Column EdBokt: ‘Er is dus nog hoop voor Nederland!’

Foto: edbokt/ermelo.nieuws.nl

Column: EdBokt over Kaagmens van D’66 en schoothondje Mark Rutte.

Zonder plastabletten een zeikerd
Tsja lieve lezers, nog twee weken wachten en dan is er na 36 jaar eindelijk weer een F1 race op ons eigen Zandvoort. Natuurlijk, het had voor de rust en het gehoor van de zandhagedis en de rugstreeppad die in de duinen leven beter geweest als het naar Assen was gegaan, ook voor de bereikbaarheid. Maar ja, Zandvoort is een circuit met een rijke historie en bovendien mede-eigendom van de rijke Prins Bernhard Jr. De laatste die er via een ‘rechtsgang’ nog een stokje voor kan steken is stikstofstrijder Johan Vollenbroek, de man die zonder plastabletten al een grote zeikerd is. Als het hem lukt het plezier van 210.000 bezoekers en vele miljoenen mensen die het op TV gaan volgen te verzieken, kan die maar beter emigreren vrees ik.

Beste Vrouwelijke Bijrol
Het jaar 1985, 36 jaar geleden dus werd die Formule 1 race gewonnen door Niki Lauda in zijn McLaren, net voor zijn ploeggenoot Alain Prost met als derde de legendarische Ayrton Senna! Het jaar ook dat er voor het eerst na 1963 weer een Elfstedentocht verreden werd die werd gewonnen door Evert van Benthum. Het jaar dat Boris Becker als 17-jarige ongeplaatste op sensationele wijze Wimbledon won, Wubbo Ockels de eerste Nederlander in de ruimte is en Gerrie Knetemann de twintigste editie van de Amstel Gold Race wint. 1985 was ook het jaar dat de film ‘Amadeus’, over het leven van Wolfgang Amadeus Mozart van regisseur Forman. Maar liefst 8 Oscars kreeg de film voor o.a. de beste mannelijke en beste vrouwelijke hoofdrol, en er zelfs een Oscar werd uitgereikt voor de Beste Vrouwelijke bijrol, tja kom daar nu eens om!

Waarom fluister ik je naam nog
Dat jaar verprutste het Nederlands elftal vijf minuten voor het einde van de wedstrijd tegen België, deelname aan de eindronde van het WK voetbal door een kopgoal van Georges Grün. Ed Bok(t) was erbij woensdag 20 november, een barkoude voetbalavond in de Rotterdamse Kuip, het was er zo koud dat sommige spelers lange kousen droegen. Ik kwam, na ruim twee uur buiten in de rij te hebben gestaan met bevroren voeten binnen en ging door die late goal met bevroren tranen van voetbalverdriet weer naar huis. Het jaar ook dat ‘Benny Neyman’ met zijn enige nummer 1 hit ooit ‘Waarom fluister ik je naam nog’ twee weken op 1 stond!

Vier weken formatie, het kan
In dat jaar hadden we een Kabinet dat uit twee partijen bestond, het CDA en de VVD dat zich presenteerde als een no nonsens-kabinet. Over de wijze hoe dat kabinet is geformeerd moet Mariet Hamer de stukken maar eens naslaan, zo kan het dus ook. In 1982 viel, na 8 maanden regeren het kabinet van Agt II en werden er op 8 september alweer verkiezingen gehouden. Het kabinet kwam tot stand na onderhandelingen tussen de tweede en derde partij, het CDA en de VVD. De grootste partij, de PvdA, kwam buitenspel te staan nadat de PvdA informateur Jos van Kemenade 30 september concludeerde dat een kabinet PvdA – CDA- of VVD vanwege te ‘grote tegenstellingen’ niet haalbaar was. Vier weken later was er een heus regeerakkoord en vier dagen later een kabinet, werden bewindslieden beëdigd, tja kom daar nu eens om!

Er is nog hoop voor Nederland
De VVD had toen 36 zetels, net zoveel als de stand van dit moment volgens laatste peilingen! De partij werd toen aangevoerd door de huidige ‘Linkse klimaatpaus’ Ed Nijpels. Tsja het kan verkeren beste lezers, en nu met de pathologische leugenaar’ Mark Rutte aan het VVD roer. De Partij van de Arbeid, toen nog een partij met visie en duidelijke koers en een echte partij voor de arbeiders, telde 47 zetels. Het staat nu op een beschamend aantal van maar 9 zetels en wil samen met GroenLinks, een partij die in 1985 niet eens bestond en met maar 8 zetels, mee gaan regeren. En alleen omdat Kaagmens van D’66 het wil en schoothondje Mark Rutte zijn vierde kabinet wil vormen. Als er dan toch nieuwe verkiezingen komen hoopt Ed Bok(t) dat de geschiedenis zich herhaalt. D’66, de partij die bekend staat om zijn enorme electorale schommelbewegingen had in 1981 nog 17 zetels en ging in 1982 naar een schamele 6 zetels. Er is dus nog hoop voor Nederland!

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen