Column EdBokt: ‘Ik adviseer een negatief Corona reisadvies voor de Bisschop van Myra en zijn pieten

Foto: EdBokt/ermelo.nieuws.nl

Negatief reisadvies voor Bisschop.

Mijn vader de Bisschop van Myra
Lieve lezers, ik moest vanochtend bij het lezen van een krantenbericht weer denken aan mijn ontmoeting met de bisschop van Myra oftewel de heilige Sint-Nicolaas. Het zal zo ongeveer 60 jaar geleden zijn geweest, maar ik weet het nog als de dag van gisteren. Achterop de bagagedrager van de fiets van mijn moeder van de Kampvelderweg waar wij in een huur- duplowoning woonden, jullie weten het nu, die van de asbak van mijn vader, naar de Jan van Schaffelaer kazerne waar mijn vader werkte. Ik heb even opgezocht of die Jan van Schaffelaer een smetje had, maar neen, gelukkig niet. De kazerne, betrokken in 1939, is vernoemd naar ruiteraanvoerder Jan van Schaffelaer die volgens de overlevering in 1482 tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten zijn leven offerde met een sprong van de toren van de kerk in Barneveld, om vrijgeleide voor zijn belegerde manschappen te verkrijgen. Eindelijk dus een naam op trots op te zijn! En in die kazerne zat ik dan, Ed Bok(t) die het jaar ervoor lieve lezers, twijfelde of Sinterklaas wel bestond, in een zaal vol kinderen in afwachting van diezelfde Sinterklaas en zijn Pieten.

Vreemde geluiden uit de slaapkamer  
Ik was namelijk nadat ik s’ avonds wakker was geworden van wel erg vreemde geluiden uit de slaapkamer van mijn ouders, de volgende dag op onderzoek uitgegaan en zag toen in de linnenkast een wasmand staan gevuld met spullen. Wanten, sokken, pantoffels en een shawl, spullen die ik ingepakt kreeg op vijf december, maanden na mijn ontdekking, wat mijn geloof in zijn bestaan wel wat aantastte. Maar richting december, na zoveel verhalen over “De Sint en zijn Pieten” was er de twijfel. De zaal in de kazerne begon wat onrustig te worden toen de Sint en zijn Pieten binnen kwamen, ook ik kan ik mij wel herinneren. Na wat andere kinderen op het podium hoorde ik plots ook mijn naam door de Sint uitgesproken. Ed Bok(t), kom jij eens bij Sinterklaas. Pfft, de zwarte pieten waren best aardig maar toen de Sint vermeldde welk kattenkwaad ik uitgehaald had zag ik de zak al opdoemen, dat werd vast Spanje voor Ed Bok(t). Gelukkig wist de Sint ook wat positieve dingen van mij te melden en kreeg ik, behalve een hand pepernoten, ook nog een cadeau van de goedheiligman. Met zo veel kennis van de jonge Ed Bok(t) moest de Sint toch wel bestaan dacht ik. Het jaar erop, toen mijn vader niet Sinterklaas speelde werd ons thuis pas verteld dat hij, net als de Pieten, niet echt was maar hoorde bij een traditie!

Foto’s uit de oude doos
Jullie zullen wel denken, wat heeft dat verhaal van 60 jaar geleden nu met dat krantenbericht te maken waardoor ik daaraan moest denken. Wel Architectenbureau West 8, uit Rotterdam moet noodgedwongen in het Amerikaanse Baltimore een opdracht, goed voor bijna 3 ton, teruggeven. De reden; onenigheid die ontstond vanwege een foto met daarop een Sint en drie Pieten, genomen op het jaarlijkse Sinterklaas- feest op het Rotterdamse kantoor in 2012. Op de foto staat een oud-medewerker als de Sint met drie kinderen als piet. Baltimore Brew, een nieuwswebsite, bestempelde deze als een “racistisch stereotype”. Het plaatje riep kritiek op onder inwoners- en onder bestuurders van Baltimore, wat leidde tot de eis de opdracht door een ander bureau te laten doen. West 8 heeft toen volgens zeggen vrijwillig afstand gedaan van het project en verklaarde aan het vakblad “The Architect’s Newspaper” Zwarte Piet een racistisch personage te vinden.

Uit de kast gekomen
Beste lezers, laat ik nu maar bekennen ook jaren voor zwarte piet te hebben gespeeld. Ik vond het leuk, de kinderen en de ouders ook maar wil, om mogelijk toekomstige opdrachten niet mis te lopen mijn oprechte excuses aan eenieder die zich aan zwarte piet stoort aan te bieden. Ik heb overigens wel alle foto’s die er van bestaan onmiddellijk vernietigd en hoop dat niemand die dit leest er nog heeft! En om nu verdere discussies dit jaar te voorkomen adviseer ik een negatief Corona reisadvies voor de Bisschop van Myra en zijn pieten als mijn vriendin Sylvana het er mee eens is.

Ed Bok(t)

Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden