Column: EdBokt over de beloofde ‘positieve’ koopkrachtboodschap

Foto: edbokt/ermelo.nieuws.nl

Column: EdBokt over de beloofde ‘positieve’ koopkrachtboodschap.

Dure noten op mijn zang
Tja lieve lezers, het was de afgelopen week weer een behoorlijk ‘tumultueus’ weekje. Maar mark my words zoals de Engelsen dat zo mooi kunnen zeggen, het wordt nog rumoeriger! Trouwens rekenen jullie nog wel eens terug naar de gulden wanneer je iets koopt, ik zeg niet doen! Ed Bok(t) kocht ooit een zakje vers gebrande nootjes bij een kaas- delicatessenwinkel, maar had blijkbaar de verkeerde mix aangewezen en schrok mij dus kapot van wat ik betalen moest. Oké, je bent een soort van ‘bekende Ermeloer’ dus betaal je zonder te vragen of het bonnetje wel klopt, die ‘verschutting’ wil je niet. Later thuisgekomen zag ik op de kassabon dat ik omgerekend ruim 17 gulden had betaald voor circa 250 gram nootjes! Tja, dan ben je rijp voor de stichting, zou mijn moeder zaliger gezegd hebben. Ze smaakten overigens lekker.

Met Corrie achterop de fiets
Ik moest aan die wel hele dure nootjes denken toen ik de prijzen zag die de Horeca rekent voor een biertje, kopje koffie of een biefstukje en dan alleen nog voor de gevaccineerden. Want zonder groen vinkje kom je niet eens binnen! En deze bij het tanken: pffttt tankje 50 liter Euro95 voor 230 gulden! Het zijn schandalige prijzen die de (R) Overheid burgers, die alleen moeten tanken om met hun auto voor het werk van A naar B kunnen, laat betalen. Als je daarbij bedenkt dat ruim de helft belasting is en dus rechtstreeks in de portemonnee van Sigrid Kaag beland, is dat wel erg zuur toch! Zeker als je je beseft hoe makkelijk de overheid het geld uitgeeft! Een fragment in het journaal over vreselijke armoede in Afghanistan nadat de Taliban aan de macht is, hup 20 miljoen in de Taliban pot! Oké, Ed Bok(t) zou vanwege de hoge benzineprijzen met de fiets kunnen gaan, die keuze heb je als pensionado nu eenmaal. Maar ja lieve lezers, daar kom je, zeker met storm Corrie op je bagagedrager niet zo ver mee.

Kun je rekenen, reken dan niet op je bank
Het meest irritante nieuws afgelopen week stond in een e-mail die ik kreeg van mijn bank, de Rabobank. Of ik, als Ed Bok(t) een spaardoel had, bijvoorbeeld een mooie vakantie, een nieuwe auto of een buffer voor onverwachte uitgaven. Een spaarrekening kan je helpen om jouw spaardoel te bereiken stond er! O ja, één openen is gratis, je kan storten en opnemen wanneer jij wilt. Online natuurlijk, want bankgebouwen met daarin bankmensen die jouw bankvragen kunnen beantwoorden zijn er amper. Oké, stel je spaart 5.000 euro voor een nieuwe auto, al is dat vandaag de dag geen verstandige keuze en een vakantie met Covid-19 ook niet, dus zeg voor onverwachte uitgaven. Even rekenen met het ‘Rabobank rentetarief’ voor een spaarrekening levert dat je als klant erg ruim genomen 0,20 cent aan rente op. De verhoging van je betaalpakket dit jaar kost 4,20 euro en als je iemand van de Bank toch eens persoonlijk wilt spreken ben je benzinekosten kwijt maar je kunt ook met de fiets Ed Bok(t).

Leve de Koning, hoera, hoera, boem
We gaan er allemaal iets op vooruit dit jaar, zo werd ons door destructiebedrijf Rutte IV nog stellig beloofd, nou we zien het! Het is overigens niet de eerste keer dat ons een stijging van koopkracht werd beloofd die totaal niet uitkwam en het is stelselmatig, want de beramingen worden nog voordat de inkt is opgedroogd iedere keer ingehaald door allerlei tegenvallers. Er is echter één beloofde positieve koopkrachtboodschap die anders had kunnen aflopen! Vertel, vertel, hoor ik jullie denken! Nou beste lezers dat was tijdens de troonrede in 2015. Op dinsdag 15 september liet Mark Rutte onze Koning Willem-Alexander in zijn troonrede bewust een feitelijke onjuistheid uitspreken over een positieve koopkracht terwijl, hij wist dat dit totaal bezijden de waarheid was. Het is die Prinsjesdag goed afgelopen, maar met de kennis van nu had deze Prinsjesdag, met dank aan de VVD ‘hypothetisch’ ook heel anders kunnen aflopen en hadden we, behalve minder koopkracht, ook geen Koning meer gehad. Naast VVD-er Frits Bolkestein zat niet zijn partner maar de tot drie jaar celstraf veroordeelde Hofstadterroriste Soumaya Sahla die bij binnenkomst van de Koning, toen de voorzitter riep, Leve de Koning, hoera, hoera, boem ook aan ‘t touwtje van een bomgordel kunnen trekken!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen