Column: EdBokt over een hete herfst die ons staat te wachten

Foto: edbokt/ermelo.nieuws.nl

Column: EdBokt over een hete herfst die ons staat te wachten.

Bezuinigingen terug formeren
Je zou zeggen we ‘formeren’ veel van wat we de afgelopen 11 jaar onder drie kabinetten Rutte kapot hebben bezuinigd, zeker daar waar we nu tegen de problemen aanlopen terug op de agenda! Een gedachte die zeker niet vreemd is gezien de uitslag in maart die, laten we zeggen toch rechts van het midden eindigde. Dus 77.000 ontslagen zorgmedewerkers terug in dienst, 1.000 IC bedden terug, ic-medewerkers werven en opleiden en de heropening van de gesloten ziekenhuizen. Maar ja beste lezers, die ontslagen medewerkers zijn wat anders gaan doen of met werken gestopt en ook nu stoppen er dagelijks gemotiveerde zorgmensen omdat de druk hoog en uitzichtloos, het salaris en de CAO slecht is. Sommigen die stoppen keren terug als uitzendkracht tegen een beter loon- en werkrooster, dat zegt toch wel wat!

Geen ruk verder gekomen
Maar beste lezers, om te formeren heb je een formateur nodig en bereidwillige partijen. En daar ligt het probleem. Het is net als Wim Sonneveld eens in een sketch zei; Harry gaat, Piet komt, Piet gaat, Kees komt, Kees gaat, Nikkie komt, en ‘allemaal mee-eten’! Het begon met twee verkenners, Annemarie en haar amazone Kajsa Ollongren en hoe dat ‘toneelstuk’ met ‘Omtzigt functie elders’ afliep is bekend. Tja, toen kregen we Tamara van Ark en Woutertje Koolmees. Ook dat was van korte duur en weinig succesvol. Er werd met Tjeenk Willink een nieuwe oude 79-jarige formateur uit de mottenballen gehaald. Die gaf het weer over aan Mariëtte Hamer die helaas, net als met Hugo de Jonge, aantoont dat je het als leraar ver kunt schoppen in de politiek. Maar we zijn nu wel 174 dagen en geen ene ruk verder!

Ritselaar zonder visie
Hoe simpel kan het zijn zou je zeggen. Maar niet met de pathologische leugenaar Mark Rutte die middels zijn doctrine een compleet nieuwe bestuurscultuur heeft geïntroduceerd en het weglakken van informatie tot een eerzaam beroep heeft gemaakt. Na vandaag helemaal niet met Sigrid Kaag die op het haar bekende elitaire toontje Mark Rutte omschreef als een koffiedrinkende ritselaar zonder visie. Tsja, daar heb je dan samen nog een ‘aanzet’ voor een ‘opzet’ voor een regeerakkoord mee geschreven! Dat gaat het dus met partijen die elkaar, ‘democratie onwaardig’ uitsluiten niet worden! Wat rest zijn ‘nieuwe verkiezingen’, wat kan werken als de grootste partijen niemand uitsluiten en de ‘verkiezingsuitslag respecteren’!

Tena lady lekt toch
Maar demissionair of niet, men ritselt wel de begroting voor Prinsjesdag in elkaar en vandaag kwam naar buiten dat er vergevorderde en ‘vele miljarden’ kostende plannen zijn gemaakt om honderden boeren uit te kopen en mogelijk zelfs hun eigen grond te onteigenen. Althans, zo was te lezen in de betrouwbare NRC van maandag. En dat alles ten faveure van woningen voor asielzoekers die op een huis wachten. Tsja, reken op een gezin van 7 personen en reken dan maar uit wat de stikstofwinst zou zijn ten opzichte van de ‘ongefundeerde onjuiste’ info waar de betrouwbare overheid mee rekent. Dat wordt een hele hete herfst kan ik beloven als men die achterlijke plannen doorzet. Nog los van de woede onder de eigen bevolking die vergeefs op een huis wacht die ook nog eens te veel geld kost en waar de huur te hoog is!

Twee patatjes oorlog
Gelukkig zijn er ook bestuurders onder politici die het wel snappen en de trend, het inperken van onze individuele keuzevrijheid denken door te moeten trekken. En neen lieve lezers, dan heeft Ed Bok(t) het niet over de wijze waarop de overheid, ondanks eerdere Hugo uitspraken, nu op een griezelige manier ongevaccineerden wil verplichten zich te laten vaccineren. Het is serieus nog veel erger. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Ede en Den Haag sturen aan op een wetswijziging die het mogelijk maakt fastfoodketens en snackbars’ te weren omdat die een ‘gezonde leefomgeving’ in de weg staan. Tja lieve lezers, dat zal voor cabaretier Dolf Jansen en ‘stikstofactivist’ Johan Vollenbroek geen probleem zijn. Maar voor Hubert Bruls, de CDA-bestuurder, en VVD-bestuurder Ton Elias komt de ‘wetswijziging’ te laat. Ed Bok(t) gaat dus morgen snel nog een lekker patatje oorlog en een frikadel speciaal ritselen, nu kan het nog!

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen