Column: EdBokt over getrouwen en verraders in Den Haag

Foto: edbokt/ermelo.nieuws.nl

Column: EdBokt over getrouwen en verraders in Den Haag.

Amon gus of Tweede Kamer
De verraders, het programma dat te vergelijken is met Wie is de Mol scoort momenteel erg hoge kijkcijfers. Het format lijkt gebaseerd op het kaartspel Weerwolven van Wakkerdam of het computerspel Amon gus, maar het format De Verraders zou ook heel goed kunnen zijn gebaseerd op de Tweede Kamer. Ik vind het programma zelfs leuker dan Wie is de Mol waar niemand, op de Mol na, dan wist wie de mol in het spel was. Bij het spel de verraders weet je als kijker wie de drie aangewezen verraders en daarmee dus ook 15 getrouwen zijn van de in totaal 18 bekende Nederlandse deelnemers, maar dat maakt het eigenlijk alleen maar leuker!

Vermoord met een briefje
Iedere aflevering zijn er middels groepsopdrachten zilverstaven te verdienen die in de pot komen die de verraders voor zichzelf willen houden, en die daarom niet ontmaskerd willen worden als verraders. Iedere aflevering moeten de overgebleven deelnemers ’s avonds, als ze aan een grote ronde tafel zitten, de naam op papier zetten van de deelnemer van wie zij denken een verrader te zijn. De deelnemer met de meeste stemmen moet vervolgens het spel verlaten! En om het allemaal nog wat spannender te maken wordt er aan het einde van iedere aflevering ‘s nachts door de verraders bepaald welke getrouwe, middels een brief onder de kamerdeur door, vermoord wordt die er dan de volgende aflevering niet meer bij is.

Slechtste in de mens
Ik wil niets verklappen maar het is echt spannend, kijkend naar een groep mensen die elkaar wel of plotseling niet meer vertrouwen, of elkaar bewust de verkeerde info geven, liegen en bedriegen en manipuleren. Je ziet intriges, vriendschappen en bondjes ontstaan die plots zo maar weer worden losgelaten of verraden. Het is uiteindelijk maar een spel, zeg maar om de meeste kiezers en dus zetels, maar het brengt wel het slechtste in de mens naar boven. Tsja, en wie zijn denken jullie, de getrouwen en verraders in het spel ‘Verraders’ van Den Haag.

Is Tjeerd een verrader
Is Tjeerd de Groot van D’66 een getrouwe? Hij is sneaky bezig een ministerspost te krijgen, heeft de gluiperigheid geleerd van Laurens Brinkhorst waar de ‘boerensector’ al geen fijne herinneringen aan heeft. Hij bazuint in de groep rond dat hij minister van Landbouw in een kabinet met D’66 wil worden. Maar is ‘Tjeerd’ in zijn missie, ver verheven boven de boeren als een dictator met steun van linkse getrouwen de veestapel te halveren een getrouwe? Het slechtste in de mens is Tjeerd niet vreemd, een relatieve onbekende voor de meeste kijkers, maar een luis in de pels van onze boeren en voor mij dus een potentiele verrader.

Sweet Caroline o o o
Bij het zien van BBB’ er Caroline van der Plas moet ik steeds denken aan het nummer Sweet Caroline van Neil Diamond. Caroline is in het spel op zeker een ‘getrouwe’ voor mij. Hoe ze Ed Nijpels, die totaal overbluft en afgetroefd werd op kennis van zaken, cijfers en feiten in de spreekwoordelijke pan hakte, en ook nog even Jort kelder vakkundig pareerde, geweldig! Johan Derksen moest ook een ‘Akwasi foute grap’ de wereld in slingeren door Caroline een Hells Angel te noemen vanwege haar leren jasjes. Ed Bok(t) zegt, het komt gewoon weer in!

Wie durft er rustig te slapen
Tsja lieve lezers, is Sylvana een getrouwe? Ze konkelt weer wat af en, heeft voor de andere deelnemers overduidelijk een verborgen agenda, en als ze een verrader is, dan weet ze dat bijzonder goed te verbergen. Je ziet bij de andere deelnemers dat ze, net als bij Kauthar de kat een beetje uit de boom kijken. Kauthar als eerste vrouw met Hijab en joggingsbroek, de handen in de zakken, net als Sylvana met haar mondkapje met Surinaamse vlag stond tussen de overige deelnemers zo van, wie doet ons wat. Het wordt heerlijk spannend! De volgende aflevering weten we wie er vermoord is en wie verbannen wordt. Blijft Pieter in het spel en wat doet Wopke, gaat Mark er vandoor met de zilverstaven of Sigrid. Het is zo spannend dat dat er heel wat deelnemers zijn die de komende week niet rustig gaan slapen ben ik bang!

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden