Column: EdBokt over ‘One flew over the Cuckoo’s Nest’ part II

Foto: edbokt/ermelo.nieuws.nl

Column: EdBokt over ‘One flew over the Cuckoo’s Nest’ part II.

Er lopen er meer los
Mijn moeder zei vroeger, als Ed Bok(t) weer eens iets doms had gedaan of uitgehaald; er lopen meer gekken los dan dat er opgesloten zitten! Zelf heb ik dat ook wel eens gebezigd, maar gaf daar als kind en wonende in Ermelo wel een eigen interpretatie aan namelijk; er zitten meer gekken vóór dan achter het spoor, daarbij refererend aan de psychiatrische instellingen aldaar. Ik had er afgelopen week ‘actieve en fysieke herinnering’ aan en moest tevens aan voor mij de beste film ooit denken One flew over the Cuckoo’s Nest Deze film, met een hoofdrol voor Jack Nicholson kreeg in 1975 vijf Oscars en zes Golden Globes. Wie van mijn lezers de film niet gezien heeft, hij is weliswaar oud maar een echte aanrader!

Op het lijf geschreven
Jack Nicholson speelt herrieschopper Randle P. McMurphy die in een psychiatrische kliniek komt nadat hij zich opzettelijk als geestesziek had voorgedaan, om zo zijn gevangenisstraf voor mishandeling en een straf voor ontucht met een minderjarige relatief comfortabel uit te kunnen zitten. Maar Randle moet het in de film uiteindelijk afleggen tegen het hoofd van de afdeling Sister ‘Ratched’, echt meesterlijk gespeeld door Louise Fletcher. Sister Ratched maakte misbruik van haar autoriteit, duldde geen enkele tegenspraak en speelde met haar gedrag de patiënten tegen elkaar uit door ze te vernederen of lichte straffen uit te delen. Zwaardere gevallen bestrafte Ratched zelfs met elektroshocktherapie en lobotomie. Zo ver zal onze ‘Sister Kaag’ hopelijk niet gaan maar de rol is haar wel op het lijf geschreven.

Masturberen of eren
Mark en Wopke moesten, samen met nog een aantal psychiatrische patiënten, of die het ook acteerden, kringgesprekken voeren met Sister Sigrid Kaag in hun midden. Je ‘vernederen’ en je even later weer het gevoel van hoop geven. Dreigen met straf en dan weer een beloning in het vooruitzicht stellen, tactiek van ‘Sis Kaag’! Mark draaide compleet door, raakte verstrikt in zijn eigen ‘leugentjes’ zoals hij het zelf met zijn tactiek van verkleinwoorden te gebruiken nog probeerde te ridiculiseren. Alles in een poging zijn straf te ontlopen en leider van de groep met medepatiënten te kunnen blijven. Met Wopke, net opgenomen op de afdeling, die door Sister Kaag tijdens het kringgesprek vilein geconfronteerd met zijn dwangneurose tot masturberen. De arme Wopke probeerde zich nog te verdedigen naar de groep, begon spontaan te stotteren en riep, sensibiliseren is toch niet zo erg! Maar ‘Sister Kaag’ reageerde direct; alles wat op eren eindigt is fout gedrag Wopke. Tsja lieve lezers, het had zomaar het scenario voor een remake van One flew over the Cuckoo’s Nest kunnen zijn, zeg maar II.

Op zaal bij Ratched
In het stapelbed vlak bij de nooduitgang ligt een ‘onbekende bekende Nederlander’ maar nu wel bekend, de burgemeester van Ermelo. Uit menselijke overwegingen vond zij het goed om de ‘misbruikte kinderen van Ruinerwold’ er een woning aan te bieden en ook voor de kosten op te draaien. Wachttijd huurwoning is ook in Ermelo wel 7 jaar, maar ach je kunt er je mooie dorp mee op de kaart zetten zullen ze bij de gemeente denken. Via crowdfunding hebben de inmiddels volwassen kinderen zo’n 460.000 euro als ondersteuning en inmiddels is ook dader en vader Gerrit Jan met Josef B, zijn klusjesman bij de kinderen ingetrokken. Gerrit Jan heeft voldoende geld, onroerende goederen en is dus zeker niet onbemiddeld maar wordt door Ermeloers onderhouden.

Cuckoo’s Nest wordt Haspel
Wie is er nu gek in Cuckoo’s Nest? Gerrit Jan die niet berecht kan worden omdat hij zich zo zeggen de deskundigen door zijn gezondheid niet kan verdedigen, maar die wel samen met Josef B zich als klusjesman in Ermelo aanbiedt. Ed Bok(t) is bang dat de afdeling op Cuckoo’s Nest te klein is om de patiënten en zij die zich voordoen als patiënt, te kunnen herbergen en zoekt een plek voor nieuwbouw. Er komt plek vrij op de Haspel in Ermelo waar Pallethandel Ten Hove, die door de vorige burgemeester de hand boven het hoofd werd gehouden, nu zes illegaal gebouwde panden moet slopen! Tsja, de nieuwbouw wordt Ermelo en we noemen het One Flew over de Haspel. Leuk toch!

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden