Column: EdBokt over solidair zijn met onze boeren

Foto: edbokt/ermelo.nieuws.nl

Column: EdBokt over solidair zijn met onze boeren.

Vrouwenhaat als excuustruus
Tsja lieve lezers, wat een ophef afgelopen week over de docu ‘van Beiroet naar Binnenhof’, gemaakt om Sigrid Kaag in het politieke ‘zadel’ te helpen! Een documentaire notabene met ons belastinggeld gemaakt en waar jaren aan is gewerkt. Men heeft bij de NPO altijd de mond vol over ‘wantoestanden’ rond de Amerikaanse verkiezingen maar zelf kunnen ze er blijkt ook wat van. En dan de bemoeienis van Buitenlandse zaken, van minister Kaag zelf en van spindocters en prominente partijleden van D’66, het is werkelijk niet te geloven. Met het bewijs geconfronteerd speelt NPO en VPRO nu plots de kaart van ‘vrouwenhaat’, wat de reden zou zijn voor alle ophef. Natuurlijk komt er geen debat want de meerderheid wil met Sigrid en Mark vriendjes blijven maar bovenal kandidaat blijven voor een nieuwe regering!

Stroom uit bruinkoolcentrale
Nog maar net bekomen van deze soap wordt Nederland vandaag plots opgeschrikt met het bericht van het Planbureau voor de leefomgeving dat de meeste boeren moeten verdwijnen als strengere stikstofregels opgelegd worden. Duizenden boerengezinnen worden getroffen. Of het klimaat er wat mee opschiet? Het zal net zo gaan als bij het sluiten van kolencentrales, wat honderden miljoenen aan schadeclaims en banen kost terwijl door het ontstane gebrek aan stroom die moet worden ingekocht uit Duitsland uit vervuilende bruinkoolcentrales. En terwijl Den Haag ruzie maakt over de sluiting van 1 kolencentrale hier, worden er in Azië 600 gebouwd om over de miljarden kostende vreselijke biomassacentrales nog maar te zwijgen.

Ik krijg nooit een beurt
We moeten als Nederland onze boeren steunen en weg met het idiote en op rapporten met gewenste uitkomsten onderbouwde ‘stikstofbeleid’. Het ‘linkse plan’ moet leiden tot plaats voor windmolens, zonneweideparken en de bouw van het irreële getal van 1 miljoen huizen! Vroeger had je Hendrik Koekoek, bijgenaamd ‘Boer Koekoek’, politicus voor de door hem zelf opgerichte Boerenpartij. De partij verloor in 1981, na interne ruzies die toen in de pers smalend ‘De Boerenoorlog’ werd genoemd, de laatste van de drie zetels. Bekend werden Koekoeks uitspraken; “Ik krijg nooit een beurt” en “Ik weet niet waar het over gaat, maar ik ben tegen”. Hij werd door anderen in de Kamer stelselmatig op minzame wijze bejegend.

Boer levert werk voor tien
Dat laatste zal Caroline van der Plas die met haar Boer Burger Beweging o.a. de boeren in de Kamer vertegenwoordigd, zeker niet laten gebeuren. Daar heeft zij de arrogantie van de zittende macht al een aantal keren behoorlijk van repliek gediend. Tja, kan ‘BBB’ wat doen tegen zoveel politieke vooringenomenheid in onze regering, de EU met Timmerfrans en met de actiegroepen gesteund door de ‘Nationale Postcodeloterij’ om voor het voortbestaan van Nederlandse boeren op te komen. Onze Nederlandse boeren en tuinders worden wereldwijd geroemd om hun kennis, innovatiekracht en hoge productiestandaarden. Zij zijn bovendien richtinggevend als het gaat om duurzaamheid, om biodiversiteit en dierenwelzijn. Elke boer houdt 10 mensen aan het werk en daar wil GroenLinks, D’66 en de PvdA dus van af!

Steun voor boeren gevraagd
Het plan heeft desastreuze gevolgen voor de toekomst van vele duizenden boeren, maar mogelijk komt daarmee ook de voorziening van hoogwaardige voedselproducten in ons land en elders in gevaar. In de twintigste eeuw kwam er meer voedsel binnen het bereik van de arbeiders. De Eerste Wereldoorlog bracht daar verandering in omdat de in- en uitvoer van goederen stagneerde. Brood en ander voedsel gingen op de bon, er kwamen gaarkeukens en er was een rantsoen voor brood ingesteld. Het leidde er juni 1917, toen er geen aardappel meer te krijgen was, toe dat er een schip met aardappelen in Amsterdam geplunderd werd door vrouwen uit de Jordaan en op de Oostelijke eilanden plunderden vrouwen treinwagons met aardappelen. Een binnenlandse strijd om voedsel waarbij zelfs het leger werd ingezet met het bevel om met scherp te schieten op stakende hembrug-arbeiders die solidair waren met de vrouwen. Zo ver zal het natuurlijk nu niet komen, maar we mogen en moeten nu wel solidair zijn met onze boeren, ze verdienen onze steun!

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen