Column EdBokt: ‘Den Koning van Hispanje? Herschrijven ons volkslied!’

Foto: edbokt/ermelo.nieuws.nl

Column EdBokt: ‘Den Koning van Hispanje? ‘Herschrijven ons volkslied!’.

Wilhelmus van Nassauwe 
Ons Wilhelmus is een contrafact; een lied met een nieuwe tekst op een bestaande melodie afkomstig van het spotlied O la folle enterprise du prince de Condé dat werd gezongen tijdens het beleg van de stad Chartres door de Hugenoten in 1568. De tekst, eigenlijk een Geuzenlied, moet qua vermeldingen in de tekst tussen mei 1568 en mei 1572 geschreven zijn. Maar weten wij, op spelers van het Nederlands elftal na, eigenlijk wel wat wij zingen. Van Duitsen bloed heeft niets met Duitsland te maken. Duits is Germaans en betekent oorspronkelijk ‘eigen volk’. En Den Koning van Hispanje heb ik altijd geëerd, aan mijn hoela pffttt, wij waren nota bene in oorlog met de Spanjaarden! De Prins van Oranje vocht tegen de Spaanse Koning.

De elleboog door de mouwen
Ik zeg dus, herschrijven ons Volkslied en laat meteen die 14 overige coupletten weg. Overigens veranderde In de 18e eeuw de melodie in die van de vrolijke prinsenmars, waarbij de ‘oorspronkelijke tekst’ niet goed paste. Het Wilhelmus werd daarna vooral bekend in de vorm van een spotlied over ‘Spaanse hoeren’, Nederlandse vrouwen die zich als prostituee hadden aangeboden aan Spaanse soldaten die door hun vertrek hun inkomsten dreigden kwijt te raken. Met de tekst zouden zij de Spanjaarden verwijten arm naar de Nederlanden te zijn gekomen. Wat een ‘vooruitziende blik’ zullen we maar zeggen; Wilhelmus van Nassouwen zijt gij van Duitsen bloed, de elleboog door de mouwen, het haar al door de hoed. Zijt gij Wilhelmus? Zijt gij Wilhelmus? Wel dan is het goed.

Jeroen Pauw van troon gestoten
Ik hoor jullie lezers al denken; Ed Bok(t) wat moeten we met deze (non)informatie. Wel ik kwam erop toen ik hoorde dat de Spaanse Koning Juan Carlos met de staart tussen de benen vertrokken is. Dat zal met zijn score van 5.000 minnaressen een hele staart zijn. Overigens ‘stoot’ de Spaanse Koning Juan Carlos met zijn 5.000 score onze Jeroen Pauw met de 1.000 vrouwen waarmee hij volgens eigen zeggen het bed heeft gedeeld, van zijn Don Juan troon. De Spaanse oud-koning leeft in ballingschap op een tot nu toe nog onbekende locatie zonder zijn Koningin. Zijn ballingschap is wat anders dan de ballingschap van de Ermelose wethouder Leo van der Velden. Die komt hopelijk fris en fruitig weer op zijn vertrouwde post terug waar Carlos waarschijnlijk in ballingschap zal sterven.

Zwitserleven gevoel
Koninklijke fraude, steekpenningen, op olifantenjacht, buitenechtelijke kinderen, ook onze monarchie is er niet verschoond van gebleven. Juan Carlos liet bovendien tussen 2008 en 2012 met regelmaat grote sommen cash, tussen de 200- en 300.000 euro per keer uit Zwitserland naar Spanje vliegen en gaf daarmee een geheel nieuwe dimensie aan het Zwitserleven gevoel. Het is overigens een misvatting dat dit soort Koninklijke strapatsen alleen bij families uit een echte Monarchie voor komen. Wij kennen ook het begrip ‘Zonnekoning, = iemand die met name veel bewondering voor zichzelf heeft met het gevoel boven de wet te staan. Möllenkamp (Rochdale), Staal (Vestia) v.d. Hoeven (Ahold), Giltay (COR Politie). Zo is er een lange lijst met Zonnekoningen die ten val zijn gekomen te maken. Wat de overeenkomst is tussen een echte en een Zonnekoning? Ze komen er mee weg, krijgen een nieuwe top-baan en behouden het ‘Zwitserleven gevoel’.

Ed Bok(t)

Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden