Column EdBokt: ‘Nederland, een land met te veel melk en te weinig honing’

Foto:

Column EdBokt: ‘Nederland, een land met te veel melk en te weinig honing’.

In de aap gelogeerd
Lieve lezers, jullie kennen vast wel het Nederlandse spreekwoord wel; ‘Een land van melk en honing’ en natuurlijk ook wel wat dat spreekwoord betekent? Ik heb het als columnist Ed Bok(t) voor de zekerheid toch maar even opgezocht. Het betekent; een land waar het ‘goed en voorspoedig’ leven is, althans volgens het Nederlands woordenboek. Oké, vergeleken met heel veel andere landen in de wereld klopt dat wel. Ik bedoel we mopperen wel, maar we hebben het hier in vergelijking met zoveel andere mensen op deze aardkloot goed. Het is dan ook logisch dat veel mensen die het niet goed hebben ook van onze melk en honing willen profiteren. Maar wat als we het spreekwoord ‘woord voor woord’ analyseren, klopt het dan nog? Kijk, als je in de aap bent gelogeerd, ziet het er slecht voor je uit. Maar ‘een aap die logeert’ is heel iets anders dan lekkere gezonde melk en zachte honing met de associatie goed en voorspoedig toch. Dan slaat die aap en dat logeren helemaal nergens op. Pfftt Ed Bok(t) waar gaat dit naar toe hoor ik jullie denken! Oké ik zal het jullie uitleggen, dan snappen jullie mijn column misschien ook!

Foutje bedankt
Als we D’66 moeten geloven hebben we in Nederland te veel boeren, dus ook te veel koeien die te veel uitstoot veroorzaken en dus ook te veel melk genereren. Oplossing ‘halveren van het aantal van onze boeren’. Er zijn in Nederland echter te weinig bijen, van de ‘360’ soorten bijen dreigt meer dan de helft daarvan te verdwijnen, te weinig bestuivers dus. Deze zijn nodig voor 75% van de voedselgewassen, vooral groenten en fruit maar ook voor ‘honing’. Snappen jullie waar ik naar toe wil? We zitten straks met een tekort aan melk en honing. Tja en wat doen we dan met al die mensen die erop rekenen dat er voldoende van is, die gaan voor een goed en voorspoedig leven. We zijn dus geen land van melk en honing maar een land van ’te veel en te weinig’. Die parallel zal ik maar eens doortrekken. Nederland heeft te veel ambtenaren die te veel fouten maken waardoor er te weinig geld overblijft. Bij de belastingdienst, het UWV, CBR en o.a. bij Rijkswaterstaat. Een rekenfoutje met een spuisluis zorgt voor 3 jaar oponthoud en honderden miljoenen extra kosten. Het meest trieste is dat het slechts een dag nieuwswaarde heeft. Over tot de orde van de dag, ‘Foutje bedankt’.

Braziliaans walnotenhout
Tja en dan kan Ed Bok(t) natuurlijk niet om de verkiezingen in Amerika heen. Ow, niet over wie het geworden is of over wie het zou moeten worden. Ik heb geen voorkeur want het blijft kiezen tussen twee slechte kandidaten. Als ze in een land als Amerika geen andere kandidaten hebben dan een twitterende leugenaar en een toch wel bejaarde vieze president, is het niet best. Weinig ‘milk and honey’ zullen we maar zeggen. Neen, beste lezers ik sluit hier ook af met ’te veel en te weinig’ als het gaat over onze NPO die er verslag van deed. Te veel geld en te weinig zelfreflectie. Te veel uitgeven en te weinig ‘besef’ dat het met ons belastinggeld gebeurt. Te veel Twan Huys en te weinig objectiviteit, te veel geld voor zijn verblijfskosten in New York. Onze NPO Twan Huys verbleef een aantal dagen in Penthouse45 met uitzicht op de skyline van New York en de Hudson river, een vloer van ‘Braziliaans walnotenhout’ met onder andere, twee luxe badkamers. De kosten per nacht slechts 6.500 euro. Ook bij de NPO geldt ‘te veel en te weinig’.

Ed Bok(t)

Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen