Column: EdBokt over Elfstedentocht waarbij het kabinet door het ijs zakt

Foto: edbokt/ermelo.nieuws.nl

Column: EdBokt over Elfstedentocht waarbij het kabinet door het ijs zakt.

Twee vrije dagen en een kerstkaartje
Lieve lezers, het jaar 2021 zit er alweer bijna op! Aankomend weekend hebben we twee lichtjesdagen! Ed Bok(t) loopt alvast vooruit op het volgend ‘Woke’ jaar waarin het geen Kerst meer zal worden genoemd. Kerstmis is overigens geen Christelijk feest voor wie dat denkt. De eerste en felste aanval op Kerstmis kwam niet van ongelovigen of moslims maar van fanatieke christenen en was ten tijde van Cromwell, toen Engeland werd geregeerd door zeer fanatieke christenen zelfs ten strengste verboden. Ook in New Engeland in Amerika stonden er strenge straffen op het vieren van het heidense kerstfeest. Later werd dat verbod ongedaan gemaakt, maar het duurde tot de negentiende eeuw voor Kerstmis begon te lijken op wat het nu is geworden, wij twee vrije dagen kregen en elkaar kerstkaarten gingen sturen

Borrel en chocolade essentieel
En na de lichtjesdagen wordt van vrijdag op zaterdag zonder het traditionele vuurwerk het oudjaar uitgeleide gedaan. Dat vuurwerk, zie ik in mijn glazen bol die ik voor Sinterklaas heb gehad, zal volgend jaar definitief tot het verleden behoren. Tsja die ‘lichtjesdagen’ van dit jaar vergen toch wel creativiteit voor bevolkingsgroepen met de wat grotere families, nu we weer in een harde lockdown zitten. Tijdens de feestdagen wordt dat wel wat versoepeld en is tijdens Kerst en tijdens de jaarwisseling de norm ‘vier personen vanaf 13 jaar’ per dag op bezoek. Het worden dus hele sobere feestdagen waar je het woord feest voor burgers en veel ondernemers weg kan laten. Behalve dan weer voor de meest essentiële winkels zoals supermarkten, apothekers en drogisterijen. Gelukkig voor ‘mensen’ als Hubert Bruls, Johan Remkes of Frans Timmermans zijn Jamin, Gall & Gall en winkels/horeca op Schiphol, dat ook!

We’ll be back again
Nu de witte rook rond het regeerakkoord is opgetrokken, blijkt het géén dun akkoord met meer ruimte voor debat in de Tweede Kamer zoals ‘Rutte, Kaag, Segers en Hoekstra’ kiezers beloofden in de ‘radicale nieuwe bestuurscultuur’. Het is het allerdikste regeerakkoord ooit, geschreven zoals accountants en managers denken, het gaat ze slechts om ‘beeldvorming’! Het is oude wijn in nieuwe zakken, alleen zo slim ‘geformuleerd’ dat ze er altijd mee kunnen wegkomen. En de Tweede Kamer staat erbij en kijkt ernaar. Men gaat heel veel onderzoeken (laten) doen i.p.v. hervormingen doorvoeren en beslissingen nemen en heel, heel veel geld verspillen om er na jaren achter te komen dat dit niet heeft gewerkt! In mijn glazen bol zie ik dat het Kabinet vanwege een nieuwe parlementaire enquête opstapt en weer demissionair wordt en na nieuwe verkiezingen en 12 maanden formeren wederom terugkomt als Rutte V.

‘Hongerwinter’ vol spelletjes
Zeg Ed Bok(t) zie jij helemaal geen leuke dingen in die glazen bol van je, hoor ik jullie denken. Tsja lezers, met een coalitie die ‘klakkeloos’ moties verwerpt of deze simpelweg niet uitvoert en vragen niet beantwoordt, denkt Ed Bok(t) dat zijn glazen bol het qua politiek wel goed ziet. Maar gelukkig kan ik kijkend in mijn bol ook wel lichtpuntjes zien in het komend jaar. Gerrit Hiemstra, NPO-weerman, meteoroloog en doemdenker waar het ‘opwarming’ van de aarde betreft stapt op na de strengste winter ooit! Er is ‘onvoldoende gasvoorraad’ om miljoenen huizen te verwarmen, houtkachels zijn niet aan te slepen en bij online- winkels is een run op Mart Smeets wintertruien. Het Nederlandse Rode Kruis rijdt met een cementwagen, gevuld met erwtensoep door de straten en de online speelgoedwinkels kunnen de vraag naar bord- en andere spellen amper als gezinnen ouderwets gezellig de avond vullen met spelletjes!

Hij was maar een clown
Er wordt eindelijk ook weer een Elfstedentocht gereden die op sensationele wijze gewonnen wordt door Sylvana Simons. Tijdens de drukke ‘huldigingsceremonie’ op de Bonkervaart zakt het voltallig aanwezige kabinet door het ijs. Ed Bok(t) ziet ook in ‘zijn bol’ dat Hugo de Jonge, als kakelverse Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap moet opstappen als blijkt dat De Vaandeldrager van Rembrandt die voor 150 miljoen is aangekocht, niets meer blijkt te zijn dan een grote Hallmark wenskaart. Hugo de Jonge maakt daarna furore als ‘zingende clown’ en staat zes weken op nummer één met een remix van; Hij was maar een clown. Feyenoord wordt in de laatste wedstrijd kampioen nadat Steven Berghuis in eigen doel schiet en Ajax dat in punten gelijk staat daardoor verliest. Henk Krol maakt zijn ‘politieke comeback’ als hij voor 500.000 protesterende ouderen op het Malieveld staat en de legendarische woorden uitspreekt I had a Dream. Ed Bok(t) kan jullie helaas niet zeggen hoe het allemaal afloopt want mijn glazen bol is net gevallen. Maar hij wenst een ieder fijne kerstdagen en als ik jullie niet meer spreek: een zalig uiteinde en een leuk, onvoorspelbaar en vooral gezond nieuwjaar toe!

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen