Column: EdBokt bokt over onze (R)overheid

Foto: edbokt/ermelo.nieuws.nl

Column: EdBokt bokt over onze (R)overheid.

Groningen aan de formatie
Donderdag en vrijdag zijn de partijleiders aan de formatietafel, waar gewerkt wordt aan de beoogde nieuwe coalitie. Jullie weten wel de coalitie die wegens wanbeleid is afgetreden, in Groningen op bezoek. Demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte, met zijn vorige drie Kabinetten medeverantwoordelijk voor de ontstane schade en, nog erger verantwoordelijk voor de afhandeling van de schade zei; “Er zijn veel beloftes richting de Groningers die niet zijn ingelost”, en het laatste wat je dan moet doen is nieuwe beloftes er bovenop stapelen!

Eigenbelang eerst
Tsja beste lezers, het Kabinet met ministers van VVD- huize, die er nog van over zijn, van het CDA, D’66 en CU zijn op de dag dat Ed Bok(t) dit schrijft al 235 dagen demissionair. Nog maar even opgezocht wat demissionair feitelijk betekent. Dit is de aanduiding van een kabinet dat zijn ontslag heeft aangeboden maar tijdelijk aanblijft, in afwachting van de vorming van een nieuw kabinet, eventueel na nieuwe verkiezingen. Het neemt doorgaans geen ingrijpende beslissingen maar behartigt de lopende zaken die in het belang van het land worden geacht.

Transparante bestuurscultuur
De demissionaire status wordt door premier Mark Rutte en een paar ministers zoals Hugo de Jonge en Wopke Hoekstra blijkbaar uitgelegd als ‘onaantastbaar’ en het hebben van ‘meer’ macht. Rutte zei het al eens gekscherend want ‘je kunt niet twee keer worden weggestuurd’. Ondertussen wordt in achterkamertjes, die er ondanks de belofte van open en transparante bestuurscultuur vele miljarden weggegeven, wordt er van alles ‘bekokstoofd’, wordt er zelfs wetgeving voorbereid om nog meer ‘controle’ over ons als burgers te krijgen en dat op het moment dat het leven voor veel van die burgers onderhand onbetaalbaar dreigt te worden!

Rook- en drankverslaving
Vertrouwen in onze (R)overheid is enorm gedaald en uitgerekend op dat moment komen partijleiders van VVD, D’66, CDA en ChristenUnie en hun secondanten naar het provinciehuis in Groningen om, naast te spreken met aardbevingsslachtoffers, te formeren. Dit alles onder leiding van informateurs ‘Koolmees en Remkes’, jullie weten wel de mannen die door hun rook- en drank ehhh gewoonte mogelijk bedden op de IC in beslag nemen en daarmee de reguliere zorg bewust in gevaar brengen, net als ongevaccineerden dat volgens hen doen!

Geen herinnering aan
Het is meneer Rutte exact 1390 dagen geleden, zegge drie jaar, negen maanden en elf dagen dat u ten tijde van het formeren van Rutte III aan de ‘aardbevingsslachtoffers’ in Groningen zei, dat de lange kabinetsformatie de reden was dat er nog geen nieuw ‘schadeprotocol’ was voor de gedupeerden. U zult het zich als pathologische leugenaar met, zeg maar geen actieve- of een verkeerde herinnering wel niet meer weten, maar dat zei u toen. Er lagen toen- en nu nog duizenden claims van schade die niet in behandeling zijn genomen. U wilde toen het gevoel wegnemen dat veel Groningers hadden, namelijk dat de overheid er niet voor hen is! Niet lang daarna overigens was er weer een fikse aardbeving!

Miljoenen aan juridische adviseurs
Ook goed te weten is dat diezelfde overheid tientallen miljoenen uitgeeft aan juridische adviseurs om te proberen onder schadevergoedingen uit te komen waar de gedupeerde burgers de juridische kosten zelf moeten betalen. VVD-leider Rutte zei vandaag dat dat de ontmoetingen met aardbevingsslachtoffers er onder meer over gaan ‘dingen te versnellen’. Hij noemde het prettig dat getroffenen niet naar Den Haag hoeven te komen. CDA-voorman Hoekstra erkende dat de afwikkeling van de schade te lang duurt en problemen enorm zijn. “Ik heb niet de illusie dat we dat met een bezoek vandaag even kunnen oplossen, maar het is wel belangrijk dat we hiernaartoe komen om te laten zien hoe serieus we het nemen.”

How dare you
Tja, lieve lezers, dat soort uitspraken kennen de tienduizenden slachtoffers van de vreselijke toeslagenaffaire, waar nog steeds stront en allerlei ellende uit de spreekwoordelijke beerput naar boven komt maar al te goed. Ed Bok(t) zegt; ‘Overheid, ga jullie je diep en diep schamen om nu naar Groningen te komen praten over het overheidsfalen dat ‘kabinetten Rutte’ zelf veroorzaakt hebben’. Ed Bok(t) is zeker geen fan van het ‘klimaatkind’ Greta Thunberg maar haalt in deze kwestie graag haar woorden aan; “How dare you.”

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden