Column: EdBokt wil een reset naar 1960

Foto:

Column: EdBokt wil een reset naar 1960.

Reset bestuurlijke elite 
Uit een enquête onder 400 leden van de Nederlandse ‘bestuurlijke elite’ blijkt dat bijna driekwart daarvan vindt dat er na de corona crisis een grote maatschappelijke reset nodig is! Die reset moet leiden tot meer duurzaamheid, minder polarisatie en ongelijkheid. Tsja lezers, zo gaat het vaak en wordt een crisis aangepakt- gebruikt om veranderingen door te voeren onder de noemer van een ‘reset’. Dat de elite- driekwart progressief- cultureel en in wereldbeeld zo ver is losgezongen van de rest van de Nederlandse bevolking, dat zou het punt van zorg moeten zijn. Want het bewijst maar weer eens dat er een gigantische kloof tussen elite en volk is. Wat de crisis (pandemie) ons leert wil de ‘bestuurlijke elite’ gewoon niet horen. Dat gaat over bestuurlijk disfunctioneren, kijk maar naar het snoeiharde rapport over de belastingdienst inzake de toeslagenaffaire. De Staat en rechterlijke macht konden er jarenlang burgers vermorzelen, wat als een historische beschadiging van de rechtstaat gezien mag worden. Tal van betrokkene elite- bestuurders bezetten er nog steeds topposities. Niemand greep in, de Tweede kamer werd belogen en bedrogen! Dat is een andere reset die de hoogste prioriteit heeft, die van de bestuurlijke elite zelf!

Kom van dat dak af 
Maar beste lezers als er dan toch een reset zou moeten zijn, ga ik liever terug naar 1960. Het jaar dat je als kind al blij was met een heus abonnement voor het Bosbad in Ermelo, de hele schoolvakantie zwemmen waarin je ook een keer met de familie naar de dierentuin Amersfoort ging! In de tijd dat je Spanje alleen kende als woonplaats van Sinterklaas. De tijd dat je naar school liep, zonder begeleiding van een ouder! Het jaar dat Sjoukje Dijkstra op de Olympische winterspelen zilver won bij het kunstrijden en ‘John F Kennedy’ de Amerikaanse presidentsverkiezingen won van Nixon. Het jaar dat René Froger werd geboren en de ‘Euromast’ in Rotterdam werd geopend door Prinses Beatrix, het jaar van de miljoenste telefoonaansluiting in Nederland met 11,42 miljoen inwoners. Het jaar dat door de invoer van de vrije zaterdag de tot dan zesdaagse werkweek eindigde. Het jaar van ‘Kom van dat dak af’ van Peter en zijn Rockets, van Ramona van de Blue Diamonds en van radio Veronica dat uitzendingen vanaf de Noordzee doet.

Vleugel of een kind
1960 kende ook nog een ‘kabinetscrisis’ toen het kabinet-De Quay ten val kwam na een kabinetscrisis over de woningbouw. Er waren toen, met de KVP, PvdA, De VVD, de AR, de CHU, de Communistische Partij Nederland en Staatkundig Gereformeerde Partij, overigens maar 7 politieke partijen. Het was ook het jaar dat de Anticonceptie Pil op de markt kwam, de ‘Echo 1’ als de eerste communicatiesatelliet gelanceerd werd en het Russische ruimtevaartuig Spoetnik 6 met aan boord de twee honden Belka en Strelka, 40 muizen, 2 ratten en 20 kamerplanten! Ze komen veilig terug. Het jaar ook dat ene Fidel Castro van Cuba de langste speech ooit tijdens de algemene vergadering van de Verenigd Naties houdt van 4 uur en 29 minuten. Er gebeurde in dat jaar dus ook heel veel, zowel positief als negatief. Laat ik mijn column over mijn ‘reset’ naar 1960 afsluiten met het beste nieuws. De familie Kaag besloot in begin februari 1960, misschien wel op 2 februari, dat er in hun huurhuis behalve voor een vleugel, ook plek was voor een kind. Met dank aan dat goede voornemen werd 9 maanden later, 2 november 1960 in een eenvoudige huurwoning dus onze eerste vrouwelijke Minister-President geboren met de naam Sigrid Agnes Maria Kaag. Als dat nu geen fijne kerstgedachte is?

Ed Bok(t)

Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Gesloten tot dinsdag 19 januari 2021. Graag tot ziens!

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen