Column: EdBokt over biertje van 11 miljard

Foto: edbokt/ermelo.nieuws.nl

Column: EdBokt over biertje van 11 miljard

Hobbelpaard of een luchtje
Dag lieve lezers, het is wel vreselijk lang geleden, maar ik herinner het mij als de dag van gisteren. Ik vloog vanuit Spanje terug naar Amsterdam met een toestel van Transavia met in de stoel naast mij een bekende Nederlander. Veel mensen zouden hem waarschijnlijk alleen aan zijn stem hebben herkend, maar ja lezers, dan moet hij wel wat zeggen. Hij zat naast mij, praatte ook nog tegen mij, en toen wist ik het zeker; Ed Bok(t) zat naast Tom Mulder, de presentator met iedere uitzending zo’n 3,5 miljoen luisteraars! Generatiegenoten herinneren zich het ‘best beluisterde spel op de radio ooit” vast nog wel; 50 pop of een envelop wat iedere donderdagmiddag te horen was. Als je mee mocht doen kon je kiezen voor 50 pop (gulden), wat bijna niemand deed, of voor een envelop waarin een duurdere prijs maar bijvoorbeeld ook een hobbelpaard kon zitten. Tja, aan dat radiospelletje moest ik dus denken toen ik Jesse Yes we can Obama Klaver zijn GroenLinks plan hoorde presenteren.

Biertje van 11 miljard
Iedere jongere in Nederland die 18-jaar wordt krijgt maar liefst 10.000 en zonder voorwaarde, want we moeten de jeugd niet onderschatten, sprak hij nog. Ow ja, er zullen jongeren zijn die dat goed gaan besteden, voor studie of voor een eigen bedrijfje sprak Jesse, maar de jongelui die ik op TV zag, dachten daar met vakanties of naar de coffeeshop gaan heel anders over! Of de miljonairs in Nederland ook zo blij zullen zijn met de solidariteitsbijdrage, want zij moeten Jesse ’s plan financieren, vraag ik mij af. Maar ach, Jesse Yes we Can Obama Klaver vertelde eens heel serieus dat als je Charlene de Cavalho, de dochter van Freddie Heineken, met 12,5 miljard aan vermogen 11 miljard afneemt, ze met ruim 1 miljard nog geld genoeg heeft. Kijk, dat zijn zo van die Thomas Piketty ideeën, want ideeën jatten daar is Jesse erg goed in. Kom op Jesse, het is populisme van de bovenste plank waarmee je jongeren die in maart mogen stemmen naar GroenLinks wil trekken. Ik zou zeggen, in jouw envelop Jesse zit niets meer dan gebakken lucht!

Cadeaubon Beautysalon
Wie van mij ook mag kiezen tussen vijftig pop of een envelop is Ankie Broekers-Knol Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. We verlangen eerlijkheid van asielzoekers verklaarde ze na het zoveelste schandaal rond asielaanvragen bij de IND, die dit jaar maar liefst 65 miljoen moet uitbetalen aan vaak totaal kansloze asielzoekers van wie de procedure vertraging heeft opgelopen. Onderzoek wees uit, wat overigens al lang bekend is, dat bij honderden asielzoekers er ernstige twijfel is of de leeftijd klopt die zij opgeven. Alleenstaande ‘minderjarige’ vreemdelingen worden niet uitgezet dus! Ankie koos voor envelop nummer 74, haar leeftijd die ze 23 november dit jaar hoopt te worden als ze tenminste eerlijk is over haar leeftijd, want als ze zegt 54 te zijn dan geloof je dat ook. Goh, laat er nu toevallig een beautysalon-bon in je envelop zitten!

Geer en Goor in de politiek
Het kan bij de IND niet op als het om falen gaat. Naast leugenaars over hun leeftijd is er ook bekend geworden dat honderden Oegandese asielzoekers gelogen hebben over hun seksuele geaardheid, en dus ten onrechte een verblijfsvergunning hebben gekregen. In Amsterdam (zucht) kregen ze zelfs een cursus aangeboden om ‘goede’ antwoorden te geven. Ed Bok(t) adviseert Ankie om voor die ‘specifieke’ aanvragen een ballotagecommissie in te stellen die onder leiding staat van Geer en Goor, die dan moeten bepalen of een asielzoeker die zegt homo te zijn het ook echt is. Dat wordt gillen kan ik jullie nu al voorspellen.

Ed Bok(t)

Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden