Column: Ed Bok(t) over Duitse herders en pitbull Pieter

Foto: edbokt/ermelo.nieuws.nl

Column: Ed Bok(t) over Duitse herders en pitbull Pieter.

Duitse herders in actie
Lieve lezers, ik hoop dat jullie ook allemaal de eerste avond met ‘avondklok’ goed zijn doorgekomen! Ach voor generatiegenoten van ‘Ed Bok(t)’ zal het niet een heel groot probleem zijn, die zijn over het algemeen al lang blij dat ze ’s avonds ‘hun deur’ niet meer uithoeven! Ik heb natuurlijk voor jullie opgezocht waar de ‘avondklok’ ooit is ontstaan en dan gaan we terug naar de Middeleeuwen. Toen werd de avondklok geluid wanneer de stadspoorten werden gesloten en de poortwachters de sleutel inleverden bij de magistraat. Het meest vers in het geheugen zal de avondklok, of spertijd zoals het toen heette, liggen bij de mensen die de ‘Tweede Wereldoorlog’ nog hebben meegemaakt. Ook toen had je een vergunning ‘Ausweis’ nodig om binnen de spertijd naar buiten, over straat te mogen. Hoe dat toen ging met een hond uitlaten vertelt de geschiedenis niet. Al vermoed ik dat de spertijd toen niet gold voor Duitse herders! Tsja het is eigenlijk wel bizar dat het nu, op het moment dat ik mijn column schrijf, ook oorlog lijkt en relschoppers met de ME vechten. Gelukkig hebben die naast knuppels en paarden ‘Duitse herders’ die ingezet mogen worden, dat dan weer wel!

Ich bin ein Berliner
Toch gingen mijn gedachten de afgelopen week ook weer terug in de tijd, en moest ik denken aan wat legendarische uitspraken van beroemde politici. Wat te denken van Ronald Reagan die het van B-acteur in Westerns had geschopt tot President van de Verenigde Staten, en dat overigens niet eens onverdienstelijk deed. Hij riep tijdens een bezoek aan West-Duitsland in 1987 op het Rudolph-Wilde Platz in West-Berlijn zijn Russische collega op de Berlijnse muur te slopen; Mister Gorbatsjov Tear down this Wall! Legendarisch. Of wat te denken van the Iron Lady, de eerste ‘vrouwelijke’ premier van Engeland Margaret Thatcher, die onder zware kritiek kwam te liggen en speechte; This lady’s nor for turning. Nog een Amerikaanse president schoot er door mijn hoofd. Het was John F. Kennedy die bij zijn inauguratie op 20 januari 1961, op de plek waar Joe Biden vorige week stond, zei; Ask not what your country can do for you, but what you can do for your country. En diezelfde president Kennedy sprak bij zijn bezoek aan West-Duitsland in 1963 bij de Brandenburger Tor; Ich bin ein Berliner, echt ‘politieke Legendarische woorden!’

Pitbull Pieter
Daar moest jullie columnist Ed Bok(t) deze week aan denken toen ik mijn grote held, ‘Pieter Omtzigt’ zag en hoorde spreken in de ‘Tweede Kamer’. Hoe Omtzigt daar de politiek van de laatste 10 jaar, de Tweede kamer, het Kabinet en in het bijzonder de Minister-President Mark Rutte toesprak of beter gezegd ‘fileerde’ naar aanleiding van de toeslagenaffaire. Ed Bok(t) werd er stil van! Hoe hij over de Rutte-doctrine sprak, sinds kort een scheldwoord voor alles wat er mis is met het Kabinet van Rutte, over hoe de overheid haar macht misbruikt en haar falen verhult en burgers hun rechten onthoudt. Pieter Omtzigt maar ook Renske Leijten van de SP verdienen eigenlijk een standbeeld. Maar ik vrees echter dat juist Omtzigt die ik beter Pitbull Pieter kan noemen, zijn politieke carrière binnen het CDA er geen dienst mee bewezen heeft. Je eigen lijsttrekker en minister op zijn falen aanspreken, met in het kielzog gladjanus en oud CDA Minister Piet Hein Donner op de pijnbank leggen, tsja je moet het maar durven. Of ervan geleerd is, ben bang van niet of maar even. En dat er straks gewoon weer een Kabinet Rutte IV komt oftewel, we dronken een glas, we deden een plas en alles bleef helaas zoals het was.

Ed Bok(t)

Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Graag tot na de lockdown!

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden