EdBokt over het bedreigde Jurassic Park in Ermelo

Foto: Ermelo.nieuws.nl

Ed Bok(t) over de Toverberg, Kriemelberg, Paalberg én Jurassic Park. Kortom: Ermelo heeft het!

Voordringen en te kleine gehaktballen
Vroeg mij als kind vroeger vaak af wat al die stadse mensen, vooral Amsterdammers, toch ieder jaar in Ermelo moesten. Later begreep ik het wel, maar het beeld wat mij is bijgebleven is voornamelijk voordringen bij de bakker en groenteboer. Wie is er aan de beurt, JA HIER IKKE, riep dan een legging met opgestoken blond haar of een trainingspak met tattoos. De Ermeloers die er langer stonden lieten het zwijgzaam gebeuren. Tja, de groenteboer in kwestie maakte het niets uit, die had voor de vakantieganger toch zijn prijzen al verhoogd.

In een deuk lag ik eens toen een BE, oftewel een ‘Bekende Ermeloer’ een vakantiegast van repliek diende. De gast had een bal gehakt besteld en riep, toen hij de bal voor zich zag, ‘Wat een klein #$%… balletje’, waarop de BE’ er ad rem reageerde, zijn handen omhoog hield en riep, ‘Tja wat wil je met deze handjes!’. Dat beeld is overigens later wel wat bijgesteld en ik begreep ze helemaal toen ik zelf in ‘de Stad’ kwam en al dat beton zag. Tja, beste lezers dan is een zomerhuisje of een plekkie op de camping in het bosrijke Ermelo, ondanks de kleine balletjes, toch het ‘paradijs op aarde’.

Wilde of rustige speurtochten
Zuinig moeten we dan ook zijn op de bossen en natuurlijk de bewoners ervan, dus op de ‘Flora en Fauna’ in Ermelo. Tja, sinds wilde zwijnen óns opzoeken, in plaats van dat wij naar hen op zoek gaan, worden er de laatste tijd, gelukkig ook buiten het vakantieseizoen om, allerlei leuke speur- en wandeltochten georganiseerd. Of het nu een Papwandeling is of een Valentijnswandeling, er is van alles te doen.

Gezellig samen met de Boswachter of met een leuke vrijwilliger als natuurgids van de Stichting Schapedrift op pad. Een leuke of spannende wandeling, samen op zoek naar paddenstoelen, de bosuil, de zwarte specht of naar de klapekster, een zeldzame bosbewoner, fantastisch! Het kost nagenoeg niets, je steekt er wat van op en je bent in de natuur. Kortom de mooie bossen in en rond Ermelo vervelen nooit en je wordt er steeds weer verrast! Ik kan het iedereen aanraden eens een tocht- of wandeling mee te doen.

Jurassic Park in Ermelo
Behalve fijn vertoeven op de Toverberg, de Kriemelberg of Paalberg, is een bezoek aan het fraai aangelegde Jurassic Park in Ermelo zeker de moeite waard, helemaal nu het bestaan ervan bedreigd lijkt te worden.Jurassic Park, hoor ik jullie denken, en waar ligt dat dan, nog nooit van gehoord. Nou, beste lezers, dat zal ik jullie vertellen. Het park ontleent zijn naam aan de aangelegde heuvels en bijzondere bomen die er groeien, Spielberg zou het wel ontworpen kunnen hebben.

Het doet een beetje spooky aan, griezelig zelfs met grafzerken of delen van oude vaten die uit de grond steken. Ook ‘argeolozen’ zijn er vaak te gast want steeds vindt men in de grond weer vreemde zaken die er natuurlijk ‘bewust’ zijn verstopt en ook ‘gasten’ laten soms voor volgende bezoekers weer allerlei zaken achter. Wat best spannend is. Er leven blijkt uit speurtochten, ook veel dieren. Dus een bezoekje is zeker de moeite waard. Het fraaie park ligt tussen de Oude Telgterweg, De Zanderij en de spoorlijn in.

Dassen zijn opgelucht
Maar ehhh beste Ed, wat Bok(t) je nou, dat is helemaal geen aangelegd park. Dat is een plek die tot 1970 dertig jaar lang dienst heeft gedaan als vuilstort in de breedste zin van het woord, en waar dus nooit iemand naar heeft omgekeken. Een plek die al lang en dus veel goedkoper gesaneerd had moeten worden. Want de gemeente was door onderzoeken al heel lang op de hoogte van de risico’s van het terrein.

Een plek waar kinderen, ondanks dat het sterk verontreinigd is gespeeld hebben en een plek waar, ondanks of dankzij ‘vuilnis’, de natuur zijn gang is gegaan en er een typische Flora en Fauna is ontstaan. Een plek ook waar mensen hun hond aangelijnd uitlaten, en waar naast de belt ook sportvelden zijn gesitueerd. Een plek dus waar dieren en planten te vinden zijn die onder tabel 3 vallen van de op 1 april 2007 ingetreden Flora- en Faunawet. De wet die zegt dat alle Nederlandse wilde planten en dieren met rust gelaten moeten worden. Dat komt in dit geval goed uit, want het mag niet meer betreden worden. Het park is gesloten voor bezoekers. De dassen en andere dieren zullen wel opgelucht zijn. Eindelijk een plek in de natuur zonder pottenkijkers, heerlijk toch!

Ed Bok(t)

Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden