Column EdBokt: ‘Daar komen de hilarische EU-schutters’

Foto: edbokt/ermelo.nieuws.nl

Column EdBokt: ‘Daar komen de hilarische EU-schutters’.

Sterkeverhalenverteller Frazer
Weten jullie het nog, die geweldig Engelse comedyserie Dad’s Army, een van de vele beroemde series in die tijd met die typisch Engelse humor. De serie werd tussen 1968 en 1977 door de Engelse BBC uitgezonden en was later in Nederland bij de Vara zeer succesvol als; ‘Daar komen de Schutters’. De afleveringen speelden zich af tijdens ‘de Tweede Wereldoorlog’ en gingen over een peloton van de ‘British Home Guard’ zeg maar de Binnenlandse strijdkrachten in het fictieve Zuid-Engelse kustplaatsje Walmington-On-Sea. En aan dat peloton binnenlandse strijdkrachten lieve lezers, moet jullie columnist Ed Bok(t) denken als het gaat over de aanpak- en bestrijding in Nederland van de Coronacrisis tot nu toe! Met Minister-President Mark Rutte in de rol van kapitein Mainwaring, als de vaak hoogdravende kapitein, en Hugo de Jonge in de rol als zijn ietwat bekakte secondant ‘sergeant Wilson’. Zij voerden het peloton aan dat de vijand ‘Covid-19’ moest gaan bestrijden en werden gecomplimenteerd door RIVM-baas Jaap van Dissel die de rol van sterkeverhalenverteller soldaat Frazer op een geweldige wijze vertolkt.

Het is geen wedstrijd Wilson 
Soldaat Jaap Frazer van Dissel zorgt met zijn ‘sterke verhalen’ voor de nodige kolderieke avonturen, als hij bij het begin van de Pandemie tegen de leiding zegt dat het virus vanuit ‘Wuhan in China’ niet naar Nederland komt en niet overdraagbaar is. Toen het virus plots wel hier was bleek er een gebrek aan beschermingsmiddelen, gevolgd door de maandenlange discussie over de zin- en onzin voor het dragen van een mondkapje. We weten inmiddels hoe zeer het virus ons land en niet alleen ons land, maar de hele wereld in de grip heeft. Toen er gelukkig een vaccin voorhanden leek te zijn zorgde sergeant Hugo Wilson de Jonge, die kritiek kreeg over de trage start van vaccineren en zijn ‘gebrekkige’ strategie, voor een hilarische aflevering van ‘Daar komen de schutters’ door te zeggen; ‘het is geen wedstrijd’! Tsja beste lezers, toen echter bleek dat Nederland binnen de Europese Unie, op Bulgarije na op een beschamende een na laatste plaats staat in het bestrijden- en vaccineren van de bevolking zei sergeant Hugo Wilson de Jonge; Nederland haalt de achterstand in de komende weken wel weer in!

Tanks over de wegen 
Inmiddels is het geen wedstrijd maar een oorlog. Een oorlog om het verkrijgen van vaccinaties tussen Engeland, de EU en de rest van de wereld. Gelukkig is het peloton oftewel ons Kabinet er ook van overtuigd dat het nu oorlog is. Dat moge blijken uit de honderden miljoenen euro’s kostende oorlogsrenovatie- plannen die ministeries van Defensie, Infrastructuur- Waterstaat hebben afgesproken in het Nationaal Plan ‘Militaire Mobiliteit’. Dit megaproject is al goedgekeurd door Kapitein Mainwaring en de rest van zijn peloton. Dit betekent dat er de komende jaren talrijke bestaande ‘auto-, spoor- en binnenwaterwegen’ en ‘viaducten en tunnels’ op de schop gaan. Zo zijn spoorwegtunnels te smal en te laag voor groot wapentuig en staan seinpalen te dicht op de rails. Bovendien kunnen er veel auto- en spoorbruggen het gewicht van opleggers met tanks niet dragen en zijn veel provinciale tweebaanswegen te smal voor militaire verhuizingen. Als dat geen oorlog betekent, dan weet Ed Bok(t) het niet meer. Ow ja, beste lezers. Van de ooit ongeveer 200 jachtvliegtuigen heeft Nederland er na bezuinigingen nu zo’n 63, en van de pakweg 900 tanks zijn er nu zo’n 18 tanks over. En zelfs die zijn officieel niet van ons, we leasen ze van Duitsland. We zijn dus eigenlijk gewoon weer Dad’s Army oftewel de hilarische schutters van de EU.

Ed Bok(t)

Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Graag tot na de lockdown!

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden