Column EdBokt over ‘The Untouchables starring Mark Rutte’

Foto: edbokt/ermelo.nieuws.nl

Column EdBokt over ‘The Untouchables starring Mark Rutte’.

Groningse Bangalijstjes
Tja lieve lezers, je kunt als columnist ook niet even een paar dagen op je schrijvers-lauweren rusten of er gebeurt zoveel dat je tussen al het nieuws niet meer weet waar te beginnen. Zo was het Groninger Studenten Corps Vindicat atque Polit, bekend als Vindicat in opspraak. Dit keer geen ernstige mishandelingen bij ontgroeningen, of het delen van een ‘bangalijstje’ met intieme informatie van studentes! Dit keer was ‘grensoverschrijdend’ gedrag van studenten reden voor de burgemeester om een zeilevenement met een aansluitend feest te cancelen. De ‘feestvierende studenten’ misdroegen zich na ‘t feest in Groningse stadsbussen en lieten bovendien bij het ‘zilvermeerstrand’ een berg aan rotzooi achter. Nu heeft Ed Bok(t) altijd bedenkingen gehad bij ontgroeningen, en vraagt zich tevens af of het overmatige gebruik van alcohol op latere leeftijd geen invloed heeft op het functioneren. Als je daarbij bedenkt dat dit onze toekomstige CEO’s rechters, advocaten en politici zijn lijkt dat niet eens een vraag.

Polsbandje kinderen bij Sinterklaasfeest
Ook de Coronacheck-app bleef het nieuws dicteren. Ed Bok(t) geeft er geen waardeoordeel over, eenieder is baas over zijn eigen lijf en beslist zelf of hij, zij of het zich laat vaccineren of niet. Dat het volgens demissionair minister de Jonge nooit zo ver zou komen, daar ging het kabinet voorliggen, dat het een soort van verplicht zou worden om aan de maatschappij deel te kunnen nemen, is inmiddels door de realiteit ingehaald. Maar dat nu zelfs ‘kleine kinderen’ in Roosendaal, willen zij de intocht van Sinterklaas van dichtbij meemaken op vertoon van de Coronacheck-app of negatieve test een polsbandje krijgen om de Zwaaikom en de Markt te betreden is, zeker in de buitenlucht zeer bedenkelijk. Ed Bok(t) vraagt zich af waar dit eindigt.

Pluche op de bejaarde billen 
Maar natuurlijk ging het meeste nieuws over de formatie die maar niet wil vlotten, en over de rol daarin van politici van de belangrijkste partijen die zich dit spel toe-eigenen. Dat zij en de formateur(s) daarbij andere partijen structureel uitsluiten bleek maar weer toen zelfs de fractievoorzitter Liane den Haan van ‘fractie Den Haan’ met slechts 1 zeteltje en virtueel 0 mocht aanschuiven bij Remkes en Caroline van der Plas van BBB, om maar eens een partij te noemen, niet. Je valt met al dat ‘nieuws’ van de ene in de andere verbazing en onthulling. Mona Keijzer, een topper bij het CDA, gaf een ‘interview’ en werd om haar uitspraak door Mark Rutte ontslagen. Ankie Broekers- Knol deed hetzelfde maar daar zit, zelfs na drie keer ‘Mea culpa’ het pluche zo strak om de bejaarde billen, die is met geen paard weg te krijgen.

Gouden kalf voor Rutte
Tja lezers, met al dat gelieg, het bewust achterhouden van informatie, de ‘Rutte doctrine’ en het er mee wegkomen moest Ed Bok(t) denken aan een Tv-serie; The Untouchables uit begin zestiger jaren. Het zal de meeste van mijn lezers denk ik niets zeggen, maar misschien wel de gelijknamige film uit 1987. Het speelde zich af tijdens de drooglegging van alcohol in de VS in de jaren twintig! Tsja, laat formateur Remkes of beter gezegd Sjoerdsma van D’66 het maar niet horen. De dienst in die tijd werd uitgemaakt door gangsterbaas Al Capone, schitterend gespeeld door Robert De Niro. De gangster ziet het geld binnen stromen met de verkoop van ‘illegale’ drank. De gangsterbaas had de halve politie in zijn zak. De ‘onaantastbare’ is de Nederlandse vertaling waarbij Ed Bok(t), mocht de film over de Nederlandse politiek van de afgelopen 10 jaar zou mogen gaan, zeker een hoofdrol voor Mark Rutte ziet weggelegd. Want als er iemand door zijn kunst van het liegen een meester is in het onaantastbaar zijn is hij het wel. Ik zeg,  dat wordt op zeker een gouden kalf!

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen