in het Veluwemeer. Dan kies ik toch voor woensdag gehaktdag!

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen