Column EdBokt: ‘Ze zijn knettergek’

Foto: ermelo.nieuws.nl/EdBokt

Column EdBokt: ‘Ze zijn knettergek’.

Van het padje
Afgelopen week waren er nieuwsfeiten waar jullie columnist Ed Bok(t) echt boos over werd. Ik riep in mijzelf; ze zijn knettergek, van de pot gerukt, geschift, dwaas, dol, krankjorum, lijp, malende, maf, de weg kwijt, waanzinnig, zot, niet goed snik, geestesziek en halfgaar! Pfftt, de stoom kwam uit mijn oren. Zo lieve lezers, dat ben ik toch maar even kwijt. Mijn moeder zei vroeger, er lopen meer gekken op straat dan dat er opgesloten zitten, Iets waar wij als kinderen in Ermelo een eigen gezegde voor hadden bedacht; er lopen meer gekken voor dan achter het spoor, refererend aan de vele psychiatrische instellingen aldaar. Ik was dus pislink, dat moge nu wel duidelijk zijn. En zoals jullie van mij gewend zijn deel ik dat met de wereld, inclusief Facebook en de lezers van Ermelo.nieuws.nl in mijn wekelijkse column.

Passief- agressieve zuster
Ik moest meteen denken aan de beste film die ik misschien ooit gezien heb, ‘One flew over the Cuckoo’s Nest’ de verfilming van een boek van Kesey uit 1962. De film met een hoofdrol voor Jack Nicholson, misschien wel zijn beste film ooit, kreeg in 1975 maar liefst vijf Oscars en zes Golden Globes. Wie de film niet gezien heeft, het is een echte aanrader en is van alle tijden. Jack Nicholson komt als herrieschopper Randle P. McMurphy in een psychiatrische inrichting terecht. Hij heeft zich namelijk opzettelijk als geestesziek voorgedaan in de hoop zijn gevangenisstraf voor mishandeling en voor ontucht met een 15-jarige relatief comfortabel uit te kunnen zitten. Maar zelfs Randle moet het in het verhaal uiteindelijk afleggen tegen zuster Ratched, meesterlijk gespeeld door Louise Fletcher. Zuster Ratched maakte misbruik van haar autoriteit, duldde geen enkele tegenspraak en speelde met haar gedrag de patiënten tegen elkaar uit door ze te vernederen of lichte straffen uit te delen. Zwaardere gevallen bestrafte Ratched met elektroshocktherapie en lobotomie.

Op zaal met Ratched
Tja, lieve lezers het ligt dus voor de hand dat de personen die in het nieuws waren en waarover ik mij zo boos heb gemaakt verplicht worden opgenomen- behandeld. Ik laat zuster Ratched ze graag even aan jullie voorstellen; In het stapelbed vlak bij de nooduitgang ligt rapper en complottheoreticus Lange Frans met boven hem graancirkelspecialist, ja lezers het bestaat echt, Janet Ossebaard. Zij hadden in een podcast fantaserend gesproken over een aanslag op politici. “Premier Rutte is een van de mensen die we gaan zien vallen! Moeten we dat zelf doen, vraagt Lange Frans, wat beiden zeggen niet te doen! Maar dat betekent wel dat we hulp nodig hebben.” Ik zeg, voor zulke teksten en oproep tot geweld is maar één straf. Naar een inrichting en op zaal bij zuster Ratched dat zal ze leren!

Anti groen behandeling
Naast het stapelbed staat een rij bedden met daarop witte lakens van het Zaans Medisch Centrum. Onder de witte lakens liggen ruim 20 managers die ‘stiekem’ een coronabonus kregen omdat zij wat vaker vergaderd hadden. Opnemen dus die lui en flink laten uitzieken. Betwijfel of het ooit nog goed komt met zulke managers. Er staan op de afdeling overigens nog twee bedden leeg, maar de patiënten, Kajsa Ollongren en Stientje van Veldhoven, niet toevallig allebei van D’66 zijn nog met reces. Hoe ze behandeld moeten worden?

Ik zou het echt niet weten. Maar als je als minister en staatssecretaris samen op het gebied van PFAS, het Schone lucht Akkoord, de Geluidsregels, het Circulair Bouwen, de Hypotheekregels en Nieuwbouw zonder Gas de regels zo ingewikkeld ‘groen’ maakt dat de hele bouwwereld op instorten staat en er dus geen huizen gebouwd kunnen worden, is een opname toch zeker nodig. Ik zou zeggen, zuster Ratched aan het werk zodat er ten tijde van de behandeling gebouwd kan worden!

Ed Bok(t)

Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden