Column: Ed Bok(t) over één originele groef in je reet

Foto: edbokt/ermelo.nieuws.nl

Column: Ed Bok(t) over één originele groef in je reet.

Oefenen voor oorlog 
Het was zomer 1968 toen ik een militaire jeep zat die door het zand ploegde, waar eerder die dag tanks diepe geulen hadden achtergelaten. De chauffeur gaf extra gas in de bocht waardoor de jeep zo schuin ging dat ik even bang was dat die om zou vallen. Spannend, want we kwamen ook dichter bij het ‘front’ aangezien het geluid van ontploffende granaten en ratelende mitrailleurs steeds luider werd. Geweldig vond ik het en ik keek vol trots naar de bestuurder van de jeep, mijn vader! Andries Bok, beroepsmilitair op het werk, een geweldige vader thuis, die mij een dag mee had genomen naar zijn werk. Als kind moest ik mijn vader best vaak missen omdat beroepsmilitairen met regelmaat op oefening gingen in binnen- en buitenland, althans hij, oefenen om in tijd van oorlog je vaderland te kunnen beschermen. Daar moest Ed Bok(t) deze week aan denken bij het zien van Oekraïense oorlogsbeelden en vooral bij het horen van politici, links en rechts dat het defensiebudget fors omhoog moet!

Met één groef in je reet
Ed Bok(t) zat in de toren die uitkeek op ‘het slagveld’ en waar je ‘horen en zien’ verging door ontploffende granaten en mitrailleurs waar militairen in opleiding onder ‘prikkeldraad’ door over de 90 meter lange gevechtsbaan moesten tijgeren, met op één meter twintig boven het maaiveld overvliegende scherpe kogels. Mijn vader was baancommandant en bediende de granaten en mitrailleurs terwijl de militairen, met bovenop hun helm een zichtbaar nummer, zich in een nagebootste oorlog waanden. De militair met helm ‘nummer 7’ kwam gevaarlijk omhoog waarop mijn vader de microfoon ter hand nam en duidelijk omriep; Jij met nummer 7, je hebt vanaf je geboorte één groef in je reet gekregen, als je niet platter tijgert krijg je er een tweede groef bij! Aan die woorden van mijn vader moest ik terugdenken toen Minister van Defensie twitterde welke wapens en munitie zij aan Oekraïne, geen NAVO-bondgenoot, levert en verwacht ‘Nederlandse troepen’ te zullen moeten leveren aan de NAVO in oorlog! De baancommandant zou roepen; Zeg jij, onbenul Ollongren, jij hebt niet eens een groef!

Mannen ga zitten en luisteren
Majoor Kees, gespeeld door Paul van Vliet, overigens als dienstplichtig militair gediend in Ermelo onder mijn vader, riep in zijn schitterende conference; Mannen, gaat allemaal eens op je gemak zitten en luisteren!!! Hij beschreef min of meer de teloorgang van discipline in het leger ingezet onder Den Uyl en Minister van Defensie Henk Vredeling, die overigens wel in was voor een sterke defensie. Militairen met lang haar, dat wel, maar het uniform waar Vredeling zelf allergisch voor was werd steeds minder correct gedragen. Hij zorgde voor F16 vliegtuigen, dat Prins Bernhard zijn militaire taken moest neerleggen vanwege de ‘Lockheed’ affaire, maar ook werd door hem het verbod opgeheven dat lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders die tot dan wegens ‘psychische instabiliteit’ werden afgekeurd. Alle Ministers van Defensie daarna hebben onze Defensie structureel uitgekleed! Die hadden naast een groef in hun reet er ook een in de lege(r) Defensiebudget portemonnee!

Pief, paf poef en pang pang 
De Kabinetten Rutte hebben daar in de overtreffende trap aan meegewerkt. Decennialang heeft Nederland de NAVO-norm van 2% Defensiebudget van het Bruto Binnenlands product aan hun militaire laars gelapt. Tja, en als ook partijen ter linkerzijde, aanhangers van het ‘gebroken geweertje’ roepen dat er geld naar Defensie moet, weet je dat ze in Den Haag echt de weg kwijt zijn. Het is overigens te hopen dat de inkoper van materieel vervangen is. Militairen die zelf een jas moeten kopen tegen vrieskou omdat ze er niet zijn, helikopters voor de marine aangeschaft die niet tegen zout zeewater kunnen en roesten, ‘pang pang’ moeten roepen omdat er geen oefenmunitie is, honderden nieuwe voertuigen gekocht die niet de weg op mogen omdat ze te hoog zijn, niet in ‘kazernegarages’ passen, de lijst met blunders is enorm en erg kostbaar! Nieuw Staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat riep bij het zien van kazernes en fregatten in Den Helder, ‘jeetje mina’ laten we onze mensen hier werken. Onze oorlogsschepen die niet kunnen uitvaren wegens een gebrek aan personeel en duikboten die nog gebouwd moeten gaan worden. Ed Bok(t) hoopt dat Poetin stopt met die vreselijke oorlog. Maar als hij dat niet doet dat onze Defensie, overigens met gemotiveerde militairen maar zonder materieel op de NAVO reservelijst komt! Laat onze jongens thuis Ollongren, zodat ze de ene vanaf de geboorte verkregen groef wel behouden.

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen