Column: EdBokt over een hele dikke koninklijke middelvinger

Foto: EdBokt/ermelo.nieuws.nl

Column: EdBokt over een hele dikke koninklijke middelvinger.

De Tuin der Lusten
Pap je bent op TV, galmt *Amalia vanaf de hoekbank in de woonkamer. Haar zussen voegden er nog plagerig aan toe; ja Pap je bent groot in beeld met je … dubbelloops jachtgeweer, ze gierden het gedrieën uit van de pret. Hun moeder probeerde nog, nou meiden kan het even wat minder, je vader heeft helemaal geen dubbelloops jachtgeweer en bovendien zo leuk is het allemaal niet dat Zembla of hoe het heet. Maar Pap dit is toch opgenomen in onze bostuin op de Veluwe, probeerde *Ariane nog! Zet de TV maar uit meiden, zei Pa, uit de keuken gekomen, of schakel naar de TV-kantine op RTL4! Straks gaat het nog over je 1,6 miljoen euro toelage voor personele en materiële uitgaven, lachte *Alexia naar zus *Amalia! De TV ging uit en ‘de drie A’s’ zochten hun kamer op en Pa en Ma gingen samen verder met de 9000 stuks legpuzzel ‘De Tuin der Lusten’ van Jheronimus Bosch waarmee de rust weer enigszins hersteld was in Paleis Huis ten Bosch te Den Haag.

Twee reebruine ogen
Maar, lieve lezers niet voor jullie columnist Ed Bok(t). Want die is er, voor wie het niet gezien heeft natuurlijk, meteen voor jullie ingedoken en heeft de Zembla uitzending ‘Koninklijke Constructies’ gezien en daar werd Ed Bok(t) niet vrolijk van. Nu ben ik, dat zal jullie niet verrassen, niet direct de persoon om met vlaggetje en oranje muts onze Royal Family toe te zwaaien, maar ik verkies toch wel een monarchie boven een republiek! De onderzoeksjournalisten van Zembla, die in Turkije of Rusland zouden zijn opgesloten dan wel vergiftigd, namen de kijker mee naar koninklijke constructies en legden zo ondemocratische patronen bloot. Ze ontdekten hoe de familie omgaat met belangrijk cultureel erfgoed, maar ook onthulden ze details van een ‘omstreden’ subsidieregeling die de koning 4,7 miljoen euro oplevert. Kritische vragen naar deze praktijken werden niet beantwoord, of de journalisten werden door de RVD, of door de verantwoordelijke rentmeester, van het bekende kastje naar de muur gestuurd. De Kamer werd door Mark Rutte voorgelogen zo blijkt weer, en Carola Schouten zal als verantwoordelijke minister geen openheid willen geven over de schimmige praktijken rond de 4.7 miljoen onterechte subsidie! Zo blijft er 7.200 hectare, zo’n driekwart van het hele natuurgebied Kroondomein Het Loo, wat van u en mij is, drie maanden gesloten voor publiek zodat er door de Koning, die dat graag doet en gasten op zwijnen en herten kan worden gejaagd!

Goed voorbeeld doet volgen
De uitzending legt pijnlijk bloot hoe de bestuurlijke elite over ons burgers denkt. Ed Bok(t) moest meteen terugdenken aan het moment op het bordes van het Paleis op de Dam bij de troonswisseling op 30 april 2013, toen de microfoon opving dat Prinses Beatrix tegen zoon Koning Willem Alexander en ‘schoondochter’ Koningin Máxima zei; even wuiven misschien! Tsja lieve lezers, dat wuiven lijkt in dit geval op een hele dikke koninklijke middelvinger! Dat wij burgers door bestuurders worden belazerd blijkt ook weer bij de gemeente Hollands Kroon in Noord-Holland welke de rode loper heeft uitgelegd voor Microsoft en Google met hun mega datacenters. Een windpark met ‘gigantische windturbines’ levert hen de stroom die wordt opgewekt dankzij de subsidies uit het Nederlands klimaatbeleid, die door ‘de bestuurders’ aan omwonenden was verkocht als groene stroom voor huishoudens. Bovendien is de beloofde werkgelegenheid zes keer lager! Tsja beste lezers, hoe zou het toch komen dat steeds meer burgers lak hebben aan de overheid en regels! Goed voorbeeld doet volgen, slecht voorbeeld echter ook!

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Graag tot na de lockdown!

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden