Column EdBokt: ‘We noemen het kind Wopke of Geertje’

Foto: edbokt/ermelo.nieuws.nl

Column EdBokt: ‘We noemen het kind Wopke of Geertje’.

Jeugdzorg inschakelen
Het zal voor iedere ouder een nachtmerrie zijn als zijn kind dreigt te ontsporen! Waar is het fout gegaan vraag je jezelf natuurlijk af, is het misschien ook onze eigen schuld, hebben wij in de opvoeding ergens wat gemist? Het ging toch goed? Hij haalde uitstekende cijfers op het gymnasium en leek serieus op weg naar een carrière, een droombaan met een topsalaris in het vooruitschiet bij wie weet ‘Unilever’. Maar het ging fout, hij droeg zijn kostuums nog amper maar wel een vale spijkerbroek, gympen en een muts over zijn te lange onverzorgde haar! Hij kwam thuis zijn afspraken niet na, kwam te laat of helemaal niet thuis, en jokte over zijn vrienden. Jeugdzorg inschakelen doe je als ouders niet zo snel. Maar wat zeg je wanneer je je kind ziet afglijden.

Foute vrienden
Gebruik je soms wat? Neen…, heb je een vriendin? Toen kwam plots het hoge woord eruit. Ik ga het huis uit en ga trouwen! “Je bent nog jong potverdorie, je moet je opleiding afmaken en aan je carrière werken, kappen met die vriend of vriendin, daar heb je later tijd zat voor”, zei de geschokte vader! Ja maar mijn vriendin is zwanger, althans zegt ze, en ik moet dus wel mijn verantwoordelijkheid nemen, probeerde hij nog het gesprek te beïnvloeden, iets wat hij normaliter zo goed kon! De ouders waren geschokt! “Weet je wel zeker dat het kind van jou is”, bitste zijn moeder, zoals moeders dat kunnen hem toe! Toen zoonlief niet reageerde zei Pa; “Dat krijg je als je met foute politieke vrienden omgaat!”

Huisarts op Urk
Als er een zwanger makende vent is, moet er natuurlijk ook ergens een bezwangerde zijn! En ja en ook daar was het ‘paniek in de tent’. De huurwoning was te klein en van woede en verdriet sloeg Ma heel hard op de toetsen van Pa’s kostbare vleugel! “Dag carrière bij de Verenigde naties! Je spreekt verdorie alle talen, je reist de hele wereld over, je hebt aanzien in de Arabische wereld en dat gooi je allemaal weg voor een vent met een spijkerbroek, lang en onverzorgd haar die zich nooit aan zijn beloftes houdt!” Ben je overigens wel zwanger en anders kunnen we toch ook nog even naar Urk, daar schijnt een goede huisarts te zijn die spijtpillen voorschrijft!” Maar dochterlief bleef bij haar mening en ging voor het huwelijk!

Bruidsmeisjes Eva en Margriet
Pa ging terneergeslagen achter de vleugel zitten, begeleide zichzelf en zong; “Op een mooie pinksterdag, laat ze je alleen. Morgen kan ze zwanger zijn, T’ kan ook nog vandaag. ’T Kan van de behanger zijn of van een Franse zanger zijn of iemand uit Den Haag. Vader kan gaan smeken en gaan preken tot hij purper ziet! Vader zegt; pas op mijn kind dat hondje bijt, ze luistert niet!” En zo lieve lezers kon het gebeuren dat er, geheel tegen de verwachting in, een huwelijk kwam tussen Mark en Sigrid. Twee ceremoniemeesters, Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren gingen aan de slag. Al eerste daad wezen zij met Eva Jinek en Margriet van de Linden twee bruidsmeisjes aan, en vroegen zij of Gert-Jan Seegers in zijn nieuwe job het huwelijk zou willen inzegenen.

En het bruidspaar Mark en Sigrid? “Als het een jongetje wordt noemen we hem Wopke”, zei Mark. “Als het een meisje wordt noemen we haar Geertje”, zei Sigrid! En ze leefden nog lang en gelukkig, ook al denken de meesten dat het huwelijk nog geen jaar zal duren! Arm kind!

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden